clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwayt
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_user-recipefood_20warningstar

Гурман

29 Липня 2015 р. Світлана ЯСЬКОВА 675

Путівник у світі спецій та прянощів


Фото: joyreactor.cc

Спеції та прянощі — це ті продукти, які перетворюють приготування їжі в магію. Якщо, звісно, навчитися вдало змішувати їх.

Навіщо ми, власне, додаємо ці інгредієнти у наші кулінарні витвори? Річ у тім, що шляхом додавання прянощів та спецій у страву ми так незвично можемо «розфарбувати» смакову палітру нашої гастрономічної картини, що кінцевий результат буде дуже пікантним та оригінальним. Спектр того, що вийде в підсумку, дуже широкий: від ніжно-терпкого (гвоздика) до пристрасно-пекучого (червоний перець). А божественні аромати різних відтінків, які ми відчуваємо при присутності у страві прянощів, навряд чи чимось можна замінити.

Для гарячого молока: шафран, кориця, кардамон.

Для м'яса: орегано, чорний, червоний або запашний перець, цибуля, гвоздика, куркума, майоран, чебрець, кмин.

Для випічки: ваніль, гвоздика, мак, кориця, кунжут, бадьян, аніс, імбир, цитрусова цедра, запашний перець, кардамон.

Для птиці: базилік, чебрець, чебрець, майоран, шавлія, розмарин.
рець, кмин, кардамон, мускатний горіх, чебрець, майоран.

Для маринаду: суцвіття кропу, лавровий лист, гвоздика, ялівець.

Для дичини: ялівець, чебрець, червоний перець, материнка, червоний і запашний перець.

Для бобових: коріандр, кумін, м'ята, асафетида, перець, імбир.

Для рагу: гвоздика, червоний перець, мускатний горіх, імбир, запашний перець, куркума, чорний перець, коріандр, кмин, гірчиця, кардамон.

Для картоплі: коріандр, каррі, асафетида, куркума.

Для капусти: насіння чорної гірчиці, коріандр, кумін, фенхель.

Для сирів: тмін, кардамон, куркума, а також перці — чорний та червоний.

Для фруктів: імбир, бад’ян, кориця, гвоздика, кардамон.

Спеції здатні дещо зменшити негативні властивості деяких продуктів і, навпаки, посилити позитивні:
*Властивості жирної їжі нейтралізують гірчиця, куркума, імбир і шафран.
*Згубний вплив кофеїну пом'якшує кардамон.
*Каєнський перець здатен підсилити смак, колір та аромат інших спецій у тушкованих овочах, яйцях та стравах з пасти.  

порадник, спеції, прянощі

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

«Оселедець під шубою» увійшов у «топ» екзотичних новорічних страв
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 781
Традиційний для багатьох українців салат вважають незвичним та дивним багато кухарів світу.
У рік Півня приготуйте багато домашньої випічки та канапок, й утримайтеся від курятини
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 988
Кожна господиня заздалегідь починає продумувати святкове меню, маючи намір порадувати рідних і близьких всілякими смаколиками та кулінарними шедеврами. Важливо не лише красиво декорувати обідній стіл, але й взяти до уваги вподобання господаря прийдешнього року, щоб він був вдалим і щедрим.
Анна Гайбура виготовляє букети, які не лише милують око, а котрі ще й можна... з’їсти
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 4323
Композиції складаються зі свіжих фруктів, овочів, ласощів та інших смаколиків
Дегустаційна зала: Як обрати печиво «Соломка»?
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 1655
Солона або солодка, з цибулею, маком або кмином — соломка ідеально підходить для перекусу, і саме її ми вважаємо безпечним продуктом. Чи так це насправді, дізнавалися кореспонденти сайту «Є».
Показати ще
Коментарів - 0: