emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
16 Грудня 2020 Марців Тетяна 2838

Вагітність що повинно змінитися у наших звичках
Дотримання здорового способу життя під час вагітності запорука легкого перебігу вагітності та народження здорової дитини. Основними складовими здорового способу життя під час вагітності є дотримання правильного харчування, фізичної активності, режиму сну та відпочинку, уникнення шкідливих звичок.
Перш за все харчування, яке повинно бути різноманітним та збалансованим, харчуватися, приблизно, в один і той же час. Обовязковим є дотримання водного балансу вживати 1,5-2,5 л води на день.
У першому триместрі калорійність раціону змінювати не потрібно, вона повинна залишатися звичною для вагітної.Рекомендують приймати фолієву кислоту до 12 тижня вагітності. Якщо турбує нудота,потрібно їсти кожні 2-3 години невеликими порціями злегка підігріту їжу, бажано, в перетертому вигляді. При появі схильності до дуже солоної або солодкої їжі, варто вживати її у малій кількості.
У другому та третьому триместрі калорійність раціону повинна складати приблизно 2800-3000ккална добу (що у півтори рази більше у порівнянні з першим триместром)і включати 120г білків, 85 г жирів,400г вуглеводів. У цей час не можна допускати переїдання, потрібно стежити за кількістю їжі, що зїдається. Потрібно збільшити у раціоні овочі та фрукти, молочні продукти, м'ясо, рибу.
Фізична активність позитивно впливає на організм вагітної, так як зменшує кисневу недостатність, створює сприятливий емоційний фон, забезпечує нормальну реакцію нервової системи на спричинену вагітністю функціональну перебудову організму, покращує кровообіг, забезпечує фізіологічний перебіг пологів. Оптимальною фізичною активністю для вагітної є ранкова йога, плавання в басейні, прогулянки на свіжому повітрі, вечірні медитації.
Також необхідно слідкувати за режимом сну та відпочинку. У цей період потрібно щоб вагітна спала 8 годин на добу, хоч, іноді, вагітні потребують більше часу для сну. В середині дня важливо мати 30 хвилин повноцінного відпочинку, що дозволить розслабитися, змінити вид діяльності.
Тепер дещо про шкідливі звички.
Алкогольмає здатність проникати через плаценту і може викликати порушення фізичного та розумового розвитку дитини. Особливо небезпечним є вживання алкоголю протягом перших 3-х місяців вагітності. Вживання алкоголю негативно позначається на перебігу вагітності, призводячи до викиднів, уповільнення процесу пологів та інших ускладненьу 2-4 рази частіше, ніж у жінок, які не вживають алкоголь. При надмірному вживанні алкоголю розвивається фетальний алкогольний синдром з розвитком специфічних вад розвитку. Якщо вагітна постійно вживає спиртні напої, алкогольний синдром плоду є найбільш вірогідним шляхом розвитку подій. Шкідливі речовини, які входять у склад напоїв, проникають крізь плацентарний барєр до плода та потрапляють в амніотичну рідину. Плід не в змозі самостійно нейтралізувати отруту, яка продовжує негативно впливати на організм дитини. Симптоми алкогольного синдрому плоду розвиваються по різному. Можуть бути зміни у структурі та функціонуванні головного мозку, які виражаються аномаліями мозку або різноманітними психічними порушеннями, або малий зріст і вага при відсутності інших патологій розвитку, якна внутрішньоутробному етапі, так і при подальшому формуванні організму, або патології будови обличчя й тіла. Це можуть бути як кісткові аномалії, наприклад, недорозвинені щелепи, так і мязові занадто вузькі очні щілини.Окрім цього, плід може мати вади серця, статевих органів та інші відхилення.
Палінняпід час вагітності може стати причиною завмирання плода, народження дитини з низькою масою тіла, порушення її росту та розвитку. Несприятливим також є пасивне паління, коли вагітна знаходиться поруч із людиною, яка палить, або спить у прокуреному приміщенні. Ризик спонтанних викиднів у вагітних, що палять, є на 30-70% вищим, ніж у решти. Ризик раптової смерті немовляти, народженої жінкою, яка палила на 50% вищий, ніж у інших жінок. Частота передчасних пологів у жінок, що палять, майже в 5 разів перевищує таку у решти жінок. Негативні наслідки паління матерів під час вагітності, а також пасивного паління, позначаються на розвитку дітей у перші 6 років їх життя.Дим, вже від першої затяжки,негайно потрапляє до ембріону. Отруйні речовини тютюнового диму потрапляють в кров плода у значно вищій концентрації, ніж є в крові матері. Чадний газ сигаретного диму вступає в зєднання з гемоглобіном крові, замінюючи при цьому частину кисню. У дитини настає кисневе голодування, через що розвиваються важкі фізичні чи психічні патології. Лікарі говорять про тютюновий синдром плоду за аналогією з алкогольним. Це означає, що разом з мамою курить також її ненароджений малюк.Діти, чиї мами курили під час вагітності, приречені на слабке фізичне і психічне здоровя, бо народжуються недоношеними, зі зниженими фізичними параметрами (масою та довжиною тіла, обводом голови і грудної клітки), після народження відчувають нікотиновий голод, можуть мати вроджені вади серця чи інших внутрішніх органів, порушення психіки, можутьвідставати у розумовому розвитку, у них часто розвивається, так званий, синдром непосиди Філа агресивні та схильні до обманудіти.
Вживання більшості ліків може негативно позначається на розвитку дитини, тому необхідно радитися з лікарем перед вживанням будь-яких лікарських засобів, у тому числі вітамінів.

Марців Т.В., студентка 5 курсу, Буковинський державний медичний університет
(викладач к. мед. н., доцент Семеняк А.В.).

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 19.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.66
39.68
42.23
42.24

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо