Гаряча тема:
- Війна
Від кислотно-лужного балансу залежить здоров'я наших органів
Те, що ми їмо, під час обміну речовин утворює або кислоту, або луги, які потрапляють у кров.
Зайва кислота в організмі викликає діабет, луг - камені в нирках. Виправити ситуацію можна лише правильним харчуванням. Тим більше - це нескладно, просто пам'ятайте про збалансованість. Намагайтеся компонувати їжу так, щоб кислота нейтралізувалася великою за обсягом кількістю лугу — до прикладу, м'ясо їжте з хорошою порцією капусти або овочів гриль. Шкідливі продукти виключіть або вживайте їх по мінімуму. А якщо вже “згрішили” цукеркою чи тортом, додайте до них декілька морквин або яблук і випийте трав'яний чай.
Небезпека “перебору”
Наслідків від закислення куди більше, ніж від залужнення. Річ у тім, що зайві луги виводяться з організму легше й практично повністю, та й проблема ця виникає, зазвичай, у «чистих» вегетаріанців і сироїдів. Але одна небезпека
все ж таки є: в нирках при виведенні з сечею лугів можуть затримуватися камені. А ось при “переборі” кислоти наслідків побільше. У нормі наша кров має слаболужну реакцію. Навіть при невеликому зсуві в кислий бік червоні кров'яні тільця - еритроцити - зліплюються, кров стає густішою і застоюється в капілярах. А це може стати причиною варикозу або погіршення зору. А якщо закислення триває довго, то це може призвести до інфаркту. Лейкоцити зменшуються в розмірах і стають малоактивними, але ж їх роль - захищати нас від інфекцій. При підвищеній кислотності знижується здатність гемоглобіну зв'язувати кисень - може виникнути кисневе голодування тканин. Щоб кров не закислювалася занадто сильно, організм всіляко позбавляється від залишків кислоти. До прикладу, через шкіру та печінку. З'являється печія - ознака підвищеної кислотності шлунка. Від “кислої” слини руйнуються зуби. Частина кислот виводиться із сечею - і якщо ниркам доводиться часто робити це, в них з'являються пісок і камені «кислотного» походження, урати і оксалати. Йдуть шкідливі речовини і через легені. У кислому pН дихальної системи мікробам розмножуватися набагато легше, а це сприяє розвитку застуд, бронхіту, пневмонії та гаймориту. Надлишки кислоти, які не вивелися і не знешкоджені,
накопичуються в тканинах, передусім, у м'язах. А ще організм може заховати її в жир і відправити подалі від життєво важливих органів — так виникає целюліт.
У кислому середовищі чудово почуваються гельмінти, грибки, віруси, бактерії. До того ж коли організм закислений, це може стати поштовхом до розвитку онкології.
Підбираємо харчові пари
Намагайтеся компонувати їжу так, щоб кислота нейтралізувалася лугами. Ідеальне меню на день — на сніданок будь-яка каша, змішана з фруктами. Фрукти потрібні ще й тому, що вони прискорюють очисні процеси в організмі, які активно проходять у нас з 4 години ранку до полудня. Тільки натщесерце не варто їсти цитрусових: їхня кислота роз'їдає слизову оболонку, що шкідливо при виразці та гастриті. На обід на вашому столі має бути велика тарілка салату з сирих овочів і порція м'яса, а на вечерю - щось легке, на зразок
йогурту і невелика кількість зелені. Пийте більше чистої води (2-3 л на день): вона допомагає виводити надлишки кислоти і лугів.
Кислотно-лужна енциклопедія
Сильно закисляючі продукти: нежирне м'ясо (особливо телятина), птиця, риба, раки, устриці, мідії, молочно-кислі продукти, яйця, цукор і всі солодощі, борошняні вироби (особливо з білого борошна), продукти з харчовими домішками, консервантами, фарбниками й ароматизаторами, рафінована їжа, копченина, алкоголь, цигарки.
Слаболужні: вода, молоко, сир, вершкове масло і свіжа сироватка, сало, картопля, горіхи, олія соняшникова (нерафінована), олія оливкова.
Слабокислі: жирна свинина, жирні сорти риби, сир, крупи (вівсянка і гречка), сушені бобові (горох, квасоля), кава, чорний чай, варення, зацукровані фрукти,
соки з цукром, мед.
Сильнолужні: харчова сода, морська сіль, мінеральна вода, всі коренеплоди (крім картоплі), пророщені зерна пшениці, морські водорості, листова зелень, всі ягоди і фрукти, в тому числі цитрусові, сухофрукти, всі овочі, свіжі бобові, баштанні, кориця, валеріана, солодковий корінь, соєвий соус, насіння маку, горіхи кеш'ю, перець, насіння гірчиці, трав'яні чаї.
Підготувала Ангеліна ПІДЛІСНА.
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: