ye-logo.v1.2

Насіння можна пророщувати у термосі

Суспільство 3854
Фото: www.liveinternet.ru

Пропонуємо спосіб пророщування насіння у термосі.

 Для цього нарізаємо смужки поліетилену, зверху кладемо чистий і зволожений медичний бинт в один шар, на бинті в довільному порядку розкладаємо насіння для проростання (томати, перці, огірки, кабачки, баклажани тощо). Зверху накриваємо ще шаром поліетилену. І так робимо кілька ярусів. Збризкуємо теплою водою і закручуємо в не дуже щільний рулончик. Ширину смужок визначаємо за висотою маленьких скляних баночок з герметичною кришкою, котрі є у господарстві (добре підійдуть з-під дитячого харчування). Розміщуємо рулон з насінням у баночку, ще раз зволожуємо, зайву воду зливаємо та закриваємо щільно кришкою. Кілька таких баночок кладемо у великий термос з теплою водою. Через добу міняємо воду в термосі. Найкраще заливати водою з температурою 40-45°С, вона очищає їх від вірусної і грибкової інфекції. Можна замочувати і при температурі 50-52°С, але тоді не довше 20-40 хвилин.
Час проростання для кожного насіння різний. Якщо це огірки, то вже на другу добу з'являється корінець. Пінцетом укладаємо проросле насіння у підготовлені земляні горщики.
Насіння моркви, кропу, петрушки містять речовини, що затримують проростання. Тепла баня вимиває їх з насіння, але воду доводиться щодня міняти. Якщо цього не робити, проростання сповільниться і у цих культур, і у тих, що з ними в одній банці.
Прискорення проростання решти насіння овочів пояснюється підтримкою оптимальної температури (25-30°С), яка тримається у термосі без різких перепадів.
У такий спосіб можна за короткий термін перевірити насіння на схожість. Акуратно розгортаючи рулончик, ви зможете спостерігати сам процес набухання, проростання. Тільки не допускайте, щоб насіння переросло, інакше всі корінці переплетуться.

 

Підготувала Ксенія ЖУЖА.

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую