ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

А сирок уже не той!

23 Квітня 2013 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 8799


Плавлені сирки, які свого часу в більшості українських чоловіків асоціювалися із… закускою, представлені нині на прилавках магазинів у великому асортименті. Якому з них віддати перевагу з користю для здоров'я, з'ясовували дегустатори редакції “Проскурівський телеграф”.

 Не все “плавлене” є сиром
Купуючи плавлений сир для дегустації, ми звернули увагу на те, що покупці при його виборі цікавляться насамперед ціною, потім датою виготовлення і рідко хто прагне дізнатися склад придбаного продукту. І це не дивно, адже для того, щоб прочитати напис на етикетці доведеться йти у магазин із лупою: такими дрібними літерами його надруковано. Крім того, більшість громадян і не підозрюють, що найчастіше купують плавлений сирний продукт. А в радянські часи народ їв лише плавлені сири. Звісно, і молочні, і молочно-рослинні “сирні брусочки” їстівні. Але за своїми смаковими якостями вони істотно відрізняються. Для виробництва справжнього плавленого сиру використовують сухе молоко, сироватку, тверді сири, вершки, масло тощо. Якщо ж говоримо про сирний продукт, то виробники замінюють молочні жири на маргарин, пальмову і соняшникову олії. Також у нього входить соєвий та інший рослинний білок. Окрім основної сировини й плавильних солей, у сирний продукт обов’язково додають стабілізатори, які створюють відповідну консистенцію. А також — карагенан, камідь, крохмаль і навіть борошно. Тому, купуючи цей виріб, зверніть особливу увагу на те, що саме написано на упаковці: “сир” або “сирний продукт”.

Хороше та якісне дешевим не буває
Стандартні вимоги до якості плавлених сирів дуже прості. Смак і запах мають бути сирними, вершковими, трохи кислуватими чи кисломолочними, помірно солоними. Щодо консистенції, то вона повинна бути щільною чи пружною, допустима й помірна м'якість. За стандартом колір сирків може коливатися від білого до жовтуватого, однак він має бути рівномірним. Дуже важлива для ідентифікації плавлених сирних брусочків їх ціна. Якщо на полицях магазину “Дружбу” чи будь-який інший “сирок” продають за 2 гривні, підключайте логічне мислення. Не може 100 г молочного сиру, який включає у себе не лише ціну вихідної продукції, а й затрати на виробництво-пакування-транспортування, коштувати так дешево! При купівлі плавлених сирів про їхню якість можна судити, поглянувши на зовнішній вигляд пакування та дату випуску: відсутність останньої, корозія фольги, порушення її цілісності або, навіть, просто ушкодження упакування повинні вас насторожити.

“Якось вороні Бог послав шматочок сиру...”
За мотивами цієї байки Крилова в Москві декілька років тому встановили пам'ятник... плавленому сирку. А виробництво цього продукту зародилося сто з гаком років тому. Його придумали в сирній країні Швейцарії два вчені-харчовики Вальтер Гербер і Фріц Штеттлер. Вони відкрили солі-плавники, без яких плавленого сиру просто не буває. В Радянському Союзі ми почали ласувати цим продуктом, починаючи з 50-х років. Нині ж на теренах Хмельниччини плавлені сири виробляють ПрАТ “Хмельницька маслосирбаза” (до речі, підприємство запустило нову серію плавлених сирів “Родом із СРСР”, раніше воно виготовляло лише сирний продукт) та ДП “Старокостянтинівський молочний завод”.

Плавлені сирки “під прицілом” дієтолога
“Плавлений сир - поживний молочний продукт, цінність якого обумовлена високою концентрацією білка й жиру, наявністю незамінних амінокислот, вітамінів, солей кальцію і фосфору, - каже дієтолог, лікар вищої категорії Дмитро Кушніренко. - 100 г такого продукту повноцінно замінює 150 г м'яса, при цьому він не містить шкідливих пуринових основ. Засвоюваність білка в сирі плавленому наближається до 100% і навіть перевершує в цьому тверді сири. Також, на відміну від твердих сирів, він не містить холестерину, що так важливо для літніх людей. Крім високого вмісту білка й жиру в плавленому сирі є сотні необхідних організму речовин. 100-150 г цього продукту задовольняють добову потребу людини в кальції, що робить його особливо цінним у харчуванні жінок після 40 років. Важливо, що цей елемент знаходиться в оптимальному співвідношенні з фосфором і магнієм, що підвищує його засвоюваність. Також плавлені сири є хорошим джерелом вітамінів А, О, В2, Е та фолієвої кислоти. Але для дієтичного харчування я рекомендую вживати лише сирки без шкідливих домішок та ароматизаторів. Це чудовий продукт, який сприяє оздоровленню мікрофлори кишківника. При туберкульозі, хронічних захворюваннях печінки, переломах кісток, в період одужання після інфекцій можна застосовувати негострі малосолоні сорти. Тим же, хто стежить за фігурою, не варто забувати, що цей продукт калорійний. Тому споживайте його в обмеженій кількості. А ось дітям давати плавлені сири не бажано - через високий вміст у них жирів і солей-плавлення”.


Тест: «Сліпе» куштування

Наше дегустування було суворо анонімним й усі плавлені сири були відомі учасникам експерименту лише за номерами. Працівники редакції продегустували 9 видів найпопулярніших у торговельній мережі Хмельницького “сирних брусочків” під однією назвою - “Дружба”. Лише продукт торгової марки “Звени Гора” було продегустовано “Оригінальний”, адже сирків “Дружба” ця фірма не випускає. У підсумку було зроблено відповідні висновки:

порадник, плавлений сирок, дегустація, «Дружба», харчування, Кушніренко Дмитро

Коментарі:

  Так  Ні, дякую