Гаряча тема:
- Війна
Пляцок – популярна випічка у Західній Україні. Випікається у вигляді пирога прямокутної або круглої форми, з кількома різними шарами і начинками. На національному прапорі циган зображене червоне колесо – символ вічної дороги. І цей коловорот знайшов відображення у пляцку «Циганські стежки» – яскравому, несподіваному і, певна річ, смачному.
Інгредієнти:
Для тіста: 6 білків, 200 г цукру, 200 г борошна + 1 ст. л., ванільний цукор, 1 ч. л. розпушувача, 100 мл олії або вершкового масла розтопленого (я брала останнє), 2 ст. л. какао, 2 жовтки, 2 ст. л. маку, пакетик желе полуничного.
Для крему-суфле: 300 г сиру, 250 г сметани (я використовувала жирні вершки 33%), 5 ст. л. цукру.
Для кубиків у начинці: 4 пакетики желе полуничного (можна взяти желе різних кольорів із різними смаками; за бажанням можна зробити своє домашнє желе із компоту та желатину).
Приготування:
4 пакетики желе залити холодною водою (по 200 мл на пачку), злегка нагріти, щоб желатин розчинився, потім перелити у форму й дати йому добре застигнути (я заливала його напередодні). Готове желе порізати кубиками.
Білки збити міксером до стійких піків, наприкінці додати цукор і ванільний цукор.
Просіяти борошно з розпушувачем, додати до білків і обережно перемішати знизу догори. Невеликими порціями влити розтоплене масло (не гаряче!).
Розділити тісто на 4 рівних частини. В одну частину додати жовтки, змішані з 1 ст. л. борошна, в другу – мак, в третю – какао, у четверту – пакетик сухого желе.
Все ретельно перемішати.
Форму для випічки встелити пекарським папером і змастити маслом. По центру форми викладати по черзі по 1 ст. л. тіста: жовтого, шоколадного, макового, рожевого. Викладати тісто по черзі , поки не заповниться вся форма (коричневе тісто у мене вийшло трохи густішим, ніж інші, тому його погано видно, проте після випікання все буде гаразд).
Випікати пляцок при температурі 180°С 45-50 хвилин. Готовий бісквіт охолодити на решітці й розрізати на 2 коржі.
Приготувати крем: пачку желе розчинити. Сир разом із цукром добре збити в блендері, щоб не було крупочок. Вершки чи сметану збити міксером, з’єднати з сирковою масою, додавши наприкінці розчинене охолоджене желе.
У готовий крем додати кубики желе, перемішати.
Одну частину бісквіту покласти у роз’ємну форму або ж встановити у звичайній бортики, вилити крем-суфле разом із кубиками желе на бісквіт, розрівняти ложкою.
Накрити другим пластом бісквіта, красивим зрізом догори.
Поставити в холодильник на 5 годин для застигання. Готовий пляцок нарізати прямокутними шматочками.
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: