clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwayt

Зроби сам: спеції й травки, сіль і приправки

Те що продається в магазинах під назвою «хмелі-сунелі», дуже віддалено нагадує знамениту грузинську приправу

Те що продається в магазинах під назвою «хмелі-сунелі», дуже віддалено нагадує знамениту грузинську приправу. Фото: http://s015.radikal.ru/

Відчуйте гармонію смаків та ароматів в одному флаконі, скориставшись порадами досвідчених кухарів.

Дуже часто в рецептах зазначають, що потрібно додати спеції для риби або курки тощо. Зазвичай ми використовуємо уже готову необхідну суміш. Але чи звертаємо увагу на термін придатності? Перевіряємо, скільки там «хімічних» добавок у вигляді підсилювачів смаку і консервантів, і яка кількість самих спецій у цьому пакетику? Щоб не годувати своїх рідних та близьких глютаматом натрію та різноманітними «єшками», можна приготувати суміші спецій самостійно й зберігати їх в щільно закритих баночках.

До курки, м’яса, риби та овочів
«Пряні суміші та приправи – це перші помічники будь-якого кухаря, – каже шеф-кухар із Кам’янця-Подільського Ірина Швець. – Я вже давно готую ароматні суміші власноруч. До прикладу, для страв із курки змішую: 1,5 ст. л. порошку каррі, 1 ст. л. з гіркою меленого коріандру, 2 ст. л. чебрецю, 0,5 ст. л. куркуми. Для риби чудово смакує суміш із пряних трав: по 1 ст. л. орегано, базиліку, майорану, петрушки та 1 ч. л. білого перцю. Всі страви із м’яса чудово підкреслює паприка та розмарин: по 1 ст. л. чорного та білого мелених перців, 1,5 ст. л. паприки та 0,5 ч. л. розмарину. Що ж до овочевих страв та супів, я додаю завжди у ці страви прованські трави, які також готую сама. Просто беру в рівних пропорціях розмарин, базилік, чебрець, шавлію, чабер, орегано, майоран і дрібку сухої м'яти (хто любить). Ще одна дуже цікава пікантна суміш – італійські трави. Їх готують із сухого часнику, базиліку, кропу, петрушки та майорану. Все також у рівних пропорціях. Усі спеції слід використовувати дуже обережно. Адже вони здатні не лише поліпшити смак страви, але й безнадійно зіпсувати її. Існує навіть певна формула, якою користуються кухарі: витрата на 1 кг продукту — 0,5 ч. л. суміші спецій та приправ».

Грузинські секретні трави
Так само можна самостійно приготувати суміш спецій до плову чи супу харчо. Найкраще до цих страв пасує знаменита пряна приправа хмелі-сунелі. За словами хмельницького шеф-кухаря грузинського походження Серго Сігаладзе, те що продається в магазинах під назвою «хмелі-сунелі», дуже віддалено нагадує знамениту грузинську приправу. «Повний склад хмелі-сyнелі – це фенyгpек (пажитник), чабер, коріандр, лавровий листок, кріп, базилік, м'ята пеpечна, селера, майоран, петрушка, червоний перець і шафpан, – каже Серго. – Усі компоненти беpyться в однаковій за обсягом кількості (в поpошку). Лише червоного пеpцю та шафрану слід додавати лише трішки, буквально на кінчику ножа».

Смачна сіль
«Купила якось у магазині смачну сіль «12 овочів і трав». Сподобалася, немає ніяких добавок, тільки натуральні компоненти. Але ціна такої солі кусається, – ділиться господиня зі Старої Синяви Альона Бевз. – Вирішила, чому б самій не зробити таку? Склад зазначено на упаковці готової магазинної солі, тому за основу взяла його. Лише пропорції скоригувала на свій розсуд. Змішала у великій скляній банці 6 ст. л. йодованої солі, 3 ст. л. сушеної моркви (сушила сама на балконі на газетці, попередньо нарізавши маленькими шматочками), по 1 ст. л. меленої паприки, сушеної зелені петрушки, кропу та селери, по 3 ст. л. сушених зеленої цибулі, часнику та кореня селери, по 0,5 ст. л. розмарину, базиліку, майорану та мускатного горіха, 1 ст. л. суміші мелених перців. Із зазначеної кількості вийшло дві з невеликим баночки смачної солі. Її використовую замість звичайної кухонної солі при приготуванні різних страв, додаючи за смаком».


 

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні фото та відео




Архів новин

<<Грудень 2016>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31