clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwayt
День пам'яті Героїв Небесної Сотні
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_user-recipefood_20warningstar

Гурман

8 Січня 2015 р. Світлана ЯСЬКОВА 1979

Правильна халва тане в роті, а не в руках


Фото: Дмитра Скрипника

Кореспонденти «Сімейної газети» в рамках чергової дегустації визначали, яка халва смакує найкраще

Соняшникове насіння та цукор – основа східних солодощів, які в усі віки й часи були символом багатого, солодкого та благополучного життя. Найкраще халва смакує до кави, до того ж вона здатна подарувати енергію на цілий день. Тільки її треба вміти правильно обирати. 
Про якість розкаже зовнішній вигляд

Традиційно цей смаколик виготовляють тільки з натуральних компонентів – насіння або розтертої соняшникової маси, цукру і піноутворювачів – екстракту солодкового і мильного кореня. Проте деякі виробники додають до халви ще й барвники, антиокислювачі, емульгатори, тим самим значно знижуючи її цінність. Саме тому краще купувати халву в упаковці, а не на вагу. Щоб можна було без зайвих проблем ознайомитися зі складом продукту. Важливо звертати увагу і на її зовнішній вигляд. Якщо вона вкрита крапельками вологи, це означає, що під час виготовлення було порушено співвідношення інгредієнтів. Якісна халва суха й має шарувату структуру. Правильні ласощі повинні злегка кришитися. Якщо ж халва має гладку, немов відполіровану, поверхню, вона, найімовірніше, не дуже свіжа, і може навіть бути прогірклою. А якщо на поверхні ласощів видно темний наліт, це також є свідченням того, що термін придатності підійшов до кінця. Велика кількість лушпиння і насіння в халві – ознака низької якості продукту. Справжня халва – це легкі й ніжні ласощі, які приємно хрумтять і буквально тануть у роті, а не в руках. Якщо ж цукор застигає в роті суцільною бурулькою, значить халва погано вимішана й збита, або виробник заощадив на насінні і горіхах – поклав їх менше, ніж карамелі.
Тест: «Сліпе куштування»

Ми придбали шість зразків класичної ванільної халви, яку найчастіше можна побачити на прилавках магазинів Хмельниччини. Три з них продавалися на вагу. При цьому торгова марка «Лукас» здивувала тим, що на упаковці її продукту не було жодної інформації ні про склад, ні про виробника, ні про дату виготовлення. Не знайшлося цієї інформації і на пакувальній коробці. Можливо, ці важливі для споживача відомості і є, але, напевно, вони залишилися десь на складі.


Думка експерта

Альона Брянцева, головний дієтолог області: «Халва не є тим продуктом, який слід споживати щодня, адже вона належить до високоенергетичних солодощів. У 100 г міститься близько 500 ккал! Я не знайома з точною технологією її виготовлення, але можу стверджувати, що халва східна та халва українського виробництва істотно відрізняються. Наша – має темніший колір та яскраво виражений смак соняшникової олії. І все було б добре, якби виробники не грішили намаганням здешевити продукт, який вони виготовляють, і не використовували стабілізатори, ароматизатори, трансізомери жирів тощо. Я не закликаю повністю відмовлятися від споживання халви, але зловживати цими солодощами не рекомендую. Особливо це стосується осіб, які страждають на ожиріння, цукровий діабет та атеросклероз. Їм слід повністю виключити халву зі свого раціону. Що ж стосується дітей, то споживання цього смаколика слід звести до мінімуму. Адже ніколи не знаєш, як організм, який росте, відреагує на ті чи інші домішки. Та й цілком здоровим людям потрібно думати про те, що ви споживаєте. Адже ваш організм не піч, у якій все згорить. Їжте халву дуже рідко. Зробіть її появу на своєму столі винятком з правил».

 

порадник, халва, дегустація, поради, Брянцева Альона

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Різдвяні страви в різних країнах: англійці готують пудинг, німці печуть штолен
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 785
Практично в кожній країні є свої особливості святкування Різдва, у тому числі й кулінарні.
Вергуни, балабушки та кльоцки: хто є хто в українській кухні?
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 751
Традиційні та забуті борошняні страви.
Анна Гайбура виготовляє букети, які не лише милують око, а котрі ще й можна... з’їсти
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 4132
Композиції складаються зі свіжих фруктів, овочів, ласощів та інших смаколиків
Святковий декор: прикрашаємо стіл до Нового року
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 806
Чим яскравішим і різноманітнішим буде дизайн новорічного столу, тим більше він сподобається господареві 2017 року – Вогняному Півню
Показати ще
Коментарів - 0: