ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Угорський торт «Естерхазі»

27 Липня 2015 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 8064

Фото: автора

«Естерхазі» вважають елалоном кондитерського світу. Його названо на честь угорського князя Пала Антала Естерхазі, який славився тим, що влаштовував неймовірні бали з вражаючими застіллями.

Інтерпретацій торта «Естерхазі» існує декілька: з мигдалем, фундуком та волоськими горіхами. У столичних крамницях-кондитерських такий смаколик коштує від 350 гривень, вдома ж він обійдеться вам вдвічі дешевше. Проте після того, як ви скуштуєте це мега-горіхове диво, не шкодуватимете ані зусиль, ані коштів, й готуватимете його ще і ще. Смачнішого торту я ще не їла!

Інгредієнти:

Для тіста: 8 білків, склянка цукру, 200 г почищених волоських горіхів (начебто можна і мигдаль, і фундук, але волоські горіхи, кажуть, «самі угорські»), 3 ст. л. борошна, дрібка кориці, дрібка солі.
Крем: 0,5 склянки молока, 0,5 склянки жирних вершків, 4 жовтки, 1 ст. л. борошна, 1 ст. л. кукурудзяного крохалю (можна і картопляного, проте вдвічі більше), ванілін, карамельна есенція (за бажанням), 200 г вершкового масла, 1\2 склянки вареної згущонки, 2 ст. л. коньяка, 2 ст. л. абрикосового джему.
Глазур: 200 г білого шоколаду (у мене з кокосовою стружкою), 2 ст. л. жирних вершків, 1 ст. л. масла, 50 г гіркого шоколаду (я використовувала магазинний шоколадний топінг, яким, зазвичай поливають морозиво), мигдальні пластівці (для посипання).

Приготування:

Зробити шість заготовок із пергаменту: покласти тарілку або круглу форму діаметром 20-21 см і обвести її олівцем. Горіхи підсмажити, охолодити, обтеребити шкірочку (вона дуже легко зчищається після підсушування!). Перемолоти горіхи в блендері або кавомолці на борошно, додати пшеничне борошно й корицю, перемішати. Охолоджені білки відділити від жовтків, додати дрібку солі, збивати до міцної піни і поступово ввести цукор. Збивати до блискучої однорідної маси, яка не випадає із миски, якщо її перевернути. Поступово ввести мелені горіхи й обережно перемішати лопаткою (знизу догори), щоб білки не осіли.

Нагріти духовку до 150-160С. «Тісто» викласти у кондитерський мішок (можна просто у пакетик й відрізати кінчик) і рівномірно розподілити його по колу на підготовлених заготовках.

У вас має вийти 6 тонких коржів-пляцків (приблизно 1-1,5 см товщиною). Випікати близько 20 хвилин до світло-коричневого кольору. Зняти з пергаменту поки теплі (обережно, коржі дуже крихкі! Можна змочити пергамент водою, тоді він легко відділяється, наче скотч).

Приготувати крем: з’єднати молоко та вершки й поставити на плиту (проте пильнуйте, щоб суміш не закипіла!). Жовтки збити вінчиком із цукром, ванільніном, есенцією до однорідності. Додати борошно та крохмаль. Обережно потроху ввести гаряче молоко в жовткову суміш, перемішати (заварити жовки). Потім поставити на водяну баню й варити, постійно помішючи, до загустіння. Охолодити в холодильнику.

Розм'якшене масло збити з вареним згущеним молоком. По одній столовій ложці поступово ввести у масляний крем заварний, додати коньяк і збити міксером до однорідності.

Збірка торту: 5 коржів перемастити кремом, другий, верхній, змастити абрикосовим джемом.

Глазур: білий шоколад розтопити з вершками та маслом і залити торт.

Дати трішки «схопитися», розтопити чорний шоколад і зробити «фірмову павутинку Естерхазі» (я використовувала шоколадний топінг). Для цього спочатку слід намалювати спіраль.

Потім, за допомогою зубочистки провести по глазурі лінії в напрямку «від центру», ніби ділячи торт на 8 частин. Кожну частину розділіть ще навпіл, рухаючись у зворотному напрямку. Виходять характерні «пір'їнки».

Краї оформити мигдальними пелюстками.

Окремим рядком: поставте торт у холодильник на 12 годин. Але, якщо вам хочеться відчути незрівнянний хрусткіт горіхового бізе, то можете куштувати «Естерхазі» уже через декілька годин. 

торти, естерхазі, популярні рецепти світу, угорська кухня

Коментарі:

  Так  Ні, дякую