clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwayt

"Народна" дегустація: хороше морозиво тане повільно

Нині не всі холодні ласощі мають право називатися морозивом

Нині не всі холодні ласощі мають право називатися морозивом. Фото: автора

Працівники редакції вирішили протестувати найпопулярніші на Хмельниччині марки шоколадного пломбіру і з’ясувати, яке з них – найкраще

Морозиво люблять буквально всі – і дорослі, і діти. Його смак знайомий нам із дитинства, а спекотного літа воно взагалі стає мало не щоденним гостем у нашому раціоні. Проте нині не всі холодні ласощі мають право називатися морозивом. І якщо в звичайному вершковому пломбірі склад ще може бути більш-менш натуральним, то в морозиві із домішками виробники зловживають пальмовими оліями, шкідливими консервантами, ароматизаторами й барвниками. Саме тому в очікуванні спекотних днів ми вирішили продегустувати одно з найпопулярніших серед покупців видів морозива – шоколадне.

Чим більше жиру – тим вища якість

Коли будете вивчати упаковку з морозивом, зверніть увагу, щоб жирність продукту була в межах 10-15%. Саме ці цифри візьміть собі за еталон. Морозиво, всупереч загальній думці, чим жирніше, тим якісніше. Чим більше жиру, тим менше ймовірність хімічних домішок та ГМО. Іншими словами, тим воно в підсумку корисніше і натуральніше. І ніяких рослинних жирів! Наявність у складі кокосової, пальмової та інших рослинних олій свідчить про те, що перед вами неякісний продукт. Його краще просто не купувати й у жодному разі не давати дітям. Морозиво, в складі якого є немолочний жир, мають маркувати як «морозиво з комбінованим складом сировини». Масло ж має бути тільки вершковим і ніяким іншим. А молоко – справжнім, цільним, а не сурогатним. Зверніть увагу, що на першому місці завжди стоїть компонент, якого найбільше. При заміні будь-якого з цих інгредієнтів ви отримуєте вже не морозиво, а лише продукт зі смаком морозива.

Вага і стабілізатори

Виявляється, вага і пропорції інгредієнтів у морозиві – це дуже важливо! Вага має бути вказана у грамах, а не мілілітрах. Стаканчик, об’ємом, до прикладу, 80 мл, може важити менше стандартних 80 г, а коштувати буде так само. Купити морозиво без стабілізаторів не вийде, але краще віддавати перевагу натуральним добавкам, таким як желатин або агар-агар. Шоколадне морозиво повинно містити не менше 6% шоколаду або 2,5% какао. Гуарова і ксантанова камедь, а також камедь ріжкового дерева – стабілізатори природного походження. Ще один із емульгаторів-стабілізаторів, якого не варто лякатися – моно- і дигліцериди жирних кислот. Їх одержують із натуральних жирів. До речі, в радянські часи стабілізатори також використовували: у шести можливих рецептах пломбіру значилися або крохмаль, або борошно, або желатин, або агароід. Вода також була передбачена у складі пломбіру, а з шести рецептів у п’яти було присутнім сухе молоко.

Якісне морозиво тане повільно

Ніколи не варто купувати пом’яте або розморожене морозиво, яке може бути розсадником всіляких мікробів. Шоколадне морозиво повинно мати рівний коричневий відтінок. Це свідчить, що какао використовували якісне і що його добре розмішували, дотримуючись технології. Лід і сніг не повинні хрустіти на зубах. Якщо ви їх відчуваєте, значить, морозиво було неякісно збите або неправильно зберігалося. Хороше морозиво тане повільно, не перетворюючись на калюжку просто на очах. Якщо на язиці залишається відчуття жирного нальоту, це означає, що в продукт додавали олію.

Тест «Сліпе куштування»

Цього разу ми обрали шість популярних марок шоколадного морозива у вафельних стаканчиках та ріжках. Перевагу віддавали продукту, у складі якого є лише какао та шоколад й відсутні якісь інші наповнювачі та начинки. Намагалися також, аби в нашому експерименті знайшлося місце дешевшим та дорожчим маркам, так би мовити, на будь-який гаманець. Нагадаємо, що всі наші дегустатори не є кулінарними професіоналами. «Народне» журі намагалося в сучасній продукції знайти класичний смак дитинства.


* Наша дегустація абсолютно незалежна й заснована на смакових відчуттях працівників редакції. Ви, шановні читачі, маєте право на власну думку.

Думка експерта

Обласний терапевт Аліна Костенко: «Морозиво містить багато цукру і жиру. Але у порівнянні, скажімо, з тортом, і того, й іншого в морозиві значно менше. Сто грамів торта «подарують» вам, в середньому, 450 кілокалорій, тоді як стандартна порція морозива дасть не більше 200. До речі, невелика пляшка (0,33 л) газованої солодкої води за калорійністю не менша, ніж брикет пломбіру. Щоб обрати якісне морозиво, уважно читайте етикетку. Продукт не має містити рослинних жирів. Масло повинно бути тільки вершкове, а молоко коров’яче, а не соєве».

 

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео



Курси валют на 05.12.2016
купівля
продаж
Міжбанк
$
25.97
26.01
27.66
27.7
0.41
0.41

Архів новин

<<Грудень 2016>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31