Гаряча тема:
- Війна
Чаклуємо над розсадою
![Фото: greenhome.org.ua](https://ye.ua/images/news/Chakluyemo_nad_rozsadoyi_1361529860.jpg)
- Найкращий склад грунтової суміші для посіву і пікірування більшості овочевих культур - 2 частини компосту, 1 частина тирси, 1 частина піску. Свіжу тирсу слід зволожити слабким розчином аміачної селітри або сечовини.
- Грунтову суміш в ящиках перед посівом насіння слід спершу полити, інакше насіння з водою буде затягнуте углиб грунту і період появи сходів розтягнеться.
- Не загущуйте посіви, бо тоді рослини будуть видовженими, слабкими, можуть вражатися «чорною ніжкою».
- Не забувайте підтримувати оптимальний температурний режим. Загальне правило таке: до появи сходів температура вища, після появи сходів - нижча на 5-7°С вдень і на 10°С вночі.
- Застій води у посудині з поганим дренажем призводить до загибелі насіння, а також - сходів у початковій стадії.
- Світло і тепло - основні складові успішного вирощування розсади. Додаткове освітлення збільшує шанси на успіх. Додатково освітлювати рослини потрібно стільки часу, щоб світловий день був 12-14 годин. Бажано досвічувати рослини рано-вранці або ввечері.
- Не затримуйтеся з пікіруванням розсади. Для більшості овочевих культур це необхідно зробити після появи 2-3 справжніх листків. Після пікірування рослини поливають і притіняють на 1-2 дні.
- Через 4-5 днів після пікірування проводять перше підживлення рослин. Найкраще для цього використовувати розчини мінеральних та органічних речовин. Підживлюють рослини раз на 10 днів, чергуючи мінеральні та органічні добрива.
- Перед висаджуванням розсади на постійне місце її треба обов‘язково загартовувати. За 10 днів до висаджування рослин на постійне місце ящики з розсадою виносять на 2-3 години на засклені лоджії, веранди, відкривають вікна в кімнаті. Час перебування розсади на відкритому повітрі поступово збільшують.
- Садять розсаду ввечері або в похмуру погоду. Горщики з рослинами і ямки перед висаджуванням рясно поливають.
Підготувала Валентина ШВЕЦЬ.
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: