ye-logo.v1.2

Новопризначений голова ОДА: «На посади будуть пропонуватися лише професіонали, люди, які пройшли люстрацію»

Євромайдан 7793
Фото: автора

Спочатку його майже не знав ніхто із широкого загалу, потім на слуху було прізвище, а потім з’явився і він сам.

Новопризначеного голову Хмельницької обласної адміністрації Леоніда Пруса відразу охрестили «темною конячкою». Сам же себе він називає людиною не публічною і скромною.
Народився в селі Пилява Старосинявського району Хмельницької області, потім батьки переїхали жити до Старокостянтинова. Там здобув середню освіту і вступив на агрономічний факультет Кам’янець-Подільського сільськогосподарського інституту, який успішно закінчив. Трудовий шлях розпочав з агронома-насіннєвода в колгоспі «Іскра» в Старокостянтинівському районі. Потім працював на Старокостянтинівському елеваторі, працював в карантинній інспекції Хмельницької області. Останнє місце роботи – директор Хмельницького обласного державного центру експертизи сортів рослин. Одружений. Виховує з дружиною трьох синів.
– Леоніде Івановичу, правда, що вас подавали просто на керівні посади, а не на голову ОДА?
– Так, оскільки я є рядовим членом партії «УДАР», був у кадровому резерві, і документи подавалися, як ви правильно зазначили, на керівну посаду.
– Після того, як дізналися, що вас подають на губернатора, було у вас якесь знайомство з іншими кандидатами, наприклад Валерієм Лесковим?
– Звичайно, я знав, хто такий Лесков, бо це людина публічна, але особисто ми не були знайомі. Кілька днів тому мене запросили на Раду Майдану. Я прийшов на зустріч і там з ним познайомився. Нам не вдалося поспілкуватися, було мало часу, але знайомство відбулося.
– Маєте на увазі ту Раду, яка так «негарно закінчилася»?
– Ну, це мої опоненти, я не хотів би про них щось таке говорити. Як закінчилося, так закінчилося.
- Вже знаєте з яких кроків почнете свою роботу?
– Знаєте, плани – це одне. Але основна функція адміністрації – це виконання закону про місцеві адміністрації, це дотримання закону і забезпечення дотримання законності, це виконання програми соціально-економічного розвитку. Це виконання бюджету, звіт по бюджету, співпраця з органами місцевого самоврядування і так далі. А стосовно конкретних планів, то я вважаю, що ситуація, ви самі знаєте, критична, і в державі, і в регіоні, тому немає такого розподілу: що в першу чергу, що – в другу. Зараз потрібно ставати, закочувати рукави і працювати, адже прийшла весна, в сільському господарстві негайно треба проводити весняно-польові роботи, оскільки це є продовольча безпека держави. Розбудова інфраструктури, проблеми житлово-комунального господарства, освіта – ті самі закриті школи, медицина – закриті ФАПи і навіть дільничні лікарні. Соціальні питання. Яке з цих питань винести на перший план? Наприклад, соціальні питання – це втримати хоча б на належному рівні ті соціальні виплати, які є, забезпечити захист відповідних верств населення. Тому я вважаю, що потрібно в комплексі всі ці речі робити.
– Ви – нова людина на політичному Олімпі, до вас більше ніж до інших будуть прикуті погляди і опонентів, і прихильників. Чи маєте власні перестороги стосовно якихось напрямків роботи?
– Я планую будувати роботу в тісній співпраці з громадськістю, з тією самою Радою Майдану, з громадськими організаціями, та й взагалі, просто з людьми. Чому – тому що спілкування буде давати і мені, і органам виконавчої влади, по-перше, оцінку (і критику, в тому числі), поради, консультації тощо. Таким чином будуть виваженіше прийматися якісь управлінські рішення.
– Зараз нова традиція – усіх керівників «проводять» через Майдан. Ви до цього готові?
– Готовий. Коли мене запросили на Раду Майдану, я спілкувався, наскільки це було можливо. Спілкувався з людьми просто на вулиці, і продовжую це робити. Я готовий вийти і вислухати побажання людей, розповісти трохи більше про себе. Готовий не лише зараз спілкуватися, як кандидат, а хотів би навіть у подальшому створити консультативно-дорадчий орган на базі Ради Майдану і Народної Самооборони, ініціювати створення люстраційного комітету при облдержадміністрації. І спільно з цими громадськими дорадчими органами будувати подальшу політику, в тому числі, кадрову, адже в команду мають увійти виключно професіонали і виключно люди, які пройдуть люстрацію.
– До речі, про кадри. На Хмельниччині «УДАР» не має сильної команди. З ким будете працювати?
– Спершу хочу зауважити, що «УДАР» має досить потужну організацію в Хмельницькій області, і кадровий резерв сформований досить професійно і кваліфіковано. Але питання в іншому. Я вже зауважив, що на посади будуть пропонуватися лише професіонали і лише порядні та чесні люди, які пройшли люстрацію.
– Це будуть люди виключно з вашої політичної сили?
– Ми будемо консультуватися з іншими політичними силами і з громадськістю, в тому числі, – Радою Майдану, Народною Самообороною.
– Чи будуть в подальшому з вашого боку якісь радикальні кроки?
– Я – людина виважена і мої пріоритети – це конструктив і поетапність. В будь-яких справах, на мою думку, в першу чергу, повинна бути правильно сформована проблематика питання, потім правильно винесене управлінське рішення. І однозначно (це моє переконання) має бути поетапність у вирішенні будь-якої проблеми. Тобто – спілкування з громадськістю, прийняття рішення і доведення до кінцевого результату.
– Ви працювати з кимось із попередньої влади?
– Буде проведений аналіз наявного кадрового потенціалу але, знову ж таки, основними критеріями є професіоналізм і люстрація.
– Чого Ви найбільше боїтеся, переходячи з тіні в публічну сферу?
– Не можу сказати, що я чогось боюся. Я звик ставати до будь-якої роботи. Мій життєвий принцип такий: «Очі бояться, рукави закачуються, руки роблять. І – вперед і далі!»
– Чи готові Ви закривати очі на політичну розбіжність у вирішенні господарських питань?
– На мою думку, будь-який працівник органу виконавчої влади, будь-якого рівня, а тим більше – працівники керівного складу, вони мають бути поза політикою, тому що основне їхнє завдання – це створити комфортні умови для проживання громадян, для ведення бізнесу, для залучення інвестицій. Тому переваги, як такі, не мають надаватися нікому. Консультації допустимі, але переваги – ні.
– Ви налаштовані на довгу роботу чи припускаєте варіант, що після президентських виборів голову ОДА теж змінять?
– Звичайно, я налаштований на роботу, націлену на наведення певного порядку в регіоні – в будь-яких сферах, в будь-яких галузях, в будь-яких напрямках. Відповідно, ніяких думок про тимчасовість навіть не допускаю. Ми маємо працювати на благо нашого регіону. 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую