clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMail
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
24 Грудня 2013 р. Світлана ЯСЬКОВА 3281

Консервовані “кільця”: не все смачно, що солодко



Нині вишуканий святковий стіл практично неможливо уявити без ананасу.

 Навіть, якщо ви й не купили свіжий тропічний фрукт, то напевно додали у салат шматочки консервованого заморського продукту. Популярність ананасів у бляшанках пояснюється досить просто. Багатьом господиням набагато простіше дістати з банки готовий нарізаний продукт, ніж трудитися над очищенням і вибором свіжого плоду. Але чи всі консервовані варіанти цього екзотичного фрукта такі вже й смачні? Саме це й намагався з'ясувати “Проскурівський телеграф” у рамках чергової дегустації.

Смачна та соковита травичка
Батьківщиною ананаса є Південна Америка. Загальна площа плантацій цього екзотичного плоду по всьому світу близько 100 га і поступається лише бананам і цитрусовим. Найбільше ананасів росте на Гаваях й Азорських островах, але Таїланд та Індія також намагаються не відставати. В Україні ці фрукти іноді вирощуються в теплицях, але швидше в ботанічних цілях, а не в промислових масштабах. Цікаво те, що ананас взагалі не є фруктом, а багаторічною наземною трав'янистою рослиною із сімейства бромелієвих.

І для нас, і для вас маринують ананас...
В ідеалі консервовані ананасові повинні бути без механічних пошкоджень, не розварені, ідеально круглої форми. Колір - природний і рівномірний: від світло-жовтого до помаранчевого. При оцінці консистенції слід звертати увагу на ніжність, волокнистість, однорідність. Консервований ананас має бути соковитим, але водночас щільним і пружним. Зайва водянистість продукту свідчить про неправильний процес виготовлення. Не допускається і наявність металевого присмаку. Запах якісного продукту ненастирливий, терпкий, характерно ананасовий, без сторонніх відтінків. Шматочки консервованого ананасу, зазвичай, трохи дешевші, ніж “закільцований” варіант. Річ у тім, що кубики для консервації нарізають із зіпсованих ананасів. Такий товар абсолютно безпечний для здоров'я, адже в бляшанку потрапляють лише здорові та якісні частини підгнилого плоду. А ось для виробництва “ананасових шайб” буде потрібен целенький, без найменших гнильних ушкоджень плід. Його нарізають кільцями, видаляють серцевину (досить жорстку порівняно з іншою частиною плоду) і в результаті на наш стіл надходить красивий сонячний ананасовий диск. Звідси й різниця в ціні. А ось вміст вітамінів у кільцях й шматочках — збігається.

Думка експерта

Альона Брянцева, головний дієтолог області: “Ананаси однаково корисні як в свіжому, так і в консервованому вигляді”
“Консервовані та свіжі ананаси дуже добре поєднуються з фруктами та горіхами, з них готують салати, роблять варення, лікери, наливки, запікають і навіть смажать. Вони унікальні тим, що містять бромелайн. Свого часу серед засобів масової інформації з'явилася така чутка, що він нібито здатен спалювати жири. Але це твердження — абсолютна неправда! Бромелайн — це унікальна суміш природних ферментів, яка покращує перетравлювання білкової їжі та володіє протизапальними та протинабряковими властивостями. В першу чергу їсти ананаси рекомендується при захворюваннях шлунково-кишківникового тракту. При цьому ці екзотичні плоди однаково корисні як в свіжому, так і в консервованому вигляді. Вони містять органічні кислоти, сахарозу, калій, кальцій, магній, залізо, мідь, вітаміни С, В1, В2, В6, В12 та невелику кількість йоду. Ананаси та ананасовий сік споживають для покращення травлення, при захворюваннях нирок, печінки, суглобів, серцево-судинної та нервової систем, при малокрів'ї. Корисний навіть сироп у якому консервують ананаси, оскільки він містить пектини, які регулюють роботу шлунково-кишківникового тракту. Його ще можна пити для профілактики закрепів”.

Тест: “сліпе куштування”
Ми зупинили свій вибір на 8 марках консервованих ананасів, які найчастіше купують хмельницькі господині. Всі вони “гості” з півдня, причому 9 з 10 “приїхали” з Таїланду. Дуже зручно, якщо на кришці є спеціальний ключик. На жаль, з 8 зразків таке пристосування для легкого розтину бляшанки виявилося лише в одного зразка - “Tropic life”.

порадник, ананаси, тест, поради, Брянцева Альона, дегустація, споживач, Хмельницький

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Що має бути на новорічному столі або Чим задобрити Жовту Земляну Свинку?
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 2699
За китайським календарем нова господиня року вступить у свої права лише 5 лютого 2019 року, але зустріти її гідно можна й потрібно в новорічну ніч!
Барвники, які не можна використовувати для великодніх яєць
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 297
В гонитві за новим, цікавим способом забарвлення ми можемо забути про безпеку. Адже деякі способи, навіть широко розрекламовані, досить небезпечні.
Секрет приготування найсмачнішого сала у фользі
закуски, порадник
Світлана ЯСЬКОВА 1959
Така закуска дасть фору навіть найкращій ковбасі!
Паста від А до Я: як готувати та з чим поєднувати?
крупи та страви з борошна, порадник
Світлана ЯСЬКОВА 740
Єдиної системи класифікації пасти не існує. Це «живий» продукт, нові види якого з'являються із плином часу, а якісь перестають бути популярними та забуваються.
Показати ще
Коментувати:
Коментарів - 0: