Гаряча тема:
- Війна
Були часи, коли у літню спеку втомлених сонцем пішоходів рятували зупинки біля жовтих бочок. Кілька скляночок холодного, смачного квасу освіжали і допомагали прямувати далі. Нині такі бочки – раритет. Проте святе місце порожнім не буває: з’явилися їхні наступники – у кілька разів менші сріблясті діжки з нержавійки. Не втрачають своєї актуальності й пластикові пляшки з квасом. Але чи є від такого напою користь?
Квас, мабуть, єдиний безалкогольний напій, який по праву можна назвати споконвічно слов’янським, адже він згадується у літописах ще до хрещення Володимиром Київської Русі. А за радянських часів квас, який містив солодовий екстракт, вводили у раціон харчування спортсменів, відзначаючи позитивний ефект, зокрема при великих навантаженнях на м’язи. Адже, окрім мікроелементів, у напої міститься більше десятка амінокислот, вісім із яких є незамінними для людини.
Справжній квас поліпшує обмін речовин, діяльність серцево-судинної системи, шлунково-кишкового тракту, перешкоджає розмноженню шкідливих і хвороботворних мікробів, підвищує апетит, є джерелом життєвої енергії, знімає втому. Він також чудово вгамовує спрагу, бадьорить, освіжає та підвищує тонус організму.
Читайте етикетку: квас або квасовий напій?
Основна відмінність між квасом натурального бродіння і квасним напоєм – у технології виробництва. Якщо справжній квас – натуральний продукт, який виробляється із житнього та ячмінного солоду шляхом природного зброджування квасного сусла, то технологія виробництва квасного напою більше нагадує «лимонадну»...
Уривок з статті. Повну версію читайте у журналі "Проскурівський телеграф" №27 від 04.07.2013.
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: