emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
У розділі "Новини читачів" (НарКор — Народний Кореспондент) Ви маєте можливість прочитати новини від користувачів, скарги жителів Хмельниччини, відомості про аварії, надзвичайні події, що сталися у нашому регіоні або ж додати власну новину.
6 Квітня 2021 Маланин Ірина та Приймак Світлана 1557

Як правильно вибрати метод контрацепції для підлітків

Підвищення сексуальної активності підлітків, що спостерігається протягом останніх десятиріч, порушує таку важливу медичну проблему, як ризик вагітності у неповнолітніх, а також соціальні, економічні та виховні аспекти, які виникають при ранніх статевих відносинах, особливо при настанні незапланованої вагітності.
Репродуктивне здоровя підлітків заслуговує на особливу увагу і має розглядатися з точки зору їхніх майбутніх перспектив, соціального та культурного середовища. У всьому світі щорічно здійснюється близько 50 млн абортів, 10 % яких припадають на пацієнток віком 15-19 років.
Отже, оскільки вагітність у підлітків переважно непланована, то запобігання їй необхідно віднести до одного з головних завдань сучасної медицини. При цьому слід підкреслити, що належна інформація щодо методів планування сімї є недостатньою та не завжди відповідає потребам дівчаток.
Сьогодні середній вік статевого дозрівання коливається від 10 до 16 років і становить приблизно 10-12 років у дівчат і 12-14 у хлопчиків. Пубертація може продовжуватися від 2 до 5,5 року у хлопчиків та від 1,5 до 5 років у дівчат, причому спостерігаються і широкі варіації її ознак. Крім того, індивідуальні відхилення відзначаються між різними народностями і культурами.
Фізіологічні зміни в організмі підлітків є основою їхньої поведінки. Як відомо, статеві гормони відіграють провідну роль у пубертації, але їхній вплив на поведінку й емоційний стан вивчено недостатньо. Велика роль відводиться саме андрогенам, зростання секреції яких у пубертатний період сприяє розвитку статевих ознак. Вплив естрогенів та прогестерону на емоційну поведінку підлітків ще мало досліджено, проте вважається, що вони відіграють певну роль і впливають на психоемоційний стан.
Для підлітків, які мають статеві відносини, консультацію з питань контрацепції слід починати з бесіди про те, що найбільш надійним способом уникнення вагітності є відсутність сексуальних контактів. Потрібно пояснити, що секс означає більше, ніж просто статевий акт, і відсутність сексуальних відносин найкращий захист від ЗПСШ. Дівчину необхідно заспокоїти і пояснити, що різні методи контрацепції можуть бути допустимі тією мірою, в якій вони здатні запобігти вагітності.
Вік, соціальні чинники і сексуальний досвід підлітків ускладнюють призначення їм протизаплідних засобів, тим більше що за відсутності ідеального методу контрацепції дуже важко зробити правильний вибір.
Стовідсоткову контрацептивну надійність може гарантувати лише утримання від сексу! Це вбереже від небажаних наслідків та дасть можливість зясувати наскільки справжніми є почуття між двома, чи стосунки є лише короткочасним юнацьким захопленням, яке може залишити небажану вагітність чи хворобу.
Сказавши Ні ранньому статевому життю, одночасно вирішується проблема небажаної вагітності, захворювань, що передаються статевим шляхом, фізичних та душевних страждань.
Водночас, рішуче Ні не обмежує розвиток сексуальності, а навпаки, збагачує досвід альтернативними формами спілкування, підготовлює свідомість до прийняття важливих рішень, що є гарантією здоровя та безпечного майбутнього. Якщо підліток все ж має сексуальні контакти, тоді треба потурбуватися про те, щоб він був здоровий й обовязково користувався контрацептивами.
У цьому віці найкращим вважаються гормональні протизаплідні засоби. Їх починають застосовувати через два роки після настання першої менструації. Однак ці засоби протипоказані при ожирінні та захворюваннях серця і судин. Дівчатам віком до 19 років Всесвітня Організація Охорони Здоровя радить
комбіновані протизаплідні таблетки найкраще підходять трифазні (Тріквілар, Трірегол,)
також однофазні пігулки ( Силест, Фемоден,Мікрогонін, Марвелон
Методи бар'єрної контрацепції (презерватив, мембрана вагінальна).
Препарати сперміцидні (лікарські засоби, що знешкоджують сперматозоїди).
Засоби екстреної (невідкладної) контрацепції.
Але найкраще пройти огляд та отримати з цього приводу консультацію у лікаря-гінеколога.
Оскільки пдібрати найефективніший засіб може тільки лікар. Адже універсального методу,який би підходив всім без винятку,немає.


Приймак Світлана Григорівна
Ірина Маланин
ВДНЗ України Буковинский державний медичний університет

Коментувати:
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео


Курси валют на 29.03.2024
купівля
продаж
Міжбанк
$
39.07
39.13
42.09
42.15

Архів новин

<<Березень 2024>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31



«Єдині новини» на Хмельниччині та Україні. Для цього натисніть на трансляції хмельницьких і всеукраїнських телеканалів, або слухайте радіо khm-radio.ye.ua чи radio.ye.ua
"Єдині новини" на Українському радіо