ye-logo.v1.2

На Хмельниччині чоловік захворів на ботулізм

Здоров'я 3404
Наразі його стан стабільний
Наразі його стан стабільний. Фото: ілюстративне з freeradio.com.ua

Хворий їв домашню консерву приготовлену зі свинини.

На Хмельниччині зафіксовано перший випадок ботулізму у цьому році. Захворів на небезпечну недугу 60-річний житель села Зоряне Віньковецького району.

«Ще на початку березня чоловік їв домашню консерву приготовлену зі свинини. 7 березня у нього почало подвоюватися в очах, однак до медиків він не звертався. Лише 11 березня, коли стан його здоров’я значно погіршився, він поїхав до Віньковецької центральної районної лікарні. Там йому поставили попередній діагноз - ботулізм. У нього було утруднене ковтання та падав зір. Лікарі почали надавати хворому лікування, однак після крапельниці, чоловік відчув покращення і пішов додому. В суботу, 14 березня, хворий вже самотужки звернувся до Хмельницької інфекційної лікарні. Йому поставили діагноз ботулізм. Наразі стан здоров'я пацієнта стабільний. Він отримує необхідне лікування», - розповіла Зоя Мамонтова, лікар відділу організації санітарно-гігієнічних досліджень ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України».

Нагадаємо, минулого року на ботулізм в області захворіло дев’ять осіб. У 2018 році було зареєстровано вісім випадків.

Довідка:

Ботулізм – це харчове отруєння, зумовлена споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини. Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м'яса, риби, рідше - овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую