clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMail
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
10 Квітня 2014 р. Світлана ЯСЬКОВА 2519

Марина Прилипко: «Не всі «єшки» такі страшні, як їх малюють»

«Не купуйте кремові торти, які зберігаються понад 5 діб», - каже технолог.
«Не купуйте кремові торти, які зберігаються понад 5 діб», - каже технолог. Фото: Дмитра Скрипника

Всі ми добре знаємо, що булочки, тортики та тістечка мають бути не лише смачними, але і якісними.

 Інформацію ж про те, з чого складаються наші улюблені смаколики ми, зазвичай, знаходимо на етикетці кондитерських виробів. Проте деякі недобросовісні виробники «забувають» про цю важливу для споживача деталь, або ж починають хитрувати: свідомо замовчувати або приховувати справжній склад своєї продукції. В останньому випадку на етикетках ми читаємо загадкові написи на кшталт – «суміш Фіорфіоре Ізі», «суміш Чіз Кейк Мікс», «листовий напівфабрикат» чи «безмолочний крем для збивання». Покупцеві, щоб розібратися з таким складом продуктів, як мінімум, слід брати з собою в магазин наукову енциклопедію. Про те, які кондитерські вироби купувати без шкоди для здоров’я, ми запитали в головного технолога ТОВ ТМ «Насолода» Марини Прилипко.

- Марино Миколаївно, як же відрізнити якісний торт від неякісного?
- Насамперед слід звернути увагу на свіжість продукту. Тут важливо врахувати дату та місце його виготовлення. До прикладу, торти, які зберігаються понад 3-5 діб, швидше за все, приготовані з використанням консервантів. За довготривалий період перевезення кондитерський виріб псується і запорукою його гарного вигляду на прилавках магазинів можуть бути лише хімічні домішки, шкода яких для споживача незаперечна. Слушна порада для тих, хто любить потішити себе солодощами — обирати виробника, котрий виготовляє свій продукт у тому краї, де діє мережа його магазинів. Деякі кондитерські підприємства оновлюють свій асортимент раз на тиждень. Тому варто обирати магазини, в яких продукція доставляється на продаж хоча б раз на день.

- Чи можна виявити замінники за зовнішнім виглядом кондитерських виробів?
- Якщо поверхня ідеально рівна, можна зробити висновок, що бісквіт приготовано за допомогою емульгаторів та стабілізаторів. Натуральний ж бісквіт готують тільки з яєць, борошна і цукру. Він має дуже ніжну структуру, не щільний і під дією крему й прикрас дещо деформується. «Небезпечний» кондитерський виріб можна «запідозрити» також і за наявністю яскравих прикрас (синтетичні барвники дуже токсичні).

- На які ще хитрощі йдуть недобросовісні виробники, аби здешевити процес виробництва?
- Іноді натуральне какао в неякісній продукції замінюють на порошок із лушпиння какао-бобів. В дешевому торті занадто багато сиропу, який займає місце частини крему. Зустрічаються випадки, коли цукор “витісняють” цукрозамінники: сорбіти, ксиліти, сахарин тощо.

- А чи можливо виготовляти торти та тістечка без «єшок»?
- В Україні використання харчових домішок регламентується «Санітарними правилами по застосуванню харчових домішок». В цьому документі йдеться про те, що виробники можуть використовувати в своїй продукції, а що забороняється. Не всі інгредієнти, які маркуються літерою «Е», шкідливі. Адже багато харчових домішок мають природне походження й містяться в звичайних продуктах харчування. До прикладу, сорбінова кислота – вітамін С (сік горобини), молочна кислота (Е270 – є в усіх молочних продуктах), пектини (фрукти, овочі), сіль, перець, сода тощо. Звичайна кухонна сіль – це та ж сама «добавка, яка покращує смак». Але в міжнародній класифікації цей продукт позначається певним індексом. Що ж стосується синтетичних домішок, то деякі з них є дозволеними до використання в нашій країні й безпечні для здоров’я людини. До прикладу, модифікований крохмаль. Наукою доведено, що він повністю відповідає всім якостям натурального крохмалю і діє так само, як і його натуральний “побратим”. Найнебезпечнішими для здоров’я людини є стабілізатори, емульгатори та консерванти. Останні перерахувати практично неможливо, адже їх існує дуже багато, понад 200! Застосовують ці домішки для того, аби продовжити термін придатності продуктам. Якщо ви бачите, що кондитерський виріб можна споживати протягом місяця, то від його купівлі краще відмовитися. Виробники повинні мати санітарно-гігієнічні висновки, які підтверджують, що в своїй продукції вони використовують домішки, дозволені в Україні. В цьому легко переконатися, попросивши пред’явити сертифікат якості.

- Напередодні Великодня порадьте, будь ласка, як купити смачну та якісну паску?
- Головне, щоб паска була здобною та натуральною. А здобним тісто вважається тоді, коли в його складі присутні 14% жиру та цукру. В італійських пасках, до прикладу, практично відсутнє масло, завдяки чому вони досить тривалий термін не окислюються й можуть зберігатися цілий рік! Проте в них є розрихлювачі, консерванти та різноманітні покращувачі смаку. Також я радила б купувати паску в картонній упаковці чи хоча б спеціальній паперовій формочці. Так ви переконаєтеся, що до обрядового хліба ніхто не торкався брудними руками. Це питання гігієни. Знову ж таки, читайте уважно склад на етикетці. Ми, до прикладу, у виробництві головної страви Великодня використовуємо лише натуральні продукти й абсолютно відмовилися від ароматизаторів. Натомість додаємо цукати й замочені в коньяку родзинки. Якщо ж ви купили паску заздалегідь й хвилюєтеся, щоб вона не зачерствіла до Великодня, покладіть її у холодильник. Але в жодному разі не замотуйте в поліетиленовий пакет!

торт, порадник, споживач, Прилипко Марина, паска, кондитерські вироби

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Наш експеримент: в яких формах кекси смачніші?
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 744
Це ми намагалися з’ясувати в рамках чергового аматорського тестування.
Барвники, які не можна використовувати для великодніх яєць
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 319
В гонитві за новим, цікавим способом забарвлення ми можемо забути про безпеку. Адже деякі способи, навіть широко розрекламовані, досить небезпечні.
Що має бути на новорічному столі або Чим задобрити Жовту Земляну Свинку?
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 2702
За китайським календарем нова господиня року вступить у свої права лише 5 лютого 2019 року, але зустріти її гідно можна й потрібно в новорічну ніч!
Паста від А до Я: як готувати та з чим поєднувати?
крупи та страви з борошна, порадник
Світлана ЯСЬКОВА 743
Єдиної системи класифікації пасти не існує. Це «живий» продукт, нові види якого з'являються із плином часу, а якісь перестають бути популярними та забуваються.
Показати ще
Коментувати:
Коментарів - 0: