ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Про зимовий стіл потурбуйтеся влітку

25 Червня 2014 р. Оксана КОЛОМІЄЦЬ Гурман 2609

Фото: oppps.ru

Коли надворі сніг і холод, організм потерпає від нестачі вітамінів, а гаманець натякає на те, що свіжі овочі та фрукти – задорога розкіш, саме час відкрити морозильну камеру.

 Звісно, якщо ви завчасно потурбувалися про те, щоб там рівненькими рядочками стояли охолоджені коробочки та пакуночки з подрібненими кабачками, морквою, малиною тощо.
Про те, як правильно заморозити свіжі овочі та фрукти, що потрібно знати, а чого варто уникати – ми запитали у кухаря хмельницького кафе «Чао-Какао» Валентини Торлопової.

Перше, на що потрібно звернути увагу, – каже пані Валентина, – щоб овочі-фрукти, які ви плануєте заморозити, були стиглі, не зіпсовані, мали цілі плодоніжки. Перед тим, як розкладати продукти по ємностях, їх треба обов’язково помити і добре обсушити на рушнику.
Розкладати краще у спеціальні пакети з застібкою, і обов’язково стежити, щоб усередині не залишилося повітря, тобто упаковка була герметичною – тоді вони збережуть свій зовнішній вигляд і смакові якості. Пакети краще вибирати ще й тому, що вони займають у морозильнику менше місця. Як варіант, можна скласти пакети з розфасованими смакотами у контейнер, поставити у морозильник, а коли вони добре заморозяться і набудуть прямокутної форми, ви їх просто витягнете з ємності і покладете назад уже лише пакетики, таким чином зекономивши простір.
Все, що ви плануєте заморозити – діліть на порції, щоб потім, узимку, не довелося двічі-тричі розморожувати і знову заморожувати, оскільки від цього продукт втратить свої якості.
Всі ягоди, крім полуниці, дуже добре заморожуються і не втрачають своїх смакових якостей. Щодо полуниці, то її краще консервувати у вигляді компоту або варення. Якщо ж ви все-таки хочете зберегти її на зиму для певної страви, то заморожувати її потрібно цілою, попередньо очистивши її від плодоніжки.
Готуючи до заморозки кабачки, подумайте, де ви їх згодом використаєте. Якщо у рагу – нарізайте кубиками, якщо на оладки – кружечками. Не заморожуйте продукти цілими, бо, знову ж таки, якщо ви їх кільканадцять разів будете розморожувати, відрізати, знову заморожувати – користі від них не буде.
Що стосується моркви та буряка, то, за словами пані Валентини, їх морозити не варто, оскільки вони й так добре зберігаються протягом зими. Єдине, якщо ви готуєте на зиму овочеву суміш, то можете додати туди моркву. Крім того, якщо ви не любите чистити і терти моркву, то щоб не робити це щоразу перед приготуванням тієї або іншої страви, можете начистити-натерти її одразу про запас і, розфасувавши по пакетах, позбавитися цього клопоту на всю зиму.
Поділилася пані Валентина і ще одним секретом, про який дізналася від своїх польських колег, коли працювала у Карпатах. Якщо ви надумаєте влаштувати вечірку з дерунами, коли їх буде потрібно одразу і багато, можете їх також заморозити. Схема проста: готуєте деруни, злегка обсмажуєте їх, щоб вони «схопилися», охолоджуєте, розкладаєте – і ставите у холодильник. Потім, за потреби, дістаєте їх з морозилки і досмажуєте до готовності. Ні за смаком, ні за виглядом їх не відрізнити від щойно приготованих.
А от щодо часнику, то його пані Валентина радить не заморожувати, а сушити. Часник потрібно натерти, підсушити, так, щоб він став порошкоподібним. І в такому вигляді, коли будете додавати його до страви, він збереже і смак, і запах.
Щодо зелені – як варіант, можете її (помивши-посушивши) викласти у формочки для криги, залити розтопленим маслом або бульйоном і в такому вигляді поставити у морозильник. Потім, за потреби, ви просто вилущуєте кубик масла, кидаєте його у страву – і маєте свіжу запашну зелень у супі або борщі. А традиційний варіант – так само порційно фасуєте по пакетах, не забуваючи, що порцію розраховувати потрібно так, щоб не довелося взимку заморожувати-розморожувати по декілька разів.
Щоб правильно розрахувати кількість продуктів, які ви хочете заморозити, щоб їх вистачило на зиму, потрібно врахувати, скільки і яких продуктів зазвичай споживають у вашій сім’ї, що ваші рідні люблять більше, які їдять лише час від часу, щоб не вийшло так, що на базарі вже з’явилися свіжі овочі, а у вас ще половина морозильної камери заповнена минулорічними вітамінами.

Яна КУШНІР.

«Чао-Какао», Торлопова Валентина, овочі, фрукти, поради, заморозка, Хмельницький

Коментарі:

  Так  Ні, дякую