clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwaytSkypeWhatsappViberPhoneMailПункт
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
25 Травня 2014 р. Світлана ЯСЬКОВА 4465

Де в Хмельницькому ощасливлять любителя вареників?


Фото: автора

Ці «півмісяці» з тіста із різними начинками вважаються, нарівні з борщем, гордістю української національної кухні.

 Досить самого лише слова, аби покотилася слинка, а посмакувати ними беруться навіть панянки, які стежать за фігурою. “Проскурівський телеграф” вирішив з'ясувати, де і які в Хмельницькому варять вареники. Ми відвідали шість популярних закладів, які спеціалізуються на приготуванні цієї страви, де оцінювали її за декількома критеріями — смак, ціна і зовнішній вигляд. Для чистоти експерименту обрали вареники з однією начинкою — картоплею.

Варенична “Побєда”: вареники родом із дитинства
У вареничній “Побєда”, яка працює на місці колишнього “Ситого будяка”, найдешевші у місті вареники! Порція із картоплею тут коштує лише 9 гривень. Більше того, їх подають одразу зі сметаною. Крім того, у меню є вареники з сиром та зеленню, з капустою, з печінкою, і навіть із полуницею. Вареники подають без зайвих “витребеньок” у простому посуді радянських часів. Головне, що вони смачні, з великою кількістю начинки, тонким тістом, свіжою сметанкою. А порція досить пристойна, а як для дівчини, то навіть завелика.

   “Променад-кафе”: міні-вареники – максимум задоволення!
«Променад-кафе», що на майдані, уже давно славиться своїми ексклюзивними міні-вареничками, то ж оминути його своєю увагою ми ніяк не могли. Всі вареники у “Променад-кафе” в одну ціну — по 18,50, лише з м'ясом коштують 22,50. Солодкі з сиром та ваніллю, з вишнями, з яблуками та корицею... Серед солоних — з домашнім лівером, з сиром та зеленню, з капустою. А ось традиційних, із картоплею, ми не знайшли. То ж довелося взяти із картоплею та грибами. Подають їх зі смаженою цибулькою. За сметанку доведеться заплатити окремо. Соусник коштує 4 гривні. Сказати, що нам сподобалося, означає нічого не сказати. Кожен вареничок — це витвір мистецтва: мініатюрні, акуратні, практично “один в один”. Не поступається зовнішньому вигляду і смак. Тісто у варениках таке тонке, немов папірчик, м'яке і дуже еластичне. Порадувала і начинка — у ній картопелька ідеально «подружилася» з грибами. А ось порція, порівняно з іншими закладами, замала. Усього 150 г!

«Варєнікофф» заслуговує на найвищий бал
У цьому закладі, який розташувався на четвертому поверсі ТЦ «Либідь-Плаза», можна поласувати традиційними варениками, але не в зовсім звичному для українців варіанті. Серед родзинок «Варєнікофф»: вареники “Староруські” з лівером, язиком, які подаються під грибним соусом та вершковим сиром. Зацікавили також варенички з капустою та м'ясом, з м'ясом, підсмажені в сухарях. Солодкі вареники у “Варєнікофф” готують із сиром та родзинками та з вишнею… в киселі. Ціна на пельмені від 17 до 36 гривень, на вареники — від 12 до 29 гривень. До цієї страви пропонують різні добавки: сметану (4 гривні), шкварки (5 гривень), гриби з цибулею (7 гривень), соус грибний (8 гривень), вершковий сир (5 гривень), мед (5 гривень). Порція середня — 200 г. Загалом ми заплатили 16 гривень: за вареники з картоплею — 12 гривень та за сметану до них — 4. Страва була смачною, тісто добре зварене, а начинка просто ідеальною. Загалом тутешні вареники заслуговують найвищих балів.

Кум, пан і я»: багато рум’яних шкварочок та вареники без начинки
Вареники в українському ресторані «Кум, пан і я», що на Хотовицького, розміщено у меню під загальною назвою “Козацькі забаганки”. Окрім традиційних — із сиром-картоплею-капустою-легенями, є ще також вареники з м'ясом, маком, курагою, чорносливом, сиром та родзинками. Ціна коливається в рамках 18-20 гривень. Серед родзинок - “Кумові вареники з секретом” та “Буцики” (смажені вареники з часником). Вареники “з бараболею” коштують порівняно недорого – 18 гривень за 300 г. Але за декілька ложок сметани довелося заплатити цілих 7 гривень. Остання виявилася найдорожчою: за таку суму в інших закладах, які ми відвідали, можна було замовити подвійну порцію. Вареники виявилися «присмаченими» рум'яними шкварочками. Тісто м'якеньке, тонко розкачане. Начинка також смачна, але вареники плавали у великій кількості топленого жиру, немов у бульйоні. А на самому дні тарілки ми знайшли два розварених вареники, з яких витекла вся начинка.

«Баняк»: замість вареників – пироги!
У «Баняку», який не так давно почав працювати поруч із кафе «Батерфляй» усі вареники називають на польський манер «пирогами». Незвичними є і начинки в цій страві. До прикладу, замість традиційних вареників із картоплею ми замовили пироги з картоплею та бринзою (16 гривень за 300 г). Цю страву тут подають із шкварками у невеличкій залізній мисці, поруч на дерев’яній дощечці розміщують сметану в маленькій скляній баночці з кришечкою. Спочатку така оригінальна подача нам сподобалася, але коли довелося діставати сметану з банки, згадали казку про «Журавля та лисицю»! Оскільки чайної ложки нам не дали, дістати сметану виделкою було абсолютно неможливо. Що ж до смаку страви, то вареники виявилися звичайними, із трішки тугуватим тістом. Але компенсували всі ці недоліки смачні хрумкенькі шкварочки. Заплатили за все це задоволення ми 24 гривні: 16 гривень – за вареники, 3 гривні – за сметану, 5 гривень – за шкварки.

У «Мисливському курені» все стандартно та традиційно
Вареники в ресторані «Мисливський курень», що у мікрорайоні Гречани, коштують усього 13 гривень. Більше того, їх тут подають одразу ж зі шкварками і ціна за останні уже входить у вартість основної страви. Порція середня, 200-грамова. За сметанку ж, як і у більшості закладів, доведеться заплатити окремо: за 50 г – 4 гривні. Якихось незвичних начинок чи цікавої родзинки ми не побачили. Все традиційно та стандартно – капуста-картопля-лівер-сир. Що ж стосується наших вареників із картоплею, то сказати, що вони нас дуже вразили, я не можу. Звичайні вареники, причому із не зовсім ідеального тіста. Воно було твердувате і, як нам здалося, трішки недоварене. Серед плюсів – багато начинки та свіженька сметанка.

Фото автора.

порадник, вареники, Хмельницький, «Променад-кафе», «Варєнікофф», «Побєда», «Кум, пан і я», «Баняк», «Мисливський курінь»

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Секрети найсмачнішої домашньої шаурми: тонкощі приготування + рецепт
м`ясо та субпродукти, солона випічка, порадник
Світлана ЯСЬКОВА 1227
Цю страву ми звикли купувати на вулиці у спеціальних наметах. Проте куди безпечніше зробити її власноруч удома.
ТОП-10 малосольних огірків у пакеті за 5 хвилин
закуски, овочеві страви, домашні заготовки, порадник
Світлана ЯСЬКОВА 2835
Солі в них небагато, зеленці залишаються хрусткими та зберігають насичений яскравий смарагдовий колір, а велика кількість пряних трав і спецій урізноманітнює звичний смак улюбленого різносолу.
Як правильно наносити глазур на паску? (+ секрети приготування)
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 3671
Як і в будь-якому іншому кулінарному процесі, тут є свої правила й маленькі хитрощі, і якщо їх дотримуватися, то ваші пасочки завжди виходитимуть красивими й ефектними!
Літо в банці: ТОП-5 оригінальних рецептів варення
десерти, домашні заготовки, порадник
Світлана ЯСЬКОВА 1625
Провести ягідно-плодовий сезон та не заготовити жодної баночки улюбленого десерту – справжній злочин! Якщо ви ще не встигли цього зробити, пропонуємо п’ятірку незвичних рецептів найкращих у світі ласощів.
Показати ще
Коментувати:
Коментарів - 0: