ye-logo.v1.2

Забуті рецепти і традиції: у Хмельницькому вперше проходить фестиваль вуличної їжі по-проскурівськи

Суспільство 9604
Навіть найвибагливіші гурмани здивуються автентичним подільським рецептам
Навіть найвибагливіші гурмани здивуються автентичним подільським рецептам. Фото: автора

Кухарі кращих ресторацій міста здивують навіть найвибагливіших гурманів «Проскурівськими смаколиками».

 У Хмельницькому 14 жовтня стартував перший фестиваль вуличної їжі «Проскурівські смаколики». Свої напої та страви на гастрономічному святі у сквері імені Шевченка представляють 12 закладів громадського харчування.

На доріжках у сквері ресторатори облаштували намети, розставили столики і розпалили багаття. Тут смажать стейки, ковбаски, курку на грилі, варять уху, борщ та чимало інших ласощів. Можна не лише поласувати автентичними подільськими стравами, познайомитися з традиціями нашого краю, а й долучитися до благодійності – допомогти коштами на будівництво нового центру для особливої молоді, який буде працювати під егідою благодійного фонду «Карітас». Як розповідають організатори, головна мета фестивалю – прославити Хмельницький як гастрономічне і туристичне місто, куди б спеціально приїжджали скуштувати різні смакоти.

Фестиваль перейшов на вулицю з екрану завдяки філії Національної телекомпанії України Хмельницької регіональної дирекції “Поділля-центр”, яка й виступила головним організатором «Подільських смаколиків». Директор телерадіокомпанії Тетяна Колісніченко зауважує, що тепер найголовніше, щоб фестиваль став постійним. Наступний вже планують влаштувати взимку, на Масляну.

До наметів вишукувалися черги

«Ми почали знімати програму «Проскурівські смаколики»: вирішили відродити рецепти подільської кухні, щоб більше українського було в гастрономії. Якось природно все вийшло на вулицю, адже телевізор не дає змоги скуштувати все, що приготували кухарі. Фестиваль засвідчив, що людей цікавить ця тема, я бачу, які черги в наметах до рестораторів. Я й сама там вже стояла, куштувала якісь смакоти, це просто надзвичайно. Моя улюблена страва – фарширований судак», - каже Тетяна Сергіївна.

Міський голова переконаний, що фестиваль має продовжитися наступними роками

За словами міського голови Олександра Симчишина, він вже не раз переконався, що найкраща кухня і ресторації – саме у Хмельницькому. Фестиваль має перспективи на майбутнє, і щороку в місті відроджуватимуть давні проскурівські рецепти і показуватимуть, що треба їсти своє, справжнє.

Прямо у сквері палили багаття і варили страви

«Наше завдання як рестораторів - робити життя в місті якіснішим і цікавішим. Жоден захід не відбувається якісно, якщо потім не нагодують. Хотілося б, щоб наші локальні автентичні продукти почали з’являтися в наших ресторанах. Щоб у нас були страви, за якими люди, проїжджаючи місто, зупинятимуться, щоб скуштувати», - каже директор фірми «Насолода» Валентин Гакало.

Борщ розавали безкоштовно

«Це перше таке свято, і я думаю, воно проводитиметься щорічно. Люди ідуть, посміхаються, куштують їжу. Ми дійсно для міста зробили таку віддушину, дуже приємно бути тут», - додає директор ресторану «СтейкХаус» Віктор Вікарчук.
Окрім смаколиків, тут чимало інших розваг: фотозона, виставки автентичного мистецтва та кулінарний майстер-клас для дітей. А також музичні виступи, зокрема, фольклорного колективу Ладовиці, Марини Круть та Майї Онищук. 

Сотні містян завітали на фестиваль

Гастрономічне свято триватиме сьогодні до 20 години. Також всі охочі поласувати традиційними подільськими стравами можуть приходити сюди і завтра, 15 жовтня з 11 години.

Гарбузова каша також смакувала

Участь у фестивалі взяло 12 рестораторів

Страви готували за давніми рецептами

Найбільше було м'яса різних видів

Можна скуштувати і солоденького

Артисти розважали і дорослих, і малечу

Представили їжу на будь-який смак не тільки подільську

Біля наметів наставили столиків

Найбільше веселилась дітвора

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую