ye-logo.v1.2

Як вберегтися від кишкових інфекцій влітку - поради спеціаліста

Здоров'я 2222
Кишкові інфекції влітку діагностують значно частіше, ніж в інші пори року
Кишкові інфекції влітку діагностують значно частіше, ніж в інші пори року. Фото: ілюстративне pixabay.com

Основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов і термінів зберігання продуктів, а також вживання неякісної їжі.

Влітку до лікарів частіше звертаються люди зі скаргами на нудоту, біль у животі, слабкість. Ці та інші симптоми часто свідчать про кишкову інфекцію чи харчове отруєння. Й такі захворювання влітку діагностують значно частіше, ніж в інші пори року. Цьому сприяють висока температура повітря й недотримання правил гігієни.

«Підвищена температура навколишнього середовища сприяє поширенню збудників, які викликають захворювання на кишкові інфекції, зокрема на сальмонельоз, дизентерію, гастроентероколіти, гепатити, харчові токсикоінфекції тощо, — пояснює начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області Ігор Баланюк. — При цьому основною локалізацією збудників цих хвороб є кишківник людини. Сприйнятливість людей до кишкових захворювань досить висока, але частіше хворіють діти. Це пов’язано з тим, що у них захисні сили та гігієнічні навички недостатні».

Існують три шляхи передачі кишкових інфекцій: харчовий, водний і контактно-побутовий. «Найчастіший шлях передачі збудників інфекцій — харчовий, коли зараження відбувається через продукти харчування і приготовлені з них страви, а також овочі та фрукти, забруднені мікроорганізмами, якщо їх вживати без достатньої гігієнічної і термічної обробки, — пояснює Ігор Михайлович. — Водний шлях передачі збудників інфекцій реалізується значно рідше, в основному через забруднення питної води внаслідок аварій на водопровідних та каналізаційних мережах. При контактно-побутовому шляху передачі збудник інфекції може передаватися через забруднені руки, предмети домашнього вжитку - білизну, рушники, посуд, іграшки».

Кишкові інфекції називають «хворобою брудних рук». «І недарма, — каже Ігор Баланюк. — Хвора людина, або бактеріоносій, не дотримуючись правил особистої гігієни, забруднює харчові продукти, предмети, що оточують їх, тим самим створючи небезпеку зараження інших людей. Основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів. Хвороботворні мікроби переносять мухи. На лапках та поверхні тіла мухи є велика кількість мікробів, як потрапляють на продукти харчування, посуд тощо».

Щоб вберегтися від кишкових інфекцій та харчових отруєнь варто  дотримуватися правил:

* ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з
вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
* мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади;
* користуватися індивідуальним посудом;
* запобігати проникненню комах до приміщень, де готують їжу та зберігаються харчові продукти;
* окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти;
* для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади
(ножі, обробні дошки тощо);
* добре просмажувати або проварювати продукти, особливо м’ясо,
птицю, яйця і рибу;
* дотримуватися відповідного температурного режиму при зберіганні
харчових продуктів (не залишати приготовлені продукти при
кімнатній температурі більш ніж на дві години);
* не пити воду з неперевірених джерел, вживати бутильовану або охолоджену кип’ячену воду;
* мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання
їх у сирому вигляді;
* не вживати продукти після закінчення терміну придатності;
* при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати
чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);
* не купувати продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
* не давати маленьким дітям некип’ячене розливне молоко, сирі яйця
тощо;
* не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, не ковтати воду з водойми;
* уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.

До речі, кишкові інфекції можуть проявлятися не одразу. Прихований період при різних захворюваннях часто триває від двох до семи днів. І лише потім проявляються характерні ознаки захворювання: слабкість, головний біль, нудота, блювота, болі в животі, пронос, підвищення температури. За появи таких ознак треба негайно звернутися по медичну допомогу і у жодному разі не займатися самолікуванням.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую