Гаряча тема:
- Війна
Раніше я хронічно не переварювала пшоно, аж поки на роботі не скуштувала смачну пшоняну кашу від нашого кухаря. В результаті почала шукати на всеможливих кулінарних сайтах рецепти страв, де б у рецептурі головну скрипу грали ці сонячні крупки. Так наштовхнулася на традиційний польовий куліш. Страва ця старовинна, деякі кулінари-дослідники вважають, що куліш наші пращури варили набагато раніше, ніж славнозвісний борщ.
Інгредієнти:
На казанок 2-2,5 л:
3-4 картоплини
склянка пшона
50 г сала (животинка з прошарком м’яса)
2 великих цибулини
сіль, перець чорний мелений
лавровий листок
Приготування:
Пшоно промити під проточною водою, до прозорості води. Залити окропом (щоб позбутися гіркоти). Через 20-30 хвилин воду злити, ще раз промити холодною водою. Картоплю нарізати невеликими кубиками, як на суп, і промити в холодній воді.
Шматочки сала, обов'язково з м'ясним зарізом, нарізаю дрібно. Покласти в казанок і обсмажити до золотавого кольору.
Додати нарізану кубиками цибулю й пасерувати до прозорості.
Потім покласти підготовлену картоплю.
Ще трохи обсмажити й всипати промите пшоно.
Посолити крупною сіллю, все перемішати. Залити гарячою водою на палець вище рівня вмісту казана, закрити кришкою.
Як починає кипіти — а це дуже швидко, оскільки вода гаряча, зменшити вогонь (цілком можливо, що водички ще доведеться підлити. Я підливаю, але точно не можу сказати — інтуїтивно).
Незадовго до готовності додати перець і лавровий листочок. Готовий куліш не повинен бути дуже густим, оскільки його треба залишити в теплому місці й вкутати. Необхідно, щоб в каші залишалася ще рідина, хоча б трішки.
Через півгодини можна накривати на стіл і насолоджуватися!
Якщо куліш залишився, то назавтра він стає, як правило, ще смачнішим. Загалом, це і перша і друга страва — залежно від уподобань.
ОКРЕМИМ РЯДКОМ: куліш — прекрасна каша! Я тепер мрію про літо, щоб зварити цю дивовижну страву у казані на вогнищі. Щоб зробити, як радять справжні гуру — затушити наприкінці приготування у каструлі обгоріле полінце з фруктового дерева. Тоді куліш буде «з димком».
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: