clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMail
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
2 Грудня 2013 р. Світлана ЯСЬКОВА 4194

Скільки “єшок” у пресервах оселедця “Матьє”?



Мало хто не любить ніжне філе оселедця з олією та витонченим ароматом прянощів!

 Зголодніли? А ось чи не зіпсують вашого апетиту бензонат натрію, фосфат, консерванти та стабілізатори, які входять до переліку інгредієнтів пресервів оселедця “Матьє”? Як серед великого асортименту баночок-близнюків знайти якісний продукт, з'ясовували кореспонденти “Проскурівського телеграфу”.

“Матьє” - це вид рибки та спосіб засолювання
Слово «Матье» - голландське. В Європі так називають статевонезрілий оселедець, якого спіймали наприкінці червня (він ще не встиг відкласти ікру). Така риба має високий вміст жиру, білка, поліненасичених кислот і вітамінів. Одночасно “Матьє” - це і спосіб приготування, який винайшли голландці. Вони вважають цю страву делікатесною і “величають” такого оселедця королем, адже це дорогий продукт преміум-класу. До нас в Україну “Матьє” прийшов із деякими відмінностями, тому правильніше називати цей спосіб “щось на зразок Матьє”. До прикладу, якщо при виробництві справжнього “Матьє” визріває ціла риба, то при приготуванні оселедця “аля Матьє” використовується філе, яке дозріває в спеціальному розчині з додаванням харчових кислот, прянощів тощо. Класичне “Матьє” - це сезонний продукт, а український оселедець виробляється в промислових масштабах протягом року.

Куди зникають кістки з оселедця?
Ми всі пам'ятаємо, як у радянські часи під новий рік годинами виймали кісточки, щоб приготувати знаменитий “Оселедець під шубою”. І що ми бачимо нині? Гладенькі шматочки філе, залиті олією, без вад, кісточок та шкірки. Ніхто кістки в оселедця не розчиняє. Разом із дрібними кісточками, які не змогли вийняти при вирізанні центральної кістки, вони вирушають в упаковку, а під дією лимонної кислоти, яка використовувалася на стадії дозрівання і засолювання просто стають дуже м'якими. Але деякі виробники додають у маринад спеціальні домішки – пірофосфати, фосфати, цитрати, харчові кислоти, які досить швидко розм’якшують кістку всередині риби. Виробник, котрий поважає свого покупця, таким методом ніколи не користуватиметься. Адже таке “щедре частування” домішками призводить у найкращому випадку до печії, у найгіршому - до гастритів та виразок.

Школа якості
Якщо ви вирішили купити пресерви, обов’язково зверніть увагу, як саме вони зберігаються в магазині. Оселедець має стояти лише в холодильнику, з температурою не менш ніж нуль градусів. Відповідно до стандарту у складі оселедця “Матьє” має бути: філе оселедця, соняшникова олія, винний або звичайний оцет, сіль, цукор та інші спеції і домішки. Проте більшість цього продукту, який є на прилавках магазинів, зроблено згідно з ТУ. Тому він може містити в своєму складі що завгодно. Не забувайте: чим коротший і зрозуміліший склад, тим якісніший перед вами продукт. Упаковка пресервів має бути щільно закрита, а соус, у якому міститься філе — прозорим. Обов’язковою є наявність на упаковці дати виготовлення продукту, умов його зберігання та терміну придатності. І пам’ятайте: після того, як ви відкрили пресерви, вони мають зберігатися виключно у холодильнику.

Тест: “сліпе куштування”
Для перевірки якості пресервів оселедця маринованого в олії шматочками нами було обрано дев'ять найпопулярніших серед споживачів марок цього продукту. До них увійшли й п'ять зразків, які виробляються у Хмельницькому, — “Главрибпром”, “Кристал сервіс”, “Кусто”, “Улов” та “Інтерпродсервіс”.

порадник, дегустація, тест, оселедець, поради, споживач

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Зефірна глазур для паски
десерти, порадник
Світлана ЯСЬКОВА 64
На підготовку до Великодня залишається все менше часу. І якщо ви вже визначилися з рецептом паски, то саме час обрати для неї смачну глазур.
Вареники – український символ Масниці
крупи та страви з борошна, порадник
Світлана ЯСЬКОВА 823
Підбірка найкращих рецептів прадавньої страви українців та цікавий варіант ідеального тіста для них на мінеральній воді.
Барвники, які не можна використовувати для великодніх яєць
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 341
В гонитві за новим, цікавим способом забарвлення ми можемо забути про безпеку. Адже деякі способи, навіть широко розрекламовані, досить небезпечні.
Наша дегустація: в якій коробці цукерки «Асорті» смачніші? (відео)
порадник, відеорецепти
Світлана ЯСЬКОВА 668
Це з’ясовували працівники редакції в рамках чергової аматорської дегустації.
Показати ще
Коментувати:
Коментарів - 0: