emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
24 Грудня 2020 Золотий Андрій 9255

Вплив харчування на регуляцію менструального циклу
Як правило, менструальний цикл триває близько 24- 35 днів, в середньому - 28 днів. Він вважається нерегулярним, якщо кількість днів між менструальними періодами менше 21 дня або на 8 днів більше, ніж повинно бути в нормі. Якщо місячних немає протягом більш ніж 3 міс, причиною цього можуть бути вагітність або менопауза. Період менструації регулюється наступними гормонами - естрогеном, прогестероном і тестостероном. Дослідження показали, що дієта, якої дотримується жінка, може впливати на рівень цих гормонів і згодом - на менструальний цикл.
Вживання алкоголю. За даними дослідження, опублікованими в журналі Alcohol Research & Health, алкоголь може істотно порушити менструальний цикл - навіть в кількостях, занадто малих, щоб привести до серйозного пошкодження печінки або інших органів. Дослідники припускають, що такий ефект може бути наслідком того, що вживання спиртних напоїв тимчасово підвищує рівень естрогену і тестостерону в крові, що може призвести до гормональних коливань і виникнення овуляції, що, в свою чергу, здатне порушувати нормальний менструальний цикл у жінок.
Дієти з високим вмістом клітковини. Харчові волокна мають важливе значення для здорового харчування і пов'язані з різними перевагами для здоров'я, в тому числі з нормалізацією травлення і стільця, зниженням рівня холестерину і нормалізацією рівня глюкози в крові. Однак дослідження, результати якого опубліковані в журналі The American Journal of Clinical Nutrition, пов'язує надмірне вживання клітковини, якої багаті фрукти, овочі і злаки, зі зниженням рівня естрогену в крові. В даному дослідженні взяли участь 250 жінок у віці 18-44 років. Отримані результати продемонстрували, що дієта з високим вмістом клітковини пов'язана зі зниженням концентрації естрогену в крові - одним з ключових факторів у регуляції менструального циклу, що в 10 разів підвищує ризик більш рідкісного виникнення овуляції.
Варто зазначити, що дієта в тому випадку вважалася багатою клітковиною, якщо кількість уживаних харчових волокон перевищувало 22 г на добу. При цьому її денна норма для дорослого становить 25-30 г. Вчені припускають, що клітковина сприяє зниженню активності бета-глюкоронідази в фекаліях, що призводить до зменшення реабсорбції естрогенів в кишечнику. Однак підвищений рівень естрогену в крові може також призводити до порушення менструального циклу. В цьому випадку дієта, багата клітковиною, може допомогти збалансувати рівень цього гормону в крові
Дієта, що містить малу кількість жирів. Вживання достатньої кількості жирів допомагає збалансувати рівень статевих гормонів. Дослідження, результати якого опубліковані в журналі Nature Neuroscience, показало, що відсутність омега-3 жирних кислот в раціоні харчування може сприяти нерегулярним місячним. Дослідники встановили, що особи, в дієті яких відзначається недолік омега-3 поліненасичених жирних кислот, більш схильні до перепадів настрою і депресії. Нерегулярні місячні також пов'язані з депресією, справа в тому, що підвищення рівня гормону стресу кортизолу впливає на гіпоталамус - частина мозку, що бере участь в регуляції менструального циклу. Тобто кортизол сприяє зменшенню вироблення статевих гормонів - естрогену і прогестерону. Крім того, вчені з Медичного центру Університету штату Меріленд (University of Maryland Medical Center), США, встановили, що екстремальне обмеження раціону може сприяти вторинної аменореї - патології, при якій відсутня менструація протягом 3 або більше місяців протягом дітородного періоду. Не дивно, що цей стан є одним з найбільш важливих клінічних ознак анорексії.
Періодичне порушення менструального циклу може призводити до серйозних проблем зі здоров'ям і свідчити про наявність патологій, проте в деяких випадках це лише наслідок нераціональної дієти і в такому випадку жінкам слід звернути увагу на свій раціон харчування.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 20.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.91
39.95
42.57
42.6

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо