clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwayt
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_user-recipefood_20warningstar

Гурман

24 Квітня 2016 р. Світлана ЯСЬКОВА 895

Сирна шоколадна паска з чорносливом, інжиром та родзинками


Сирні паски традиційно роблять у вигляді високої піраміди – уособлення Голгофи. Фото: автора

Шоколад+сухофрукти – це завжди безпрограшний варіант. А якщо вони поєднуються ще й із ніжною сирною масою, то такий смаколик здатен підкорити серце гурмана назавжди.

Неможливо уявити собі великодній стіл без традиційної пишної здобної паски, але не всі, як то кажуть, «товаришують» із тістом. А ось приготувати сирний великодній смаколик під силу навіть початківцям кулінарам. Крім ніжного вершкового смаку, така паска може зберігатися в холодильнику не один день. А діти, яких складно вмовити з'їсти ложку корисного сиру, завжди вимагають добавки. Повірте, перевірено особисто!


Інгредієнти:
1 кг сиру (18-20% - чим жирніший сир, тим краще), 200 г вершкового масла, 150 г цукру, 200 г чорного шоколаду+50 мл вершків, паличка ванілі або 2 ч. л. ванільного цукру, 300 мл сметани (я брала сепараторну), по 100 г сухофруктів (використовувала чорнослив, інжир та родзинки; ви ж можете брати будь-які на свій смак).
Із зазначеної кількості інгредієнтів виходять 2 паски, заввишки 14 см, діаметром 7-9 см.


Приготування:
Сир протерти через сито, або пропустити через м'ясорубку (я користувалася блендером; люблю щоб сирна маса була однорідною, без грудочок). Додати розм'якшене (не топлене!) масло. Все ретельно збити блендером.
Шоколад розтопити на водяній бані разом із вершками. Сметану збити з цукром і ванілю до кремоподібного густого стану. У сир з маслом ввести сметанний крем і продовжувати збивати за допомогою міксера. Додати шоколад.

Ретельно перемішати.

Ввести дрібно нарізані сухофрукти (попередньо їх потрібно запарити й просушити на паперовому рушнику; в рецепті були ще й волоські горіхи, але мені чомусь не захотілося їх використовувати).


Пасочницю застелити марлею, складеною в два-три шари (сирні паски традиційно роблять у вигляді високої піраміди – уособлення Голгофи. Якщо ж спеціальної форми для паски у вас немає, можна використовувати новий квітковий горщик із діркою у дні або друшляк). Краї марлі повинні звисати.

Викласти сирну масу.

Краї загорнути. Форму поставити в тарілку або миску, оскільки буде стікати сироватка. Встановити вантаж (у мене "млинці" від гентелей, можна банку з водою), 

Пасочницю разом із вантажем поставити в холодильник мінімум на 12 годин. Потім краї марлі прибрати, форму перевернути, марлю зняти. Прикрасити паску за смаком.


 

десерти, сирна шоколадна паска, сирна паска, Великдень, великодній стіл, сухофрукти, родзинки, чорнослив, інжир, шоколад, сир

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Бананабред — банановий хліб від кулінарного блогера AndyChef
солодка випічка
Світлана ЯСЬКОВА 599
З таким хлібом навіть торту не потрібно!
Торт на основі польського пляцка «Пані Валевська»
торти
Світлана ЯСЬКОВА 1274
Традиційний десерт польської кухні, який вже став досить популярним і на Західній Україні.
Горіховий чізкейк – по-справжньому «жіночий» десерт
солодка випічка, десерти
Світлана ЯСЬКОВА 674
Неймовірний смаколик! Його не описати словами. Текстура просто чарівна, а смак… кремовий, топлений, карамельний...
Трюфельний торт – справжня мрія шокоголіків
торти
Світлана ЯСЬКОВА 905
Оригінальний, ніжний, кремовий. Цей шоколадний тортик просто тане у роті!
Показати ще
Коментарів - 0: