Гаряча тема:
- Війна
Все це, а також високі поживні та дієтичні якості — причини, через які багато господинь роблять вдома “стратегічні консервні запаси”. Аби ці запаси поповнювалися лише якісними продуктами, “Проскурівський телеграф” в рамках чергової дегустації вирішив визначити найсмачнішу “Сардину в олії”.
У чому відмінність між сардиною і сардинелою?
Сардинела — це промислова риба сімейства оселедцевих завдовжки від 20 до 40 см. У неї ніжне соковите м'ясо, з яскравим ароматом і пікантно-кислуватим смаком. Її смажать, варять, маринують і, звісно ж, роблять консерви. Сардина — це морська рибка, яка не перевищує в довжину 25 см. Але для виробників консервів сардина — це, в першу чергу, промислова назва трьох родів риб сімейства оселедцевих: сардина пільчарда, сардинопс і власне сардинела. До речі, під ім'ям сардин і на їх манер роблять й іншу рибу. В США сардини готують із молодого оселедця, в Україні — з хамси або анчоусів, а в Австрії та Німеччині продаються консерви під назвою «Російські сардини», але в банках — дрібна кілька в гострому соусі. І з сардинами у них спільна хіба що торгова назва. А от якщо на банці написано «Сардинела» - це означає, що там саме ця риба.
Консерви перші півроку лише «набирають смак»
У рибних консервів, як і в людини, є свій «життєвий» цикл. У перші місяці зберігання відбуваються різноманітні фізико-хімічні процеси, які призводять до поліпшення смакових властивостей риби. Вважається, що консерви перші півроку лише «набирають смак» і лише після цього стають по-справжньому апетитними. Але через пару-трійку років більшість поживних та інших корисних речовин розпадаються, жири окислюються, консерви поступово «старішають». Чим довше протримаються консерви в ваших засіках, тим гіршим буде їх смак і менше вітамінів збережеться. В жодному разі не зберігайте відкриті консерви в консервній банці: обов'язково перекладіть їх у скляний посуд! Одразу ж викидайте банки з дефектами, роздуті, з іржавим нальотом і, найголовніше, з порушеною герметичністю. Вони небезпечні для життя.
Риба має бути ціленька, а заливка — прозора
Смак рибної консерви “Сардина в олії” повинен бути приємним, без стороннього присмаку. За консистенцією риба має бути ніжною, соковитою і щільною, можливо — сухуватою. У консервах можуть міститися плавники риб, крім хвоста, жировий плавець, зрізане черевце в шматках і тушках риби, залишки ікри чи молока. А ось луска риби й згустки крові повинні бути вилучені. Ідеально коли шматки сардини ціленькі й не розпадаються при вийманні з банки. За кольором риба має виглядати як варена, а бульйон (заливка) — золотавий, прозорий. Допускається помутніння, але тільки через шматочки риби, які відокремилися. Каламутна заливка може бути наслідком і неправильного зберігання, до прикладу, якщо консерви пережили заморожування й відтавання. Позначиться це і на рибі: її м'ясо стане водянистим і несмачним. Фахівці рекомендують, обираючи сардини в олії, дивитися на адресу виробника: якщо рибний завод знаходиться на морському узбережжі, поруч із місцем видобутку риби, то існує більше шансів, що у виробництві використовують лише свіжу сировину. В іншому випадку на консерви йде заморожена риба. Це, звісно, не страшно, але й не так корисно.
Думка експерта
Альона Брянцева, головний дієтолог області:
“Здоровим людям рибні консерви такі ж корисні, як і свіжа риба”
“Морська риба — це продукт, який потрібен усім. Вона цінується передусім, через те, що має повноцінну білкову структуру й містить у своєму складі всі есенціальні амінокислоти. Крім того, в ній багато омега-3 ненасичених жирних кислот, які зменшують кількість холестерину й досить швидко засвоюються організмом. Така риба як сардина й скумбрія багата на вітаміни А, D, калій, фосфор, фтор, мідь, цинк, марганець. Її регулярне споживання допоможе попередити розвиток захворювань щитовидної залози, а при ожирінні можна навіть робити рибні розвантажувальні дні. Що ж стосується рибних консервів, то для здорових людей вони такі ж корисні, як і свіжа риба. Рибні страви мають бути на нашому столі, як мінімум, двічі на тиждень: день — морська риба та день — річкова. Один прийом можна іноді замінити рибною консервою. Потрібно прислухатися до свого організму: якщо хочеться вам з'їсти сардину в олії, то не відмовляйте собі в цьому. Звісно, якщо у вас не має ніяких протипоказань. Корисною та смачною є уха з консерви. Вона стимулює секретори шлункового соку, тому її досить часто рекомендують, коли пацієнту потрібна швидка реабілітація після тривалої хвороби. Консервована риба протипоказана при захворюваннях шлунково-кишківникового тракту, оскільки перед консервуванням сардину, зазвичай, обсмажують в олії”.
Тест: “сліпе куштування”
Для споживчої дегустації ми традиційно закупили 7 найменувань рибних консервів сардини в олії різних марок, вироблених як підприємствами України, так і завезених із інших регіонів, зокрема Латвії. Для об'єктивної оцінки під час дегустації всім “сардинам” були привласнені номери і підприємства-виробники не називалися. Такий метод проведення дегустації «наосліп» дозволив зробити максимально об'єктивну оцінку. Продукція оцінювалася за смаком і запахом, консистенцією, зовнішнім виглядом, станом риби, кольором та прозорістю заливки.
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: