emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
23 Грудня 2020 Катерина 2863

Європротокол проти ожеледиці і заторів
10 хвилин на оформлення ДТП, без штрафів та суду. Все, що треба знати водіям про європротокол
Слизька дорога збільшує значно кількість ДТП в першу ожеледицю цієї зими за добу (10-го грудня) в Україні сталося 1435 аварій. В результаті у великих містах водії годинами чекають поліцію, рух на дорогах зупиняється через затори, зростає навантаження на поліцію. А зима продовжується. Разом з тим в Україні законодавчо передбачений європротокол, за допомогою якого можна оформити ДТП без виклику поліції за 10 хвилин. Розповідаємо, що треба знати про європротокол та як ним скористатися.
Що таке європротокол
Європротокол це спрощена процедура оформлення дорожньо-транспортної пригоди. Ця практика поширена у країнах Європи ще з 50-х років ХХ століття. Лицьова сторона бланку європротоколу за структурою ідентична в усіх країнах, щоб водії могли швидко зорієнтуватися, якщо навіть потраплять в ДТП на території іншої країни.

Європротокол представляє собою спеціальний бланк, для фіксації ДТП, який заповнюється водіями-учасниками на місці аварії, а потім надається страховику, на основі чого виплачується страхове відшкодування потерпілим.

В Україні європротокол запроваджено з 19 вересня 2011 року. Спочатку використовувались тільки паперові бланки, їх видавали страхові компанії. В 2017 році була ще створена система Електронний Європротокол. А в 2020 році запущений і Європротокол в смартфоні Мій Поліс, застосунок став переможцем інноваційного хабу МТСБУ (Моторно транспортного страхового бюро України).

І паперові, і електронні європротоколи безкоштовні та для страхових компанії мають юридичну силу на рівні довідки про ДТП що складається поліцією.
Коли можна скористатися європротоколом
Ми вже відзначали, що європротокол є спрощеною формою фіксування ДТП. Що це означає?

За статистикою патрульної поліції близько 80% аварій не мають потерпілих і є незначними. Хтось трохи зачепив, невелика подряпина, а треба чекати поліцію близько півгодини, а часто і дві, і навіть чотири години так створюються затори і уповільнюється дорожній рух. За даними рейтинга Traffic Index-2019, Київ посідає третє місце за кількістю заторів в Європі (після Москви і Стамбула, де значно більша кількість населення). Для того, щоб зменшити кількість заторів, навантаження на патрульних і гаяння часу всіх учасників дорожнього руху і створений європротокол.

Оформити ДТП за допомогою європротоколу можна в таких випадках:
відсутні травмовані (загиблі) люди,
в ДТП потрапили тільки два автомобілі без причепів,
не завдано шкоди третім особам,
водії-учасники ДТП мають діючі поліси автоцивілки,
водії дійшли згоди, хто винен,
у водіїв відсутні ознаки сп'яніння,
збитки не перевищують 50 тис. грн.
Тоді можна швидко зафіксувати пригоду і розійтися. В іншому разі необхідно обовязково викликати поліцію для оформлення аварії.

Водії, які скористались європротоколом, мають певні переваги:
звільняються від обов'язку інформувати поліцію,
не сплачують штраф за порушення ПДР у розмірі 340 грн,
водійське посвідчення не вилучається.
Як оформити європротокол онлайн

Електронний європротокол є повним аналогом паперових європротоколів, надісланих або предявлених страховику.

Для того, щоб скористатися електронним європротоколом в застосунку Мій Поліс водіям достатньо мати при собі мобільні телефони з камерою та доступом в Інтернет. Після скачування застосунку треба додати свою автоцивілку відсканувати QR код або ввести держномер вручну. Буде ще зручніше, якщо зробити це заздалегідь.

Заповнює європротокол один із учасників. Система одразу нагадає, коли можна скористатися європротоколом і тільки в разі підтвердження всіх пунктів пропускає далі.

Застосунок автоматично перевіряє, чи дійсні поліси обох учасників і далі покроково дає підказки користувачу, що/як зробити, допомагає заповнити все правильно. Схеми, що трапляються найчастіше схеми зіткнення вже є в застосунку, треба лише вибрати відповідну. Але також є можливість намалювати на папері, сфотографувати і додати до європротоколу свою. Саму аварію також необхідно сфотографувати з 4-х сторін.

Автоматизація і зручність інтерфейсу спрощує весь процес і дозволяє зафіксувати ДТП за 10 хвилин.

Далі дані реєструються в базі МТСБУ автоматично, а також відправляється повідомлення в страхові компанії учасників ДТП.

Відповідно до законодавства на основі поданої інформації і виду страхових полісів, що мають учасники ДТП, страхова компанія здійснює виплати.

За даними МТСБУ на сьогодні вже 33% ДТП оформлюється за допомогою європротоколу. Передбачається, що зручні електронні системи будуть сприяти його поширенню, розвитку культури дорожнього руху та зменшенню кількості заторів.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 25.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.63
39.69
42.51
42.56

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо