clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwayt
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
29 Липня 2015 р. Світлана ЯСЬКОВА 810

Путівник у світі спецій та прянощів


Фото: joyreactor.cc

Спеції та прянощі — це ті продукти, які перетворюють приготування їжі в магію. Якщо, звісно, навчитися вдало змішувати їх.

Навіщо ми, власне, додаємо ці інгредієнти у наші кулінарні витвори? Річ у тім, що шляхом додавання прянощів та спецій у страву ми так незвично можемо «розфарбувати» смакову палітру нашої гастрономічної картини, що кінцевий результат буде дуже пікантним та оригінальним. Спектр того, що вийде в підсумку, дуже широкий: від ніжно-терпкого (гвоздика) до пристрасно-пекучого (червоний перець). А божественні аромати різних відтінків, які ми відчуваємо при присутності у страві прянощів, навряд чи чимось можна замінити.

Для гарячого молока: шафран, кориця, кардамон.

Для м'яса: орегано, чорний, червоний або запашний перець, цибуля, гвоздика, куркума, майоран, чебрець, кмин.

Для випічки: ваніль, гвоздика, мак, кориця, кунжут, бадьян, аніс, імбир, цитрусова цедра, запашний перець, кардамон.

Для птиці: базилік, чебрець, чебрець, майоран, шавлія, розмарин.
рець, кмин, кардамон, мускатний горіх, чебрець, майоран.

Для маринаду: суцвіття кропу, лавровий лист, гвоздика, ялівець.

Для дичини: ялівець, чебрець, червоний перець, материнка, червоний і запашний перець.

Для бобових: коріандр, кумін, м'ята, асафетида, перець, імбир.

Для рагу: гвоздика, червоний перець, мускатний горіх, імбир, запашний перець, куркума, чорний перець, коріандр, кмин, гірчиця, кардамон.

Для картоплі: коріандр, каррі, асафетида, куркума.

Для капусти: насіння чорної гірчиці, коріандр, кумін, фенхель.

Для сирів: тмін, кардамон, куркума, а також перці — чорний та червоний.

Для фруктів: імбир, бад’ян, кориця, гвоздика, кардамон.

Спеції здатні дещо зменшити негативні властивості деяких продуктів і, навпаки, посилити позитивні:
*Властивості жирної їжі нейтралізують гірчиця, куркума, імбир і шафран.
*Згубний вплив кофеїну пом'якшує кардамон.
*Каєнський перець здатен підсилити смак, колір та аромат інших спецій у тушкованих овочах, яйцях та стравах з пасти.  

порадник, спеції, прянощі

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Ванільний цукор краще зробити власноруч
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 939
Переймаємо досвід у досвідчених кондитерів та кулінарів.
Пакет та рукав для запікання: безпека, вибір та правила використання
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 1117
Вони, хоча й з'явилися у продажу відносно недавно, проте швидко стали помічниками на кухні для багатьох жінок.
Ароматні салатні заправки від Сергія Калініна
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 1097
Екс-суддя «МайстерШеф» та постійний кулінарний експерт передачі «Все буде смачно» поділився, як урізноманітнити смак звичайних салатів
Як приготувати смачні часникові крутони ?
порадник
Світлана ЯСЬКОВА 1204
Ці хрумкі підсмажені в олії та вершковому маслі гріночки доповнять будь-який суп та додадуть смаку будь-якому салатику.
Показати ще
Коментувати:
Коментарів - 0: