clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwayt
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar
25 Серпня 2015 р. Світлана ЯСЬКОВА 1661

Курка по-грузинськи «Шкмерулі»


Фото: автора

Ця страва походить від назви Рачинського села Шкмері. Кажуть (за достовірність не ручаюсь), що вона стала результатом селянської ощадливості. Для її приготування один селянин просто використав те, що було під рукою. Проте тепер це дуже популярна і дуже смачна страва грузинської кухні!

Шкмерулі зовні нагадує сациві — тобто, шматки курки в білуватий соусі. Але готується набагато простіше. Ніяких зайвих маніпуляцій і додаткових інгредієнтів і спецій! Тільки той мінімум, який вказаний у рецепті.

Інгредієнти:
Курка вагою 1-1,2 кг (ціла тушка, а не шматочки, це важливо!), 120 мл молока + 100 мл води, головка часнику (5-6 дуже великих зубків або 8-10 середніх), сіль, чорний мелений перець, хмелі-сунелі, олія.

Приготування:
Цілу тушку курки розрізати по грудях, трохи відбити молоточком по хребту й суглобам, щоб надати їй пласку форму. Посолити, поперчити та натерти хмелі-сунелі з усіх боків. Щедро змастити олією й викласти на сковорідку. Смажити в будь-який звичний для вас спосіб (на конфорці під пресом, з обох боків або в духовці; я смажила на сковорідці).
Подрібнити часник (хоч ножем, хоч через прес).
Зі сковорідки з готовою куркою злити жир. Саму птицю розрізати на порційні шматки й скласти в каструлю.


Воду з молоком довести до кипіння, додати жир зі сковорідки (я не додавала, щоб зменшити калорійність страви), часник і трохи підсолити (пам'ятаємо, що курку ми вже солили!). Залити киплячим соусом курку, дати знову закипіти і вимкнути вогонь.


Дати постояти 5 хвилин (курка моментально вбирає соус, стаючи надзвичайно соковитою та ароматною!)

Окремим рядком: це м'ясо і Грузії їдять без гарніру просто з хлібом, овочами та зеленню. Подають Шкмерулі гарячим. Але, якщо після обіду щось залишиться, поставивши це «щось» у холодильник, наступного дня ви знайдете курку в жельованому соусі, і це буде теж дуже смачно!
 

м`ясо та субпродукти, курка, шкмерулі, грузинська кухня

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Курячі гомілки, тушковані з галушками-нудлями
м`ясо та субпродукти, крупи та страви з борошна
Світлана ЯСЬКОВА 905
Ситна та незвична страва, яка підійде і для повсякденного, і для святкового столу.
Свинина зі сливами – приголомшливе смакове поєднання
м`ясо та субпродукти
Світлана ЯСЬКОВА 994
Чудовий соус ідеально доповнює м’ясо!
Люля-кебаб на мангалі – смачна альтернатива шашлику
м`ясо та субпродукти, пікнік
Світлана ЯСЬКОВА 1016
Соковиті, ароматні, пікантні а-ля котлетки-ковбаски, дуже популярні на Кавказі, в Середній Азії та Туреччині.
Перець половинками, фарширований та запечений в духовці
м`ясо та субпродукти, овочеві страви
Світлана ЯСЬКОВА 1044
Перець стає ніжним та м’яким, а фарш – дуже соковитим.
Показати ще
Коментувати:
Коментарів - 0: