emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
1 Квітня 2021 Юрій 1706

Прогрес - майже у всіх людей це слово асоціюється з розвитком нашого світу, зокрема і з техногенним. Що ж, так і є. Життя стало комфортнішим, а інформація про навколишній світ доступною для більшої частини людства. Технології підняли на доволі високий рівень ефективність праці майже у кожній галузі. Винятком не стала і сфера медицини, для якої прогрес відкрив багато нових можливостей у досліджені людського організму, а також його поведінку на вплив різних негативних чинників.
Що ж, сьогодні я би хотів розповісти про один важливий метод клінічного гінекологічного дослідження, який носить назву кольпоскопія.
Кольпоскоп. Його будова
Кольпоскоп це прилад, який дозволяє здійснити обстеження шийки матки, піхви та вульви. Завдяки цьому апарату лікар може оглянути стан статевих органів жінки у післяпологовий період. Також може виявити передракове, ракове захворювання та й інші проблеми, які потребують лікування, а інколи і хірургічного втручання.
В основі будови кольпоскопу лежить:
1. Бінокулярна оптика. Дозволяє отримати обємне зображення ділянки, що досліджується. Це впливає на точність встановлення діагнозу та стадій захворювань. Часто бінокулярна оптика комплектується шкалою діоптрій. Прилади мають систему перемикання, часто 3-ступеневу, яка дозволяє без проблем самотужки змінити якість зображень.
2. Освітлювач. Як освітлювальний прилад можуть використовуватися галогенові, ксенонові та вольфрамові лампи. Джерело світла може бути розташоване не лише в голівці приладу для зручності подача світла здійснюється через скловолоконний кабель. Якість освітлення залежить від потужності джерела світла.
3. Змінні окуляри дозволяють розширити досліджувану зону. Збільшення може бути від 2 до 40 разів. Ця характеристика залежить від виду кольпоскопа.
4. Ергономіка приладу безпосередньо впливає на зручність роботи лікаря. На сьогоднішньому ринку можна знайти кольпоскопи на вертикальній ніжці або ж пересувні з шарнірною стійкою. Пересувний варіант є зручнішим, адже дозволяє розташувати прилад так, як потрібно гінекологу для кращого обстеження.
5. Фотокамери або імпульсні лампи можна зустріти в фотокольпоскопах. Діагностика з таким приладом дозволяє отримати фотограми, які допомагають детальніше дослідити тканини шийки матки та піхви. Такі фотограми дозволяють здійснювати аналіз та моніторинг даних протягом усього періоду лікування.
6. Відеокамери є невідємним елементом відеокольпоскопів. Їх основна перевага полягає у можливості проведення обстеження кількома фахівцями. Це потрібно у складних випадках або для практичного навчання майбутніх фахівців. За допомогою кольпоскопів з камерою можна отримати повну інформацію про структуру внутрішніх органів, слизових оболонок та судин. Уся інформація виводиться на монітор, який йде в комплекті з відеокольпоскопами.

Кольпоскопія, як метод дослідження
Що ж, з будовою розібралися. Тепер час розповісти про те, що собою все ж представляє цей метод дослідження і чому він такий важливий у гінекології.
Вперше методика кольпоскопії була представлена 1925 року Гансом Гінсельманом в Німеччині.
Кольпоскопія - це метод клінічного гінекологічного дослідження, що дозволяє діагностувати навіть незначні дефекти тканини, такі як невеликі ерозії, крихітні пухлини і мікрокрововиливи в області шийки матки, піхви і вульви.
Розрізняють просту та розширену кольпоскопію
Проста кольпоскопія огляд шийки матки в дзеркалах без використання медикаментозних засобів.
Розширена кольпоскопія огляд епітелія шийки матки з урахуванням реакції тканини на обробку медикаментами.
При розширеній кольпоскопії використовують:
3% оцтова кислота. Нормальний багатошаровий плескатий епітелій шийки матки складається з двох або трьох шарів молодих клітин , які не містять білка , тому не змінюється під дією оцтової кислоти.
Диспластичний (патологічний) епітелій шийки матки через свою активну кліткову щільність із сильним білковим навантаженням реагує на оцтову кислоту і біліє.
Розчин Люголя ( вміщує : 0,5 г. Калія йодиду , 2,5 г. йоду, дистильована вода до 125 г.)
В нормальному багатошаровому плескатому епітелію шийки матки має глікогенове навантаження і тому розчин Люголя фарбує його, а патологічний епітелій не зріє, тому має недостатньої кількості глікогену . Ці тканини залишаються йод-негативними, тобто світлими.
Для чого проводять кольпоскопію?
Слід зазначити, що кольпоскопію потрібно застосовувати при кожному поглибленому гінекологічному обстеженні.
кольпоскопію необхідно проводити разом із взяттям мазка по Папаніколау для цитологічного дослідження: тільки паралельне застосування цих двох методів дає оптимальний результат.
фотознімки при кольпоскопічному дослідженні покращують діагностику - вони необхідні для пролонгованої спостереження при відхиленнях від норми і для контролю лікування.
біопсія за допомогою кольпоскопа є надійним діагностичним методом (тканину беруть з ектодерми шийки матки на ділянці, що викликала підозру при кольпоскопії).
При яких захворюваннях виконується фотокольпоскопія?
Фотокольпоскопія, як правило, виконується при таких захворюваннях:
ерозія шийки матки,
дисплазії,
поліпи,
поліп ендометрію,
гіперплазії слизової оболонки каналу шийки матки,
лейкоплакія,
ерітроплакіі,
рак шийки матки
кандиломи
ВПЛ (кондиломи, папіломи),
ранні стадії раку шийки матки,
диференційована діагностика численних доброякісних змін шийки матки.
Також слід зазначити, що завдяки відеокольпоскопії можна виявити ті захворювання, про які жінка може не знати роками і жити спокійно. Найчастіше таким може бути захворювання шийки матки, яке в багатьох випадках протікає безсимптомно, проте в подальшому може перейти у значно страшнішу хворобу - рак шийки матки.
Тому всім жінкам, а особливо тим, яким за 40, слід дотримуватися рекомендацій лікарів і проходити обширне обслідування у гінеколога щонайменше раз на рік!

Сидоряк Ю.О., студент 4 курсу, Бакун О.В., доцент кафедри акушерства та гінекології Буковинського державного медичного університету.

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 25.04.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.5
39.52
42.22
42.24

Архів новин

<<Квітень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

     


«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо