clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwayt

Ткемалі по-грузинськи

Фото: автора

Не всі ми за національністю грузини, проте грузинський ткемалі знаємо і любимо! Смак і аромат цього кисло-солодко-гостро-пряного соусу може звести з розуму, а будь-яке м'ясо із ним набуває вишуканого та неповторного смаку.

Справжній грузинський ткемалі готують зі слив однойменного сорту «Ткемалі». На жаль, у мене такої сливи немає, проте на дачі росте розкішна угорка! Ось із неї я й приготувала свій соус. Рецептом поділилася моя колега й добра подруга, велика прихильниця грузинської кухні (дякую, квіточко!). За її словами, сливу можна використовувати будь-якого сорту, головне, щоб вона була не дуже солодка і не дуже зріла. Таким чином ви можете приготувати ткемалі різних кольорів — жовтого, зеленого, червоного...

Інгредієнти:
2,5 кг слив, 0,5 кг солодкого червоного перцю (у мене 700 г), 3-6 перчин гіркого перцю (кількість залежить від ваших вподобань та розміру перчинок), 2-3 головки часнику, склянка цукру, 2 ст. л. солі, 30 г хмелі-сунелі.

Приготування:
Сливу відділити від кісточки (тим і хороша угорка, що кісточка відділяється дуже легко, без зусиль).

Перець та часник почистити й ретельно помити.
Потім вам знадобиться модний нині блендер-млинок із ножами... (в кого немає цього дива техніки, цілком можна обійтися банальною м'ясорубкою, але перекручувати все доведеться двічі). Закинути у нього всі овочі й перетерти їх на кашку (я робила це у декілька етапів — спочатку сливу,

потім перці та часник).


Викласти овочеве пюре у каструлю, додати цукор, сіль та хмелі-сунелі. Тут все залежить від ваших уподобань і смаку самої сливи! Але соус повинен бути саме КИСЛО-СОЛОДКИЙ! Тільки не переборщіть із сіллю і цукром, адже вони не розчиняться моментально! Нехай маса трохи постоїть, просочиться, сіль і цукор добре розчиняться, а наприкінці ви вже «доведете» смак до досконалості!


Довести соус до кипіння (мають з’явитися маленькі вулканчики). Після цього кип'ятити хвилин 15-20, часто й активно помішуючи, щоб суміш не підгоріла.
Потім ще гарячою розлити в заздалегідь простерилізовані і СУХІ банки або пляшки (найкраще підходять скляні пляшки від магазинних соків і кетчупів, або баночки від томатної пасти). Заливати слід по самий краєчок горлечка.

Швидко щільно закатати (можна кришками, які загвинчуються, або звичайними металевими).

Накрити ковдрою і залишити до ранку. Зберігати як і будь-яку консервацію.

Окремим рядком: можна для приготування ткемалі використовувати й трохи іншу технологію — з попереднім відварюванням сливи. Це можливо й трохи довше, але зручно, коли кісточка важко відділяється. У цьому випадку сливу трохи приварюють у мінімальній кількості води, перетирають через сито й кашку використовують, як і у вищезгаданому рецепті. Консистенція такого ткемалі, до речі, набагато однорідніша, практично без шматочків. Також можна додавати у соус зелень — кінзу, м’яту, кріп.
Ткемалі можна подавати не лише як доповнення до м’ясних страв, але й використовувати для приготування супу-харчо.  

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні фото та відео




Архів новин

<<Грудень 2016>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31