emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
16 Грудня 2020 Тетяна 2575

Що робити, якщо ти вагітна?
Насамперед, необхідно пересвідчитись чи дійсно ви вагітні. Виділяють 10 основних ознак вагітності, які можна виявити самостійно.
1. Немає місячних(однак, варто памятати, що можливі незначні кровянисті виділення впродовж першого триместру).
2. Зміна смаку страви, які вам раніше не смакували, в період вагітності можуть сподобатись і навпаки.
3. Судоми в ногах та стопах. Причина в тому, що кальцій, який ви отримаєте з їжею використовується на побудову скелету дитини. Також змінюється функція паращитовидних залоз і кількість магнію.
4. Біль у грудях.
5. Втома, сонливість.
6. Нудота (зазвичай, з 2-8 тижня вагітності).
7. Перепади настрою.
8.Часті походи в туалет. Це зумовлено тим, що збільшується потік крові до нирок, а також тиском на сечовий міхур матки, яка збільшується і росте.
9. Нудота. Виникає не так часто і переважно в ранні терміни вагітності.
10. Позитивний тест на вагітність.
Якщо жінка виявляє в себе якісь з вище перерахованих ознак, то велика ймовірність, що вона, дійсно, вагітна.
Наступний крок вагітної - це звернутися до лікаря акушер-гінеколога та стати на облік у жіночу консультацію. Вагітна повинна спостерігатися лікарем у жіночій консультації з першого триместру. Якщо ж майбутня мама звернулася пізніше до жіночої консультації їй не мають права відмовити, але існує ризик ускладнень вагітності, які можна було б попередити при ранньому зверненні.
Чому так важливо пройти УЗД в перші 12 місяців вагітності? Справа в тому, що до 12 тижнів відбувається розвиток більшості органів і систем, що оцінює лікар ультразвукової діагностики.
Крім того, постановка на облік необхідна для оформлення оплачуваної відпустки 30 тижня вагітності. Якщо жінка не знаходиться на обліку в жіночій консультації, то відпустка розраховується з дати пологів.
Які аналізи необхідно здавати?
Майбутній мамі потрібно здати загальний аналіз крові, загальний аналіз сечі, глюкозу крові, біохімічний аналіз, коагулограму. Також вагітні проходять аналіз на визначення групи крові та резус-фактора. Всі вагітні обстежуються на наявність таких інфекцій: СНІД, гепатити, сифіліс, TORCH-інфекції (токсоплазма, цитомегаловірус, краснуха, герпес, хламідійна інфекція, уреоплазма, мікоплазма та інші за показами).
Гормональні дослідження проводять, якщо є покази. Включають в себе визначення гормонів залоз внутрішньої секреції: гіпофіза, щитоподібної залози, надниркових залоз, підшлункової залози.
Обовязково проводять визначення PAPP-A (плацентарного білку), вільного β-хоріонічного гонадотропіну, за показами прогестерону, естрадіолу. Достатній рівень цих гормонів свідчать про нормальний розвиток вагітності.
УЗД проводиться в терміні вагітності від 11+1 день до 13 тижнів та 6 днів (визначення терміну вагітності, вимірювання комірцевого простору та виявлення УЗ маркерів вродженої та хромосомної патології) та з 18 тижнів до 20 тижнів та 6 днів. Якщо є покази, то проводиться частіше.
Чи потрібно вагітним приймати вітаміни та інші препарати?
Всім вагітним необхідно приймати фолієва кислоту, оскільки вона міститься тільки у свіжозрізаній зелені та швидко руйнується. Тому отримати її з їжею достатній кількості важко. Фолієва кислота необхідна для правильного розвитку нервової трубки плода та багатьох важливих біохімічної реакцій.
Також важливо визначити рівень вітаміну Д та йоду в організмі. Йод особливо важливо визначати вагітним, які проживають в районах ендемічних за нестачею йоду. Якщо вміст цих речовин знижений, лікар призначає їх додатково в індивідуальній дозі ( в залежності від результатів аналізів).
Однак, варто памятати, що вагітність це не хвороба, а фізіологічних стан жінки, який в нормі не потребує медикаментозної корекції. Тому не варто самостійно призначати собі будь-які препарати.

Лемак Т., студентка 5 курсу Буковинського державного медичного університету (викладач Семеняк Аліна Вікторівна доцент кафедри акушерства та гінекології).

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 23.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.59
39.64
42.29
42.34

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо