ye-logo.v1.2

Сезон схуднення: як набути привабливих форм?

Здоров'я 3453
Фото: Євгеній Дорофєєв

Поширені стереотипи про модні методи боротьби із зайвою вагою розвінчує обласний позаштатний лікар-дієтолог Альона Брянцева.

- Нині багато людей із зайвою вагою, не звертаючись за порадою до спеціалістів, поспішають обмежувати себе в їжі й проводять різні експерименти зі своєю системою харчування. Альоно Леонідівно, чим загрожує “неправильна” дієта?
 - Дуже багато моїх пацієнток саме перед літом згадують, що потрібно привести своє тіло у форму, а взимку вони про це навіть не замислюються. Люди забувають, що потрібно дотримуватися принципів раціонального харчування цілий рік. Модних дієт на сьогоднішній день існує безліч, але я їх навіть називати не буду. Вони можливо й допомагають, але тимчасово. Коли жінка, “відсидівши” на дієті два-три тижні, повертається до свого звичного режиму харчування, вона набирає ще більшу вагу. Чому так відбувається? А тому, що організм запам'ятовує стресову ситуацію та починає акумулювати енергію й “запасатися”. Це називається “рикошетне набирання ваги”. Від цього потерпає такий важливий орган, як печінка. Цікаво те, що якщо будь-яку дієту застосовувати як тимчасовий захід на фоні раціонального харчування, то це, в принципі, непогано. Тому, якщо ви вже вирішили сідати на будь-яку дієту, повертатися до свого звичайного способу життя не бажано.
 - А що ж таке “раціональне харчування”?
- Раціональне харчування — це споживання звичних для нас із дитинства продуктів. Вчені з усього світу сходяться на думці, що ферметативна система людей певного регіону найкраще реагує на вид продуктів, які, зазвичай, вживають у цьому регіоні. Тому головний принцип раціонального харчування — споживання усього того, що ви любите й звикли вживати. 
 - Як визначити, чи є у вас зайва вага?
- Це зробити досить просто, скориставшись формулою для визначення індексу маси тіла (ІМТ): ІМТ = маса (кг) : зріст (м2). До прикладу: маса = 75 кг і зріст = 1 м 75 см, тоді ІМТ = 75 / 1,752 = 24,49. Виділяють такі значення ІМТ: від 15 до 20 - дефіцит ваги; від 20 до 24,9 - нормальна вага; від 25 до 29,9 - надмірна вага (раніше вважалося ожирінням); понад 30 — ожиріння (ділиться на три стадії). Людям, які страждають ожирінням потрібно обов'язково звертатися до дієтолога. Ця хвороба може виникати як сама по собі (у 95%), так і на фоні чи внаслідок інших захворювань. Із ожирінням слід боротися, адже доведено, що після 60 років зайві кілограми впливають навіть на наші розумові здібності. Крім того, ожиріння провокує виникнення цукрового діабету, артеріальної гіпертензії, ішемічної хвороби серця, проблем із судинами тощо.
 - Яка нормальна (корисна) швидкість схуднення?
- Хорошим вважається результат, якщо за місяць людина скинула 4-5 кг. Не більше! Адже наша мета не просто позбутися зайвої ваги! Ми повинні дати нашому організму налаштуватися й звикнути. Загальний ж період схуднення залежить від індивідуальних особливостей.
 - Як ви ставитеся до заборони не їсти після шостої вечора?
- Звісно, їсти калорійнішу їжу краще зранку чи в обід. Більшість із нас у першій половині дня активніше рухається, а коли ми приходимо з роботи додому, одразу ж їмо й лягаємо на диван. У цьому випадку організм не встигне використати зайву енергію, яку ми в нього поклали разом із їжею. Є такі країни (до прикладу, Франція), в яких вечеря відбувається набагато пізніше, ніж у нас, але в них набагато менше людей страждають ожирінням. Тому важливіше не коли ми їмо, а що ми їмо. Бажано вживати білкові продукти (м'ясо, рибу, молочні продукти, яйця тощо). Наш організм на перетравлювання їжі також витрачає енергію, а білкові продукти вимагають цієї енергії найбільше. Їсти потрібно повільно, ретельно пережовуючи. Можна також випити перед вечерею склянку води.
 - Як підібрати правильний раціон тим, хто вирішив худнути самостійно? Чи існують якісь загальні поради?
- Орієнтуватися потрібно, перш за все, на ваш вік, стать, рівень фізичної та розумової активності, а також гастрономічні вподобання. Має неабияке значення спосіб кулінарної обробки їжі. До прикладу, смажені продукти мають вдвічі більше калорій, ніж варені, запечені та приготовані на парі. Потрібно їсти все, що ви любите або до чого звикли, але трохи зменшити кількість їжі. Можна додати розвантажувальні дні (один-два на тиждень — не більше!). Краще якщо вони будуть “вологі”, тобто під час них потрібно споживати багато лужної води на зразок “Боржомі”. Тривалі ж голодування показані лише в умовах стаціонару, і лише під наглядом лікаря. Розвантажувальні дні стимулюють травну систему, печінку, обмінні процеси. Також дуже важливо, щоб людина не була голодною, оскільки у якийсь прийом їжі вона обов'язково зірветься і з'їсть більше, ніж потрібно. Тому влаштовуйте собі корисні “перекуси”. Це можуть бути овочеві та фруктові салати, кефір, йогурт, дієтичний хлібець, жменя горіхів чи ягід... Крім того, важливо регулярно займатися спортом. Фізичні вправи мають чимало переваг перед дієтами. Так, під час фізичних занять пришвидшується обмін речовин, активно спалюється жир, організм краще насичується киснем, що відіграє особливу роль у процесі схуднення. Але фізичні навантаження мають бути адекватними. Добре було б додати ще й фітотерапію, гомеопатію, масажі та регулярне відвідування сауни.
 - Чи існує якийсь список шкідливих продуктів?
- Головні проблеми харчування сучасної людини — це навіть не зловживання солодощами та борошняними виробами, а надмірне вживання жирної їжі, кулінарних і кондитерських жирів та рафінованих вуглеводів. Бажано виключити смажену їжу, майонез, копченину, ковбасні вироби, солодкі газовані напої та м'ясо у власному соку. Якнайрідше потрібно їсти картоплю, локшину, гострі соуси та наваристі супи. Але якщо раз-двічі на рік вам дуже захотілося смаженої картоплі, то краще з'їжте. Організм мудріший, ніж ми. Він сам знає, що йому потрібно.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую