emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
16 Грудня 2020 Антоніна Красовська 2295

Харчування під час вагітності
Період вагітності в житті кожної жінки це особливий період. І хоча жіночий організм має все потрібне для того, щоб виносити здорову дитину, повноцінне харчування й відмова від деяких продуктів допоможуть матері-природі якнайкраще виконати свою місію. Вагітність забезпечує більшість жінок мотивацією краще харчуватися, робити вправи та зменшити шкідливі звички. Під час вагітності Вам доведеться їсти за двох (за Вас і за Вашу дитину). Здорове харчування допомагає створити сприятливі умови для раннього ембріонального розвитку. Впродовж вагітності у Вас виникне потреба в додаткових поживних речовинах, таких як: залізо, кальцій, фолієва кислота та інші необхідні вітаміни.
У чому полягають особливості харчування під час вагітності?
Їсти достатньо фруктів, овочів та зернових. Обирати білкові продукти та молочні продукти низької жирності та вживати різноманітні продукти.
Їсти щонайменше три невеликі порції в день і бути впевненою, що Ваші перекуси будуть складатися лише з корисних продуктів насичених поживними речовинами, які важливі саме для Вас. Якщо Ви не впевнені чи добре Ви харчуєтеся, запишіть, що Ви їсте кожного дня впродовж тижня і це допоможе Вам оцінити свої харчові вподобання і зробити певні поліпшення.
Ось як має виглядати лобове меню вагітної:
Перший сніданок (30 % добового раціону): омлет, салат зі свіжої капусти з зеленню, чай зелений з лимоном і ложечкою бджолиного меду.
Другий сніданок (15 % добового раціону): кава з цукром з молоком, шматочок цільнозернового хліба, нежирний сир з волоськими горіхами і насінням льону, ягоди.
Обід (40 % добового раціону): суп з різними овочами, парові курячі котлети, гречка, зелений овочевий салат з оливковою олією, фрукти або ягоди.
Підвечірок (5 % добового раціону): сирна запіканка зі сметаною, фруктовий сік.
Вечеря (10 % добового раціону): риба відварна, пюре з відварених овочів з зеленню.
За 2-3 години до сну можна випити склянку кефіру.
Найважливіші вітаміни і мікроелементи в дієті майбутньої мами
Фолієва кислота - запобігає дефектам нервової системи. Після консультації лікар може рекомендувати певну дозу фолієвої кислоти за 3 місяці до зачаття і протягом всієї вагітності.
Залізо необхідне для утворення еритроцитів, для розвитку мозку і когнітивних функцій. Відіграє важливу роль у розвитку імунітету.
Вітамін С - підтримує засвоєння заліза і інших вітамінів, необхідний для підтримки імунітету.
Кальцій - ключ до розвитку скелетної системи дитини, підтримує нормальну щільність кісткової тканини матері, зменшує ризики розвитку остеопорозу.
Вітамін Д - підтримує засвоєння кальцію і білка, регулює їх обмін в організмі.
Омега-3 жирні кислоти
Чого ж варто уникати?
Під час вагітності дозволено їсти більшість продуктів. Проте, є певна їжа вживання якої варто обмежити через ризик побічних ефектів. Вірогідність ускладнень досить низька, але все ж таки краще подбати про безпеку. До таких продуктів належать.
1. Морепродукти з високим вмістом ртуті.
2. Сирі, недоготовані або забруднені морепродукти.
3. Недоготовані м'ясо, птиця та яйця.
4. Перероблені мясні продукти.
5. Непастеризовані продукти.
6. Немиті продукти.
7. Велику кількість печінки.
Підсумовуючи, хотілося б сказати, що вагітній не варто різко змінювати свої харчові звички (звичайно, якщо вони є здоровими та раціональними) чи намагатися зїсти всього побільше з метою отримання якомога більше корисного. Також не варто слухатись випадкових порад знайомих стосовно якихось нетрадиційних способів харчування. Старайтесь прислухатися до свого організму, до фахових рекомендацій Вашого лікаря та до власного здорового глузду! Будьте здорові
Красовська А. Я., студентка 5 курсу Буковинського державного медичного університету (викладач Семеняк Аліна Вікторівна доцент кафедри акушерства та гінекології).

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 25.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.63
39.69
42.51
42.56

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо