Гаряча тема:
- Війна
Фруктова екзотика на вашому столі
Зараз у магазинах можна знайти те, про що наші батьки тільки у книжках читали: їстівна екзотика, красива та смачна. Але чи варто давати дитині ці фрукти?
Батьки поспішають побалувати своїх дітей заморськими фруктами, бажаючи урізноманітнити дитячий раціон і поповнити запас вітамінів.
Але знайомство з екзотичними фруктами може закінчитися неприємностями. Рекомендується включати в раціон дитини тільки ті продукти, які характерні для її рідного кліматичного поясу. Річ у тім, що генетично у нас закріплюються певні смакові переваги і «рідні» продукти засвоюються краще. А ось незвичні можуть подразнювати травну та імунну системи. А результатом буде розлад шлунка та алергія. Ще один мінус заморських плодів – вони хімічно оброблені, щоб краще та довше зберігалися. Але чи варто накладати табу на такі фрукти? Зовсім ні, проте потрібно бути обережними.
Дієтологи рекомендують давати екзотичні фрукти дитині не раніше 3-річного віку, і до того ж поступово. Для безпеки добре промийте фрукт під проточною водою і ошпарте окропом.
Екзотичні фрукти, так само як і українські, містять багато корисних речовин! У них всі ті ж вуглеводи (цукор, пектин і клітковина), кислоти, вітаміни і мінеральні солі. Кожний з цих фруктів корисний по-своєму.
БАНАН містить багато корисного для травної системи пектину, а також вітаміни і мікроелементи. Проте в банані є і серотонін – речовина, яка може спровокувати алергію.
АНАНАС багатий на вуглеводи, вітамін С, калій і мідь, тому рекомендується при анемії, захворюваннях печінки, нирок і серця. Протипоказання: підвищена кислотність і гастрити.
ФЕЙХОА, крім вітамінів і мінеральних речовин, багата на розчинні сполуки йоду.
ГУАВА містить кальцій, фосфор і залізо, а вітаміну С в ній у 5 разів більше, ніж у апельсина.
КІВІ – рекордсмен із вмісту калію, міді та вітаміну С.
ЦИТРУСОВІ покращують апетит і зміцнюють імунітет. Можна вживати для профілактики гіповітамінозу, анемії, захворюваннях печінки, серця, судин і нормалізації травлення. Проте потрібно бути обережними, тому що часто виникає алергія і подразнюється слизова оболонка шлунка.
МАНГО, АВОКАДО ТА ПАПАЙЯ – доволі сильні алергени, тому вживати їх потрібно обережно.
Підготувала Валентина КОЛИЖНЮК.
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: