ye-logo.v1.2

Хмельницькі програмісти допомагають американцям, таїландцям та хмельничанам разом грати у футбол

Спорт 3447
Хмельничанин Тарас Ляпун (ліворуч) разом із колегами з США та хмельничанами створили програму, завдякі якій незнаоймі один іншому люди можуть легко зібратися та пограти в футбол
Хмельничанин Тарас Ляпун (ліворуч) разом із колегами з США та хмельничанами створили програму, завдякі якій незнаоймі один іншому люди можуть легко зібратися та пограти в футбол. Фото: з архіву Тараса Ляпуна

Один із розробників спеціального сайту та додатку до телефону каже, що дорослим набагато важче, ніж дітям знайти собі однодумців, з якими поганяти м’яч.

«Я з дитинства люблю грати в футбол, але, відверто, ніколи не був хорошим гравцем, - пригадує хмельницький програміст Тарас Ляпун. – Коли пішов до секції хмельницького «Поділля», то десь після третього тренування мені сказали: «Ти не перспективний, з тебе не буде футболіста». Але пограти для себе завжди хотілося і хочеться! А вже в дорослому житті пограти в футбол – це щось нереальне. Тому цей додаток і був створений для людей, таких як я, чи тих, хто хоче займатися оздоровчим спортом, але їм нудно просто бігати. Якщо в дитинстві вийшов у двір і ти вже в грі, то в дорослому житті – в сто або в тисячі разів це складніше зробити».

Ідея створити сайт та додаток для мобільного телефону, який дозволить зібрати в одному місці різних людей, яких об’єднує бажання пограти в футбол, належить двом американцям. Ось тільки втілити її в життя не виходило. Аж поки не знайшли програміста з Хмельницького, який погодився попрацювати над ним. А потім запропонували Тарасу стати співзасновником їхнього проекту. «Тоді й почали активно працювати над сайтом та додатками, - каже Тарас Ляпун. – І нині над його роботою та вдосконаленням працюють й інші програмісти з Хмельницького».

Поки що цим сервісом активно користуються лише в декількох містах США, столиці Таїланду – Бангкоці. Ну, і, звісно, в Хмельницькому.

«Намагаємося розширити географію в тих містах, де є наші друзі, котрі можуть піти та домовитися з власниками стадіонів, аби вони додавали свої зали чи поля до нашого сайту, - пояснює Тарас. – Та найближчим часом вийде оновлення додатку, яке дозволить самим користувачам додавати футбольні поля чи спортзали, створити гру та збирати команди. Це ж набагато зручніше – непотрібно всім писати в соцмережах чи телефонувати: «Пішли пограємо в футбол». А так ми допомагаємо не лише організувати ігри, а й впорядкувати сам процес. Буває ж збираються 15-20 людей, діляться на декілька команд та грають по черзі. І виникає плутанина – а яка команда наступна має грати, коли повинен завершитися матч тощо. Наш додаток допомагає навіть розподілити гравців на команди, оскільки ми вже знаємо історію ігор наших користувачів. Це потрібно для того, аби розподіл команд був рівноцінним за силою гравців. А то ж, погодьтеся, не цікаво слабим грати проти сильних, і навпаки».

Як це працює? Слід зайти на сайт чи завантажити собі на телефон додаток (працює на «Android» i «iOS»), зареєструватися, обрати місто, а потім доступні місця для гри в футбол, де вже вказаний час матчу, підтвердити свою участь та… прийти грати.

На сервісі, який розробили хмельничани, можна обрати спортивні зали, подивитися на час, коли там гратимуть у футбол, зареєструватися на матч та прийти поганяти м’яча навіть із незнайомими людьми.

Виявляється, програма, яку створили хмельницькі програмісти, ще й аналізує попередні матчі за участю того чи іншого гравця, визначає його рівень гри у футбол (за результатами попередніх ігор). Тому, коли на одному майданчику зустрілися незнайомі один із іншим 10 любителів футболу, програма зробить так, щоб команди були більш-менш рівними за силами, і, відповідно, гра має стати цікавішою.

Та ось чи потрібно платити гроші за те, щоб пограти у «дворовий футбол» - все залежить від того, хто кличе пограти. «Наш сайт та додаток лише допомагає організувати гру, - пояснює хмельницький розробник Тарас Ляпун. - Звісно, хтось орендує зал чи поле, а тому може брати з кожного по 20-30 гривень, щоб потім розрахуватися за оренду. Не виключаємо, що хтось захоче і заробити на цьому. Але ж з іншого боку людина, яка хоче пограти в футбол, бачить де, коли і хто збирається грати, та скільки це коштує, а тому сама вирішує, чи погоджуватися на пропозицію, чи ні. Коли ми з хлопцями збираємося, то збираємо лише гроші, щоб заплатити за оренду зали».

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую