ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Як зробити ідеальне гарбузове пюре для осінньої випічки?

28 Жовтня 2015 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 9270


Ви часто бачите в рецептах «гарбузове пюре», але не знаєте, як його приготувати? Тоді мої поради саме для вас!

Якщо просто відварити гарбуз і подрібнити його блендером, то випічка може й не вийти. В такому пюре виходить багато вологи. Набагато краще термічно обробляти цей сонячний помаранчевий овоч без води: на парі, у духовці й навіть у мікрохвильовці. Гарбузове пюре – це цілком самостійна дієтична страва, проте не всі її полюбляють (я в тому числі). Як на мене, то набагато цікавіше використовувати його як вітамінну й смакову добавку при приготуванні інших страв: каш, гарнірів, і головне – випічки. Кекси, мафіни, пряні пироги, здобні булочки, тарти, печиво, біскотті та скони. Варіацій безліч, крім того, смаколики із гарбузовим пюре ні з чим не порівняти та не переплутати!

На парі
Найзручнішим варіантом я вважаю гарбузове пюре з нейтральним смаком, коли при його приготуванні ми використовуємо лише гарбуз і… пару. Тобто м’якуш готується на водяній бані без додавання будь-яких спецій і прянощів. Таке гарбузове пюре можна додавати практично в усі страви-десерти, випічку, каші, гарніри, перші страви, запіканки! Гарбуз обирайте стиглий, ароматний. Добре, якщо у нього насичений колір. До речі, нові сорти не обов’язково яскраво-помаранчеві. Нещодавно мені до рук потрапив гарбуз із сонячно-жовтим м’якушем, який на смак та запах більше нагадував мускатну диню!

Гарбуз потрібно почистити, нарізати крупними кубиками, й розмістити у друшляку над киплячою водою (чи в спеціальній пароварці). Готувати до повного розм’якшення гарбуза. Потім охолодити й збити в блендері.


В духовці
Нагріти духовку до 200°С. Гарбуз помити й розрізати навпіл. Видалити насіння й волокна великою металевою ложкою. Шкірку зняти й подрібнити довільно. Викласти на деко, застелене пергаментом або фольгою. Зверху розкласти шматочки вершкового масла. Можна посипати м'якоть трішки сіллю, цукром та корицею.

Запікати 20-30 хвилин, або поки гарбуз не буде легко проштрикуватися виделкою. Вийняти з духовки й дати охолонути. Збити в комбайні до отримання гладкої однорідної маси.

В мультиварці та мікрохвильовці
Можна запекти гарбуз у мультиварці: для цього кубики викласти у форму від мультиварки. Поставити на режим «Випічка» на 30 хвилин. Періодично помішувати.

Також дуже швидко приготувати цю заготовку в мікрохвильовці: нарізати гарбуз кубиками й пекти в простому режимі «Нагрівання». Функцію «Гриль» вмикати не потрібно, адже скоринка нам ні до чого.

Гарбузове пюре можна зберігати в холодильнику до тижня або заморозити на строк до 3 місяців.
 

порадник, гарбуз, гарбузове пюре

Коментарі:

  Так  Ні, дякую