emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
11 Березня 2021 Ткаченко Ганна 2372

Як вберегтися від вірусних гепатитів?
Одними з найбільш небезпечних та найбільш поширених в Україні та світі інфекційних захворювань є вірусні гепатити. У цю групу входять хвороби, що відрізняються за своїми збудниками, шляхами передачі, перебігом і наслідками, але всі вони супроводжуються ураженням печінки.
Найчастіше вірусні гепатити викликаються пятьма збудниками: вірусами гепатиту A, B, C, D і E. Менше значення мають такі віруси, як вірус гепатиту G, TTV та SEN.
За механізмом передачі вірусні гепатити можна поділити на дві групи:
1. парентеральні (B, C і D), які належать до кровяних інфекцій;
2. ентеральні (A та E), які належать до кишкових інфекцій.
Найбільшу небезпеку становлять гепатити першої групи, які передаються від матері до дитини, статевим шляхом та через контакт з кровю й іншими біологічними рідинами інфікованої людини. Вони схильні до хронічного перебігу і можуть призвести до тяжких наслідків цирозу (рубцювання) печінки та гепатоцелюлярної карциноми. Можливим є їх поєднання з ВІЛ-інфекцією, що повязано зі спільними шляхами передачі цих захворювань.
Гепатити другої групи передаються фекально-оральним шляхом через забруднені фекаліями інфікованої людини воду, харчові продукти, при побутових контактах. Вони є хворобами брудних рук і тому до групи ризику зараження належать діти дошкільного і молодшого шкільного віку. Майже всі хворі на гепатит A та E повністю одужують, проте є виключення. Зокрема, у вагітних гепатит E може мати блискавичний перебіг і призводити до летальних наслідків.
Від моменту зараження до перших клінічних проявів гепатиту A минає від 15 до 50 днів. Клінічні прояви різноманітні: від безсимптомних і безжовтяничних форм до тяжких форм з розвитком гострої печінкової недостатності. Симптомами гепатиту можуть бути підвищення температури тіла, нездужання, втрата апетиту, діарея, нудота, відчуття дискомфорту та болі в ділянці правого підреберя, потемніння сечі та жовтяниця (пожовтіння шкіри та склер).
При гепатиті E інкубаційний період триває від 17 до 75 діб. За клінічною картиною це захворювання схоже на гепатит A.
Щоб захиститися від гепатитів A та E, слід:
- дотримуватися правил особистої гігієни, таких як миття рук перед приготуванням і вживанням їжі та після відвідування туалету, приходу з вулиці;
- пити тільки чисту воду;
- ретельно мити фрукти та овочі перед споживанням у чистій проточній воді;
- не заковтувати воду при плаванні у водоймах;
- не застосовувати як добрива некомпостований гній.
Найефективнішим способом профілактики гепатиту A є вакцинація. Вона рекомендована особам, які виїжджають у неблагополучні щодо гепатиту A регіони.
Гепатит B може перебігати як гостро, так і хронічно. Інкубаційний період триває від 30 до 180 діб. Перші прояви досить розмиті, але іноді виникають виражені симптоми, які зберігаються кілька тижнів: жовтяниця, потемніння сечі, сильна слабкість, нудота, блювання і болі в правому підреберї. Проте більшість хворих з хронічним гепатитом B не мали ні жовтяниці, ні інших виражених проявів. При хронічних формах стан хворого погіршується поступово, з часом розвивається цироз та рак печінки.
Інкубаційний період при гепатиті C триває від 20 до 150 діб. Гепатит C небезпечний своєю здатністю створювати велику кількість генотипів та відсутністю яскраво вираженої симптоматики. Зазвичай хвороба діагностується випадково. Це і є причиною того, чому гепатит C називають лагідним вбивцею - його часто виявляють тоді, коли вірус уже завдав непоправної шкоди організму. Гепатит C є однією з головних причин раку печінки і, як при гепатиті B, при ньому можливий розвиток цирозу печінки.
Для гепатиту D характерний тяжчий перебіг, ніж при інших вірусних гепатитах. Вірус гепатиту D може вражати людину тільки при наявності у неї вірусу гепатиту B, бо для його життєдіяльності необхідні компоненти вірусу гепатиту B.
Щоб захиститися від гепатитів B, C і D, слід:
- уникати контакту з кровю та іншими біологічними рідинами інших людей;
- ніколи ні з ким не ділитися предметами особистої гігієни, такими як бритви, манікюрні ножиці, зубні щітки, та будь-якими предметами, на які може попасти кров. Свої предмети особистої гігієни слід роздільно зберігати від предметів людей, з якими ви живете;
- ніколи не вживати інєкційні наркотики, а якщо неможливо від них відмовитись, ніколи ні з ким не ділитись пристроями для їх введення і не використовувати чужі;
- слідкувати, щоб використовували тільки стерильні інструменти та апаратуру для інєкцій та інших інвазивних медичних втручань;
- слідкувати, щоб татуювання, пірсинг, манікюр, голковколювання здійснювалися виключно стерильними інструментами;
- правильно і постійно використовувати презервативи при статевих контактах.
Щоб запобігти передачі вірусних гепатитів дитині, вагітна жінка повинна регулярно тестуватися та спостерігатись у лікаря.
Вакцинація є найбільш ефективним способом попередження гепатитів B і D. Згідно з Національним календарем щеплень, вводяться три дози вакцини проти гепатиту B: першу дозу новонароджена дитина повинна отримати впродовж першої доби життя, другу у 3 місяці, третю у 6 місяців. Окрім новонароджених, вакцинація рекомендована особам, які належать до груп ризику (медичні працівники та інші особи, які можуть мати контакт з кровю інших людей відповідно до професійних обовязків; особи, яким переливали донорську кров та її компоненти; інєкційні наркомани; люди, які живуть з ВІЛ тощо).
Ефективної вакцини проти гепатиту C на цей час не існує, оскільки вірус гепатиту C володіє високою мінливістю.
Якщо була ситуація, в якій ви могли заразитися, то якомога раніше зверніться до лікаря та здайте аналізи. Памятайте: запобігти розвитку хронічних вірусних гепатитів набагато простіше, ніж їх вилікувати!

Ткаченко Г.В., студентка 5 курсу, Кривецька С.С., асистент кафедри внутрішньої медицини та інфекційних хвороб Буковинського державного медичного університету.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 29.07.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
41.02
41.07
44.58
44.62

Архів новин

<<Липень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

    


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо