ye-logo.v1.2

Харчування для зниження холестерину

Здоров'я 13273

Є продукти, які знижують холестерин, та ті, які його підвищують

Продукти, які сприяють зниженню холестерину:

1. Хліб з борошна грубого помолу. Неперероблені волокна щлаків допомагають позбутися частини зайвого холестерину з кишківника.
2. Соєві продукти, відомі як заміна м'яса, багаті клітковиною, поліненасиченими жирними кислотами, білками і різними вітамінами та мінералами. Сприяють зниженню холестерину. Корисно вживати соєві молоко, пасту – місу і сир (тофу).
3. Риба: жирні кислоти Омега-3 у рибі значно знижують холестерин. Ці кислоти також сприяють зниженню кров'яного тиску, ризику утворення тромбів. Щоб зберегти усю цінність риби, краще готувати її на грилі або запікати. Серед риб, насичених Омега-3, кращими є сардини, лосось, оселедець і скумбрія.
4. Олії: лляна, оливкова, соняшникова, кукурудзяна, олія з рисових висівок. Близько двох-трьох чайних ложок олії – ліміт на добу.
5. Вівсяна крупа та вівсяні висівки багаті на розчинну клітковину, волокна яких зменшують поглинання холестерину в кишківнику
6. Фрукти зі шкіркою багаті на пектин, природні полісахариди, в'яжучою речовиною, яка забирає на себе холестерин та інші шкідливі сполуки.
7. Усі види соків, які приготовлені без додавання цукру, несолодкий чай, кава, мінеральна вода.

Продукти, вживання яких варто обмежити:

1. Білі борошняні вироби. Вони можуть порушити баланс інсуліну, що призведе до збільшення холестерину в крові.
2. Молочні продукти – таких, як масло вершкове, топлене масло, вершки, плавлені і тверді сири з високим вмістом жиру (30 і більше відсотків).
3. Червоне м'ясо, будь-яке жирне м'ясо, особливо свинина. Ковбаси та сосиски, салямі, паштет, бекон, м'ясо качки та гусячк. Морепродукти: ікра, креветки, краби, кальмари, восьминоги, риба, що готувалася на свиному жирі або вершковому маслі. Яєчні жовтки також містять холестерин – з'їдайте не більше двох жовтків на тиждень.
4. Кокосова, пальмова, арахісова олії. В них багато насичених жирних кислот, які порушують жировий і холестериновий обмін, сприяють прогресуванню атеросклерозу.
5. Смажені страви. Якщо вам доводиться смажити, використовуйте невелику кількість рослинної олії. При використанні грилю розміщуйте рибу та м'ясо на решітці так, щоб жир стікав. А від так званих транс-жирів (топлене масло та маргарин, сало) краще зовсім відмовитися.
6. Газовані напої, фаст-фуди. Обмежте вживання майонезу, жирних соусів, кетчупів.
7. Алкоголь – Спиртне порушує баланс холестерину.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую