clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwayt
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
8 Січня 2015 р. Світлана ЯСЬКОВА 2353

Правильна халва тане в роті, а не в руках


Фото: Дмитра Скрипника

Кореспонденти «Сімейної газети» в рамках чергової дегустації визначали, яка халва смакує найкраще

Соняшникове насіння та цукор – основа східних солодощів, які в усі віки й часи були символом багатого, солодкого та благополучного життя. Найкраще халва смакує до кави, до того ж вона здатна подарувати енергію на цілий день. Тільки її треба вміти правильно обирати. 
Про якість розкаже зовнішній вигляд

Традиційно цей смаколик виготовляють тільки з натуральних компонентів – насіння або розтертої соняшникової маси, цукру і піноутворювачів – екстракту солодкового і мильного кореня. Проте деякі виробники додають до халви ще й барвники, антиокислювачі, емульгатори, тим самим значно знижуючи її цінність. Саме тому краще купувати халву в упаковці, а не на вагу. Щоб можна було без зайвих проблем ознайомитися зі складом продукту. Важливо звертати увагу і на її зовнішній вигляд. Якщо вона вкрита крапельками вологи, це означає, що під час виготовлення було порушено співвідношення інгредієнтів. Якісна халва суха й має шарувату структуру. Правильні ласощі повинні злегка кришитися. Якщо ж халва має гладку, немов відполіровану, поверхню, вона, найімовірніше, не дуже свіжа, і може навіть бути прогірклою. А якщо на поверхні ласощів видно темний наліт, це також є свідченням того, що термін придатності підійшов до кінця. Велика кількість лушпиння і насіння в халві – ознака низької якості продукту. Справжня халва – це легкі й ніжні ласощі, які приємно хрумтять і буквально тануть у роті, а не в руках. Якщо ж цукор застигає в роті суцільною бурулькою, значить халва погано вимішана й збита, або виробник заощадив на насінні і горіхах – поклав їх менше, ніж карамелі.
Тест: «Сліпе куштування»

Ми придбали шість зразків класичної ванільної халви, яку найчастіше можна побачити на прилавках магазинів Хмельниччини. Три з них продавалися на вагу. При цьому торгова марка «Лукас» здивувала тим, що на упаковці її продукту не було жодної інформації ні про склад, ні про виробника, ні про дату виготовлення. Не знайшлося цієї інформації і на пакувальній коробці. Можливо, ці важливі для споживача відомості і є, але, напевно, вони залишилися десь на складі.


Думка експерта

Альона Брянцева, головний дієтолог області: «Халва не є тим продуктом, який слід споживати щодня, адже вона належить до високоенергетичних солодощів. У 100 г міститься близько 500 ккал! Я не знайома з точною технологією її виготовлення, але можу стверджувати, що халва східна та халва українського виробництва істотно відрізняються. Наша – має темніший колір та яскраво виражений смак соняшникової олії. І все було б добре, якби виробники не грішили намаганням здешевити продукт, який вони виготовляють, і не використовували стабілізатори, ароматизатори, трансізомери жирів тощо. Я не закликаю повністю відмовлятися від споживання халви, але зловживати цими солодощами не рекомендую. Особливо це стосується осіб, які страждають на ожиріння, цукровий діабет та атеросклероз. Їм слід повністю виключити халву зі свого раціону. Що ж стосується дітей, то споживання цього смаколика слід звести до мінімуму. Адже ніколи не знаєш, як організм, який росте, відреагує на ті чи інші домішки. Та й цілком здоровим людям потрібно думати про те, що ви споживаєте. Адже ваш організм не піч, у якій все згорить. Їжте халву дуже рідко. Зробіть її появу на своєму столі винятком з правил».

 

порадник, халва, дегустація, поради, Брянцева Альона

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Як приготувати й подати поленту: від «бідної» каші до багатої закуски
гриби, крупи та страви з борошна, порадник
Світлана ЯСЬКОВА 1076
+ рецепт «твердої» кукурудзяної каші із грибами під ніжним сирним соусом.
Хороша цукрова пудра — запорука вдалої мастики для торту
торти, порадник
Світлана ЯСЬКОВА 1764
У цьому мене запевнила талановитий кондитер Наталя Сова. Жінка каже, що готову солодку масу зручно зберігати в холодильнику в звичайному пакеті, а за необхідності — просто розігрівати в мікрохвильовці.
Наша дегустація: якими мають бути кукурудзяні палички? (відео)
порадник, відеорецепти
Світлана ЯСЬКОВА 460
Кукурудзяне борошно, пудра й олія — саме таким має бути ідеальний склад хрумких ласощів родом із дитинства. В рамках чергової аматорської дегустації ми визначали найсмачніші кукурудзяні палички.
Як найкраще заготовити щавель на зиму?
домашні заготовки, порадник
Світлана ЯСЬКОВА 1204
Його можна солити, бланшувати, заморожувати і просто... залити сирою водою
Показати ще
Коментувати:
Коментарів - 0: