ye-logo.v1.2

Подорожуємо Хмельниччиною. Готичне диво у Підлісному Мукареві

Туризм 12049
Костел у Мукареві збудували в середині ХІХ століття
Костел у Мукареві збудували в середині ХІХ століття. Фото: автора

У селі на Дунаєвеччині є дуже гарний костел, збудований у неоготичному стилі.

Село Підлісний Мукарів, що на Дунаєвеччині, - розташовується в далині від гучних доріг, зате місцевість тут дивовижна: широкі простори, поля та ліси. А поряд ще й Маліївці, відомі завдяки палацу та штучному водоспаду.
Добиратися до Підлісного Мукарева доведеться поганою дорогою (з'їхавши з основної траси Хмельницький-Дунаївці у Міцівцях, ви вісім кілометрів будете трястися бездоріжжям). Але винагорода того варта. На околиці села ви побачите симпатичний неоготичний костел з гострими шпилями та вікном-трояндою.
Підлісний Мукарів зустрічається в історичних джерелах вже на початку XV століття. У 1613 році тут спорудили перший дерев'яний костел. Спонсором будівництва вступив місцевий власник Андрій Горський, а король Сигізмунд ІІІ подарував йому привілеї.

Після спалення храму турками, його відбудували у середині XVІІІ століття знову в дереві, а ще через сто років — збудували храм із тесаного каміння. Саме ним ми і маємо змогу любуватися зараз.


Костел має характерні риси неоготики.

Костел спорудили на кошти парафіян, а ініціював будівництво священик Базилій Шах. У 1886 році храм був освячений на честь святого Йосипа.
В радянські часи на мукарівський храм чекала така ж доля, як і багатьох інших. У 1990-х його повернули нечисельній католицькій громаді. Тоді ж єпископ Ян Ольшанський заново освятив храм, у ньому зробили ремонт та провели реконструкцію органа.

  

Біля костелу у 1990-х збудували нову дзвіницю.

Костел розташовується за високою огорожею. Тому, якщо хочете потрапити всередину, краще домовитися зі священиком про приїзд заздалегідь, щоб не довелося лізти через огорожу, як мені:) Або приїхати у неділю, ще й зможете потрапити на службу.


Храм ховається за високим муром.

Як добратися до села Підлісний Мукарів
Трасою Н03 від Хмельницького до Міцівців 52 кілометри.

Далі слід заїхати у Міцівці і проїхати кілька кілометрів у напрямку Маліївців, недоїжджаючи до села повернути праворуч.

Читайте також про старовинні костели у Полонному та Фельштині (нині Гвардійське).
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую