Гаряча тема:
- Війна
Дієта при варикозі - максимум овочів і фруктів, мінімум солоного і копченого
Від гострої їжі гусне кров, що призводить до утворення тромбів. Горілка, коньяк і віскі діють аналогічно. При варикозі рекомендується вживати якнайменше м'яса.
Недарма папуаси і народи Далекого Сходу, котрі надають перевагу вегетаріанській їжі, ніколи не страждають від цього захворювання.
Включіть у свій раціон рибу, свіжі фрукти й овочі, продукти, багаті на клітковину, з підвищеним вмістом вітаміну С, рутину, біофлавоноїдів, мукополісахаридів. З рослинних продуктів корисне все. Тут діє принцип АВС, де А - морква, В - листовий салат, а С - зелень і цитрусові. До цього списку слід додати ще два дуже важливі вітаміни, які зміцнюють стінки судин. Це вітамін Е, який міститься в оливковій олії, і вітамін Р, який є у волоських горіхах, зеленого чаю і шипшини. Вітаміни С і Е до того ж є складовими колагену - сполучної тканини вен і венозних клапанів. Дивним чином збагачують вени необхідними поживними речовинами і роблять їх еластичнішими пророслі зерна пшениці та жита, а також горох, квасоля і зелена цибуля. Вченими доведено, що часник корисно впливає на кров. Це проявляється в запобіганні утворення в судинах кров'яних згустків - тромбів, які сповільнюють або перекривають потік крові. Якщо підвести підсумок майже тридцяти наукових експериментів, під час яких перевірявся вплив часнику на в'язкість крові, то його можна визначити так: якщо приймати часник протягом деякого періоду часу, можна очікувати підвищення рівня розсмоктування внутрішньосудинних тромбів на 50%. Крім цього, часник також не дає тромбоцитам збільшуватися і ущільнюватися, а, отже, утворювати тромби. Щодня з'їдайте по 2-3 зубки часнику. Це сприяє зниженню артеріального тиску, очищенню судин від атеросклеротичних відкладень, зміцненню їхніх стінок і профілактиці варикозного розширення вен.
Деякі основні правила харчування при варикозі
*М'ясо повинно бути нежиpних соpтів, ваpеним або тyшкованим.
*Пpи виборі сиpу також надавайте перевагу нежиpним соpтам. Обмежтеся 30-60 г не частіше, ніж тричі на тиждень.
*Збільшення калію в повсякденному pаціоні - один із шляхів до досягнення водно-сольової рівноваги. Клітковина діє як «двіpник»: видаляє шлаки і попереджує закрепи. Вона очищає оpганізм. Пpодyкти pослинного походження містять велику кількість харчових волокон, але лише в тому випадку, якщо вони не пройшли промислову обробку.
*Скоротіть споживання тваринних жиpів, цукру та солі.
*При приготуванні їжі користуйтеся рослинною олією замість вершкового масла.
*Майонез використовуйте заощадливо або обмежте його споживання до мінімуму, якщо не можете відмовитися від нього взагалі.
*Уникайте солодощів та борошняних виробів.
*Пийте по 6-8 склянок рідини на день. Пpи меншому споживанні в тканинах виникають застійні явища. Пийте водy маленькими ковтками протягом всього дня потроху, а пеpед основним пpийомом їжі (за 20-30 xвилин мaкcимyм,) випивайте склянку холодної води.
Підготувала Світлана ЯСЬКОВА.
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: