Гаряча тема:
- Війна
Звісно, якщо ви завчасно потурбувалися про те, щоб там рівненькими рядочками стояли охолоджені коробочки та пакуночки з подрібненими кабачками, морквою, малиною тощо.
Про те, як правильно заморозити свіжі овочі та фрукти, що потрібно знати, а чого варто уникати – ми запитали у кухаря хмельницького кафе «Чао-Какао» Валентини Торлопової.
Перше, на що потрібно звернути увагу, – каже пані Валентина, – щоб овочі-фрукти, які ви плануєте заморозити, були стиглі, не зіпсовані, мали цілі плодоніжки. Перед тим, як розкладати продукти по ємностях, їх треба обов’язково помити і добре обсушити на рушнику.
Розкладати краще у спеціальні пакети з застібкою, і обов’язково стежити, щоб усередині не залишилося повітря, тобто упаковка була герметичною – тоді вони збережуть свій зовнішній вигляд і смакові якості. Пакети краще вибирати ще й тому, що вони займають у морозильнику менше місця. Як варіант, можна скласти пакети з розфасованими смакотами у контейнер, поставити у морозильник, а коли вони добре заморозяться і набудуть прямокутної форми, ви їх просто витягнете з ємності і покладете назад уже лише пакетики, таким чином зекономивши простір.
Все, що ви плануєте заморозити – діліть на порції, щоб потім, узимку, не довелося двічі-тричі розморожувати і знову заморожувати, оскільки від цього продукт втратить свої якості.
Всі ягоди, крім полуниці, дуже добре заморожуються і не втрачають своїх смакових якостей. Щодо полуниці, то її краще консервувати у вигляді компоту або варення. Якщо ж ви все-таки хочете зберегти її на зиму для певної страви, то заморожувати її потрібно цілою, попередньо очистивши її від плодоніжки.
Готуючи до заморозки кабачки, подумайте, де ви їх згодом використаєте. Якщо у рагу – нарізайте кубиками, якщо на оладки – кружечками. Не заморожуйте продукти цілими, бо, знову ж таки, якщо ви їх кільканадцять разів будете розморожувати, відрізати, знову заморожувати – користі від них не буде.
Що стосується моркви та буряка, то, за словами пані Валентини, їх морозити не варто, оскільки вони й так добре зберігаються протягом зими. Єдине, якщо ви готуєте на зиму овочеву суміш, то можете додати туди моркву. Крім того, якщо ви не любите чистити і терти моркву, то щоб не робити це щоразу перед приготуванням тієї або іншої страви, можете начистити-натерти її одразу про запас і, розфасувавши по пакетах, позбавитися цього клопоту на всю зиму.
Поділилася пані Валентина і ще одним секретом, про який дізналася від своїх польських колег, коли працювала у Карпатах. Якщо ви надумаєте влаштувати вечірку з дерунами, коли їх буде потрібно одразу і багато, можете їх також заморозити. Схема проста: готуєте деруни, злегка обсмажуєте їх, щоб вони «схопилися», охолоджуєте, розкладаєте – і ставите у холодильник. Потім, за потреби, дістаєте їх з морозилки і досмажуєте до готовності. Ні за смаком, ні за виглядом їх не відрізнити від щойно приготованих.
А от щодо часнику, то його пані Валентина радить не заморожувати, а сушити. Часник потрібно натерти, підсушити, так, щоб він став порошкоподібним. І в такому вигляді, коли будете додавати його до страви, він збереже і смак, і запах.
Щодо зелені – як варіант, можете її (помивши-посушивши) викласти у формочки для криги, залити розтопленим маслом або бульйоном і в такому вигляді поставити у морозильник. Потім, за потреби, ви просто вилущуєте кубик масла, кидаєте його у страву – і маєте свіжу запашну зелень у супі або борщі. А традиційний варіант – так само порційно фасуєте по пакетах, не забуваючи, що порцію розраховувати потрібно так, щоб не довелося взимку заморожувати-розморожувати по декілька разів.
Щоб правильно розрахувати кількість продуктів, які ви хочете заморозити, щоб їх вистачило на зиму, потрібно врахувати, скільки і яких продуктів зазвичай споживають у вашій сім’ї, що ваші рідні люблять більше, які їдять лише час від часу, щоб не вийшло так, що на базарі вже з’явилися свіжі овочі, а у вас ще половина морозильної камери заповнена минулорічними вітамінами.
Яна КУШНІР.
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: