ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

«Тікка-масала» - пікантна курочка а-ля по-індійськи

15 Січня 2016 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 8544

Фото: автора

«Тікка» (шматочки) і «масала» (суміш спецій). Загалом, chicken tikka masala — це шматочки курки в пряному соусі. Неймовірно смачна штука, освоївши яку одного разу, ви ще не раз до неї повернетеся.

Тікка-масала з коржиками наан в індійській кухні посідає приблизно те ж місце, що й в українській борщ із пампушками, — тобто фактично центральне. Основну частину списку інгредієнтів тут займають спеції, а сам рецепт насправді надзвичайно простий і вимагає всього лише монотонного дотримання нехитрих і постійно повторюваних дій.

Інгредієнти:

800 г курячого філе.
Для маринаду: 2 ст. л. соку лайма чи лимона, склянка натурального йогурту, 1 ч. л. паприки,1 ст. л. куркуми, 1 ст. л. тертого часнику.
Для соусу: 40 г вершкового масла, велика цибулина, 1 ст. л. тертого імбиру,
2 ст. л. спецій гарам масала (пропорції та спосіб приготування дивіться тут), гострий перчик (сушений або свіжий), 500 г протертих томатів або томатів у власному соку, склянка вершків 22%, пучок кінзи (за бажанням), сіль.

Приготування:
Нарізати куряче філе невеликими шматочками розміром із волоський горіх, полити соком лайма і залишити хвилин на 15. Тим часом змішати решту інгредієнтів маринаду, перемішати зі шматочками курки й залиште маринуватися на 1-2 години.

Потім шматочки курки дістати з маринаду, розкласти на деці й запекти в духовці під грилем (якщо грилю у вас не має — просто обсмажити на сковорідці).


Для соусу: розтопити вершкове масло, додати дрібно нарізану цибулю і готувати до м'якості на невеликому вогні, часто помішуючи.

Потім додати терті імбир і часник, готувати ще хвилини дві-три. Додати спеції, подрібнений перчик і томати.

Накрити кришкою, зменшити вогонь і тушкувати 15 хвилин до загустіння. Влити вершки, перемішати з соусом, додати шматочки курки й тушкувати ще 10-15 хвилин.

Наприкінці приправити сіллю за смаком, зняти з вогню, замішати в соус дрібно нарізану кінзу (разом зі стеблами) й залишити настоятися ще хвилин на п'ять.

Окремим рядком: тікка масала може готуватися і на олії. Оскільки рецепт — «ресторанний», кожен кухар готує його на свій розсуд, тому набір спецій і, як наслідок, гострота й інтенсивність смаку можуть відрізнятися довільно. Подавайте з рисом, прикрасивши зеленню. Як і інші тушковані страви, чікен тікка масала наступного дня стає ще смачнішим.


 

м`ясо та субпродукти, курка, індійська кухня, гарам масала, тікка масала

Коментарі:

  Так  Ні, дякую