ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Який твердий сир обрати для новорічного столу?

23 Грудня 2015 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 3856
Фахівці називають зріз сиру малюнком
Фахівці називають зріз сиру малюнком Фото: автора

Кореспонденти газети «Є» в рамках чергової дегустації шукали ідеальний «російський»

Бренд «Сир «Російський» не має правовласника й випускається великою кількістю російських, білоруських, українських і латвійських заводів. Він вважається одним із найпопулярніших видів цього молочного продукту. Причин загальної любові й прихильності безліч. По-перше, завжди є в наявності величезний асортимент цього «твердого». По-друге, його смак можна охарактеризувати як добре виражений, злегка кислуватий, традиційний. Тому для нашої дегустації ми вирішили придбати саме цей сорт сиру.

Химеро, я тебе знаю!
Як відрізнити натуральний сир від рослинного? Якщо ви купуєте не шматок сиру, а ціле коло, то проблем немає. На ньому завжди буде етикетка з назвою сиру та складом продукту. І серед інгредієнтів на ерзац-сирі буде рослинний жир або рослинна олія. Але на нарізаних шматках, загорнутих у целофан, є лише маленька наліпка, на якій назва, зазвичай, уміщається лише скорочено. На щастя, ситуація з псевдосирами останнім часом змінилася на краще. Згідно з новим законодавством, їх потрібно називати не сиром, а «сирним продуктом». І це визначення все частіше зустрічається на цінниках.
Фахівці називають зріз сиру малюнком, і він дуже важливий при виборі цього молочного продукту. Головна вимога до нього — рівномірність: дірочки мають бути розподілені пропорційно. Якщо малюнок нерівномірний, з великими вічками в середині й дрібними біля шкірки, значить, сир зроблений із молока низької якості. Коли дірочки з'єднуються в доріжки — це також ознака низької якості.

Колір «російського» залежить від пори року
Літні сири жовтуватіші, ніж зимові, через каротин, якого багато в свіжій траві. Але забарвлення може бути й штучним: сири фарбують бета-каротином, шафраном або аннато (добувають із насіння тропічної рослини). Чим жовтіший сир, тим привабливіше він здається покупцеві. А на смаку це ніяк не відбивається. Головне, щоб сир не був занадто яскравим, смугастим або плямистим. Якщо він нерівномірно забарвлений, значить, не дозрів, — це порушення технології. З іншого боку, в «блідому» сирі немає нічого страшного — він просто не пофарбований. Залежаний продукт виглядає ближче до скоринки щільнішим, сухішим і темнішим. Іноді на ньому може бути навіть легкий наліт, схожий на дрібні крупинки. Такий сир краще не брати. Зрозуміло, що проблема сирів-химер не виникне, якщо ви купуєте сир у фірмовій упаковці із зазначеними назвою і складом, а не розфасований у магазині.

 

Думка експерта

«Сир джерело усіх незамінних амінокислот»

 

Сир - це джерело всіх незамінних амінокислот.

«Твердий сир – своєрідний концентрат молока, – каже лікар-дієтолог Альона Брянцева. – У ньому міститься багато фосфору, білку та кальцію, які майже повністю засвоюються організмом. Мало хто знає, що для отримання повноцінної добової норми кальцію, а це до 1000 мг, достатньо з’їдати 90 г сиру чи випивати 800 мл молока. До того ж цей високобілковий продукт – джерело усіх незамінних амінокислот. Зверніть увагу, що на маркуванні сиру вказана масова частка жиру в сухій речовині – у готовому продукті його вдвічі більше. Тобто, якщо на етикетці зазначено «40% жиру», одразу множте цю цифру на два. Тому, якщо у вас є схильність до зайвої ваги – знайте міру. Чимало українських виробників сиру для здешевлення продукції використовують рослинні олії – пальмову та кокосову. Вони небезпечні тим, що містять насичені жирні кислоти, які не лише руйнують судини, а й сприяють утворенню атеросклеротичних бляшок та тромбів. Якщо ви не маєте грошей на якісний твердий сир, то краще взагалі відмовитися від покупки. Або зробіть вибір на користь набагато дешевшого, проте надзвичайно корисного домашнього сиру. Це набагато краще для вашого здоров’я, ніж купувати сирний продукт».

Тест «сліпе куштування
Для нашої редакційної дегустації в кількох супермаркетах Хмельницького ми придбали сир восьми різних виробників, чотири з яких – місцеві («Вершковий рай», ТОВ «Віньковецький сирзавод», ПрАТ «Деражнянський молочний завод», філія «Славутський маслоробний комбінат»). Щоб дізнатися про термін придатності, місце виготовлення, склад та інші відомості, надали перевагу сиру, фасованому безпосередньо на підприємстві, а не в магазині чи супермаркеті. Хоча він значно дорожчий, ніж ваговий, проте містить чимало інформації. А ось фасованого сиру місцевих виробників знайти не вдалося – довелося просити продавців відірвати етикетку від цілого бруска. Це без проблем зробили у фірмовому магазині ПрАТ «Деражнянський молочний завод». Із бажаною етикеткою вдалося ознайомитися і на сирі «Добряна». А ось у магазині «Вершковий рай» та ТОВ «Віньковецький сирзавод» задовольнити наше прохання не змогли. В першому продавчиня запевнила нас, що тверді сири надходять до них без жодних розпізнавальних знаків вже нарізані шматочками. А в другому нам запропонували ознайомитися із рекламним плакатом. Таким чином навіть дату виготовлення їхньої продукції нам з’ясувати так і не вдалося.

 

*Наша дегустація абсолютно незалежна й заснована на смакових відчуттях працівників редакції. Ви, шановні читачі, завжди можете скласти свою індивідуальну думку.

 

порадник, російський сир, дегустація

Коментарі:

  Так  Ні, дякую