Гаряча тема:
- Війна
На Хмельниччині чоловік захворів на ботулізм
Хворий їв домашню консерву приготовлену зі свинини.
На Хмельниччині зафіксовано перший випадок ботулізму у цьому році. Захворів на небезпечну недугу 60-річний житель села Зоряне Віньковецького району.
«Ще на початку березня чоловік їв домашню консерву приготовлену зі свинини. 7 березня у нього почало подвоюватися в очах, однак до медиків він не звертався. Лише 11 березня, коли стан його здоров’я значно погіршився, він поїхав до Віньковецької центральної районної лікарні. Там йому поставили попередній діагноз - ботулізм. У нього було утруднене ковтання та падав зір. Лікарі почали надавати хворому лікування, однак після крапельниці, чоловік відчув покращення і пішов додому. В суботу, 14 березня, хворий вже самотужки звернувся до Хмельницької інфекційної лікарні. Йому поставили діагноз ботулізм. Наразі стан здоров'я пацієнта стабільний. Він отримує необхідне лікування», - розповіла Зоя Мамонтова, лікар відділу організації санітарно-гігієнічних досліджень ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України».
Нагадаємо, минулого року на ботулізм в області захворіло дев’ять осіб. У 2018 році було зареєстровано вісім випадків.
Довідка:
Ботулізм – це харчове отруєння, зумовлена споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини. Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м'яса, риби, рідше - овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: