ye-logo.v1.2

У Старокостянтинові дівчина через тушонку з кроля ледь не осліпла

Здоров'я 8025
Хвора їла домашню тушонку з кроля
Хвора їла домашню тушонку з кроля. Фото: 3.bp.blogspot.com

А все через інфекцію ботулізму.

Свіжий випадок цього захворювання виявили у Старокостянтинові. У реанімації міської лікарні опинилася 28-річна місцева жителька. За словами лікарів, вона їла домашню тушонку з кроля.

«Дівчина потрапила до нас з ознаками отруєння. Спочатку її поставили діагноз – гострий ентероколіт. Вона скаржилася на нудоту та блювоту. Хвора розповіла, що вона скуштувала тушонку домашнього виробництва. Після відповідних обстежень, її поставили діагноз – ботулізм», - каже лікуючий лікар, завідувач інфекційного відділення Старокостянтинівської центральної міської лікарні Володимир Кульбаченко.

Стан дівчини був досить важкий.

«Вона частково втратила зір, мала загальну слабкість та затруднене ковтання. Ці симптоми свідчать про хворобу ботулізм. Якби не сироватка, дівчина могла померти. Антигени від хвороби привезли рідні з Києва. Нам дали десять доз польської сироватки від ботулізму і ми за два дні її ввели пацієнтці. Саме це допомогла врятувати життя мамі двох дітей», - каже лікар.

Працівниками Старокостянтинівського відділу лабораторних досліджень ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» рекомендували сім’ї потерпілої знищити усі залишки консервованого м’яса.

Загалом, на 1 листопада поточного року на території Хмельницької області зафіксовано 11 випадків захворюваності на ботулізм.

ДОВІДКА:

Ботулізм – важке токсичне інфекційне захворювання, в результаті якого вражається нервова система. Важка форма захворювання може призвести до летального результату.

Заступник директора ДУ "Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» Ярослав Главацький розповів, як можна застерегти себе від захворювання.
Продукти необхідно зберігати на холоді. Знаючи про небезпеку ботулізму, краще не вживати консервовані продукти, якість яких сумнівна.

При домашньому консервуванні та споживанні консервованої продукції, необхідно суворо дотримуватись таких правил:
- Овочі, гриби, фрукти брати тільки свіжі, без пошкоджень.
- Плоди та овочі необхідно добре очищати від землі, пилу, 2 –3 рази промити чистою водою.
- Гриби необхідно консервувати із додаванням оцтової або лимонної кислот.
- Посуд і кришки, призначені для консервування, необхідно добре промити і стерилізувати кип’ятінням.
- Приготовлені консерви в маринаді зберігати тільки на холоді.
- Перед вживанням консервів і маринадів домашнього приготування для руйнування ботулотоксину перед вживанням консервів їх доцільно прогрівати до 100°С протягом 30 хвилин.
- При виявленні вздутої консервації її вживати не можна!

Також за порадами медиків, шинку домашнього приготування перед вживанням необхідно запекти, або проварити. Рибу необхідно вживати тільки в вареному, або запеченому вигляді.

У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння (слабкість, підвищення температури тіла, нудота, біль в животі, блювання, пронос тощо) не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою медпрацівників.

Коментарі:

Александр Вознюк 03.11.2017 21:09

У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння (слабкість, підвищення температури тіла, нудота, біль в животі, блювання, пронос тощо) не займайтесь самолікуванням, а терміново БІЖІТЬ ЗА ПЕРГАМЕНТОМ.

Александр Вознюк 03.11.2017 21:03

Автору треба накрити пергаментом і зав'язати ниткою мозги. Як це гриби закрити пергаментом???

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую