ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Віденський штрудель із вишнею — мінімум тіста, максимум начинки

18 Лютого 2016 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 19209
Подавайте штрудель із соусом та кулькою морозива.
Подавайте штрудель із соусом та кулькою морозива. Фото: автора

Насправді тіста у цій випічці достатньо, але воно настільки тонке, що схоже на цигарковий папір.

Я багато й довго шукала рецепт справжнього штруделя з витяжного тіста і мої пошуки таки увінчалися успіхом. У результаті мені вдалося зібрати детальну інформацію з усіх найвдаліших рецептів господинь та відомих кухарів. Особливо сподобалися варіанти Тетяни Літвінової та Вінченцо Барба. Так скомбінувавши найкращі ідеї народився мій штрудель — із мигдаллю та вишнями. Без зайвої скромності скажу, що він прекрасний: соковита кисло-солодка начинка ховається в найтоншому хрусткому тісті, а мигдаль вигідно відтіняє смак ягід. Робіть все по рецепту й ви будете винагороджені розкішним десертом. І, повірте, готувати його набагато легше, ніж здається на перший погляд.

Інгредієнти:

Для витяжного тіста: 250 г борошна, яйце, дрібка солі, 100 мл теплої води, 20 г рослинної олії.
Начинка: 100 г панірувальних сухарів, 100 г цукру, 50 г мигдалю, 50 г вершкового масла, 500 г вишень без кісточки (у мене у власному соку).

Приготування:
Масляна панірувальні крихта: на сковорідці розтопити вершкове масло, перемішати з панірувальними сухарями, цукром, меленими горішками й підсмажити їх до золотавого кольору.


Тісто: борошно просіяти, додати сіль. Теплу воду збити з яйцем та олією. Вилити у борошно, замісити тісто (воно виходить трішки липкуватим, але потім змінить свою консистенцію й стане неймовірно приємним «лагідним» на дотик). Скачати тісто в кулю, змастити трішки олією, загорнути в харчову плівку. Поставити на годину в тепле місце (не нехтуйте цим пунктом — він важливий; саме за цей час ваше тісто зміниться).


Застелити стіл тканиною, рясно присипати борошном. Розім'яти тісто в паляничку.

Злегка розкачати качалкою. Потім взяти його у руки й починати рівномірно й обережно розтягнути в різні боки, тримаючи на долоньках.

Можна просто розкачувати й одночасно розтягувати на столі.

Тісто вважається готовим тоді, коли перетворюється в тонкий пласт і через нього буде видно не лише руку, а й можна буде побачити візерунки на тканині (у мене малесенький шматочок перетворився на велечезну верету, яка зайняла всю поверхню стола).


По довгій стороні викласти доріжкою завширшки близько 15 см підготовлену суміш панірувальних сухарів із горіхами, відступивши від краю тіста приблизно стільки ж — 15 см.


Начинка: заздалегідь необхідно розморозити вишню. Якщо ж вона у вас консервована, то покладіть на друшляк, під який поставте миску (сік збережіть, він ще знадобиться). Поверх панірувальних сухарів викласти вишню.

Всю вільну від начинки поверхню тіста змастити розтопленим маслом.

Найближчий до начинки край тіста підняти й накрити ним начинку по всій довжині.

Кінці загорнути.

Взяти скатертину за край і вести її разом із тістом до протилежного краю столу, скручуючи штрудель у рулет так, щоб шов виявився внизу.

Ваш штрудель повинен вийти довгим і на деко він, звісно, не поміститься. Його слід загорнути у вигляді «підкови».

Змастити зверху розтопленим маслом.


Випікати при температурі 200ºС приблизно 10 хвилин, потім при температурі 180ºС ще 30-40 хвилин до апетитного золотавого кольору (скоринка повинна бути крихкою й хрусткою).


Відразу ж після випічки готовий штрудель знову намастити гарячим вершковим маслом і посипати цукровою пудрою.

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: поки штрудель печеться, можна приготувати соус з вишневого соку, який залишився. Для цього розведіть у 2-3 ст. л. холодного соку 1 ст. л. крохмалю з верхом. Решту соку доведіть до кипіння разом із 1-2 ст. л. меду, скибочкою лимону та дрібкою кориці. Я ще додала 100 мл мартіні (це може бути будь-який вермут чи інший ароматний алкоголь). Коли суміш трішки покипить, введіть розведений крохмаль, постійно помішуючи. Як тільки соус загусне, зніміть із вогню й охолодіть.

Подавайте штрудель із соусом та кулькою морозива. Можна просто полити згущеним молоком. 

Як готувати шоколадний штрудель із грушами, мигдалем та родзинками, дивіться тут.

солодка випічка, віденьський штрудель, вишні, витяжне тісто, вишневий штрудель

Коментарі:

  Так  Ні, дякую