ye-logo.v1.2

У двох районах зафіксували випадки ботулізму

Здоров'я 6801
На Хмельниччині цього року зареєстровано вже три випадки ботулізму
На Хмельниччині цього року зареєстровано вже три випадки ботулізму. Фото: ілюстративне з lalafo.kg

Захворіли двоє чоловіків.

На ботулізм захворіли 81-річний житель Ізяславського району та 30-річний чоловік з Білогірщини.

«Літній чоловік отруївся холодцем приготовленим із свинини. Це вперше ми зафіксували отруєння від холодцю. Однак зібравши анамнез, ми вияснили, що страва була приготовлена 1 травня, а їв її хворих аж 8 травня. Увесь цей час холодець був герметично закритий та зберігався поза межами холодильника. Саме тому там накопичилися ботулотоксини», - розповіла Зоя Мамонтова, лікар відділу організації санітарно-гігієнічних досліджень ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України».

Відомо, що наступного дня стан здоров’я чоловіка став погіршуватися, однак він не поспішав до лікарні. Лише 13 травня хворий звернувся до фельдшера, який направив його до Ізяславської центральної районної лікарні. Там чоловіка госпіталізувати та поставили діагноз ботулізм. Того ж дня йому ввели антитоксин. Наразі стан здоров’я пацієнта середньої важкості.

На небезпечну недугу захворів і 30-річний житель Білогірського району. За словами Зої Мамонтової, чоловік став себе погано почувати після споживання домашньої консерви зі свинини, яку він їв 12 травня.

«Вже 13 травня зір чоловіка впав, а самопочуття значно погіршилося. Він звернувся в ПМСД і його направили до Білогірської центральної районної лікарні. Однак, через те, що там була зафіксована підозра на коронавірус, чоловіка відвезли у Красилівську районну лікарню, де йому і вели антитоксин. Наразі стан хворого середньої важкості», - розповіла Зоя Мамонтова.

До речі, на Хмельниччині цього року зареєстровано вже три випадки ботулізму. У березні на небезпечну недугу захворів 60-річний житель села Зоряне Віньковецького району.

Нагадаємо, минулого року на ботулізм в області захворіло дев’ять осіб. У 2018 році було зареєстровано вісім випадків.

Довідка:

Ботулізм – це харчове отруєння, зумовлена споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини. Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м'яса, риби, рідше - овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую