clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwayt

Термостійкий, селіконізований чи «підпергамент»?

Фото: автора

Журналісти газети «Є» в рамках чергового експерименту дізнавалися, який папір для випічки краще обрати?

Папір для випічки — незамінна річ у господарстві: він не лише захищає деко від прилипання виробів із тіста і, як наслідок, дозволяє уникнути тривалого й невдячного миття посуду. З правильним пергаментом можна готувати здоровішу і менш калорійну їжу без жиру! Крім того, його використовують для подачі страв, для запікання і розігрівання в мікрохвильовці. Ми вирішили протестувати папір для випічки п’яти відомих торгових марок: «Фрекен Бок», «Quickpack Quality», «Добра господарочка», «Мелочи жизни» та «Чисто».

Білий чи коричневий?
Увесь папір, який нині є у продажу, білого або коричневого кольору, тою чи іншою мірою шорсткий на дотик. Проте, як запевняють фахівці, колір не має жодного значення. Головне — якість.
Найбільше ваша їжа ризикує підгоріти у папері «підпергамент». Він абсолютно нетермостійкий (є недобросовісні виробники, які хитрують і видають його за пергамент).
Пергамент — це папір із найвищою термостійкістю серед целюлозних паперів. Він витримує тривале нагрівання до 220ºС.
У силіконізованого паперу термостійкість забезпечує спеціальне силіконове просочення. Сам же папір не є термостійким, тому його краї стануть більш коричневими.
А ось пергамент силіконізований ідеально витримує духовку. Він термостійкий, а силіконізоване покриття підсилює стійкість до температури. Що ж стосується розмірів, то виробники пропонують пергамент 5 або 8 м завдовжки та 28-38 см завширшки. Більшість протестованих нами зразків продавалися у картонних коробках. І це цілком виправдано, адже рулон при зберіганні у кухонній шухляді постійно норовить розкрутитися. Це зручно, й виходячи із правил гігієни, адже упаковка захищає пергамент від контакту з брудом. Лише марки «Чисто» та «Мелочи жизни» були запаковані у целофанові обгортки, які при розпаковуванні розірвалися й для подальшого використання стали непридатними.

Тест на вогнестійкість та економічність
Оскільки виробники вказують на упаковці, що їхні вироби витримують температуру до 220-230ºС, то всі п’ять зразків ми помістили в духовку на 30 хвилин. В результаті жоден тестований пергамент не підгорів. Трішки змінив колір лише папір ТМ «Фрекен Бок». Задля чистоти експерименту ми ще й спробували всі зразки на економічність. Для цього на кожному з них по декілька разів випікали печиво із листкового тіста при однаковій температурі. За результатами стало зрозуміло, скільки разів можна повторно використовувати один аркуш паперу. Найбільше — 6 разів — витримав пергамент «Мелочи жизни». Трохи менше — 5 разів — «Чисто», «Quickpack Quality», «Добра господарочка». А папір «Фрекен Бок» витримав лише 4 рази. Його краї злегка пожовкли, тож на цьому тестування довелося припинити, щоб не зіпсувати випічку.

Тест на міцність
Пергаментний папір використовують не лише для випічки солодких борошняних виробів. Досить часто у ньому запікають — м’ясо, курку, рибу тощо. А оскільки під час цієї процедури папір досить часто контактує з гарячою водою, м’ясними соками та маринадами, то наступним екстрим-випробовуванням стало варіння протягом години. Практично всі наші зразки впоралися із цим тестом. Але найміцнішим залишився пергамент «Чисто». До речі, весь папір після просушування зберіг свою структуру та властивості.

Тест на «жиростійкість»
Зі всіх зразків пергаменту ми сформували міні-кораблики й налили у кожен по 1 ч. л. олії. Через декілька годин жир трішки просочився лише через один із них — пекарський папір ТМ «Добра господарочка». Всі інші впоралися із випробуванням, а пергамент «Мелочи жизни» та «Чисто» навіть не просочилися олією й стійко утримували її до кінця експерименту.

Парад корисних порад
*Між двома шарами пергаменту можна розкачувати тонкі коржі з тіста, а потім просто разом із ними перенести виріб на деко, не пошкодивши його.
*Вирізавши із пекарського паперу яку-небудь фігуру й поклавши на торт або бісквіт, ви отримаєте трафарет — залишиться лише присипати цукровою пудрою, какао, кокосовою стружкою, горіхами тощо.
*Задля гігієни на кухні при обробленні риби, особливо оселедця, господині часто використовують листки зі старих газет або журналів, щоб не бруднити дошку. Це не дуже розумно, оскільки є небезпека контакту із токсичними друкарськими фарбами. А ось пергамент чудово підійде.
*Покладіть на дно сковорідки аркуш пергаменту — так ви зможете смажити рибу, м'ясо, птицю без використання жирів.
*Використовуючи пергаментний папір, немає необхідності змащувати маслом деко або форму. Він і так не прилипне до випічки.
*Якщо ви готуєте або розігріваєте їжу в мікрохвильовій печі, накрийте страву аркушем пергаменту. Він чудово запобіжить розбризкуванню жиру.

 


Результати тестування:


 

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter
Коментарів - 7:
Від: Світлана Яськова04.11.2015 21:31Віта, Фрекен Бок, я так розумію, лідирує!
Від: віта04.11.2015 21:22Фрекен Бок. Мене влаштовує ціна та якість. Ніколи нічого не пригорає.Всім рекомендую.
Від: Світлана Яськова04.11.2015 21:10Таня, 8 гривень - це супердешево! Якщо ще і якість влаштовує, то це дійсно знахідка. Дуже хотілося б знати марку...
Від: Таня04.11.2015 14:24Нікола не надавала значення, яким саме користуватися пергаментом... Хоча і не скажу, що користуюся ним зрідка.... Часто-густо керуюся ціною, а не його властивістю), адже гадала, що він практично однаковий)))), ну, хібо що за винятком кольору)))). Тепер буду знати. З тих, що на фото, купувати фірми "Фрекен Бок". Зараз "в активі" маю недорогий (придбала за 8 гривень), от тільки "марку") не запам'ятала.
Від: Світлана Яськова03.11.2015 21:45Друзі, діліться відгуками. Хто ще якому пергаменту надає перевагу?
Від: Світлана Яськова03.11.2015 21:43Леся, на жаль, досить часто так і буває. Ціна у деяких випадках істотно впливає на якість. В Хмельницькому також є у продажу Кухарочка, але я особисто ще таким не користувалася... І тепер, завдяки Вам, і не буду! Дякую, що поділилися своїм досвідом!
Від: lesya kurukina03.11.2015 15:25В нашій місцевості серед доступних для покупки пергаментів найкращий ФрекенБок, з інакших виробників є лише пергамент який випускає ТМ Кухарочка. Він хоч дешевший в 2 рази, але до нього все липне.

Популярні новини

Останні фото та відео



Курси валют на 10.12.2016
купівля
продаж
Міжбанк
$
25.95
26.05
27.4
27.5
0.41
0.41

Архів новин

<<Грудень 2016>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31