clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwayt
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_user-recipefood_20warningstar

Гурман

25 Серпня 2015 р. Світлана ЯСЬКОВА 1524

Курка по-грузинськи «Шкмерулі»


Фото: автора

Ця страва походить від назви Рачинського села Шкмері. Кажуть (за достовірність не ручаюсь), що вона стала результатом селянської ощадливості. Для її приготування один селянин просто використав те, що було під рукою. Проте тепер це дуже популярна і дуже смачна страва грузинської кухні!

Шкмерулі зовні нагадує сациві — тобто, шматки курки в білуватий соусі. Але готується набагато простіше. Ніяких зайвих маніпуляцій і додаткових інгредієнтів і спецій! Тільки той мінімум, який вказаний у рецепті.

Інгредієнти:
Курка вагою 1-1,2 кг (ціла тушка, а не шматочки, це важливо!), 120 мл молока + 100 мл води, головка часнику (5-6 дуже великих зубків або 8-10 середніх), сіль, чорний мелений перець, хмелі-сунелі, олія.

Приготування:
Цілу тушку курки розрізати по грудях, трохи відбити молоточком по хребту й суглобам, щоб надати їй пласку форму. Посолити, поперчити та натерти хмелі-сунелі з усіх боків. Щедро змастити олією й викласти на сковорідку. Смажити в будь-який звичний для вас спосіб (на конфорці під пресом, з обох боків або в духовці; я смажила на сковорідці).
Подрібнити часник (хоч ножем, хоч через прес).
Зі сковорідки з готовою куркою злити жир. Саму птицю розрізати на порційні шматки й скласти в каструлю.


Воду з молоком довести до кипіння, додати жир зі сковорідки (я не додавала, щоб зменшити калорійність страви), часник і трохи підсолити (пам'ятаємо, що курку ми вже солили!). Залити киплячим соусом курку, дати знову закипіти і вимкнути вогонь.


Дати постояти 5 хвилин (курка моментально вбирає соус, стаючи надзвичайно соковитою та ароматною!)

Окремим рядком: це м'ясо і Грузії їдять без гарніру просто з хлібом, овочами та зеленню. Подають Шкмерулі гарячим. Але, якщо після обіду щось залишиться, поставивши це «щось» у холодильник, наступного дня ви знайдете курку в жельованому соусі, і це буде теж дуже смачно!
 

м`ясо та субпродукти, курка, шкмерулі, грузинська кухня

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Фірмовий шашлик від мангальника ресторану «Хутір» Дмитра Савчука
м`ясо та субпродукти, рецепт від шеф-кухаря
Світлана ЯСЬКОВА 1517
М’ясо завдяки сухому маринаду завжди виходить м’яким, соковитим та ніжним.
Аlmondegas – ніжні фрикадельки по-іспанськи
м`ясо та субпродукти
Світлана ЯСЬКОВА 694
Смачно, просто, ситно й соковито!
Псевдо-шашлик у духовці – смакота без мангалу та диму
м`ясо та субпродукти
Світлана ЯСЬКОВА 794
Нітрохи не гірший за свого «побратима», підсмаженого на багатті.
Деруни у горщиках по-галицьки, запечені із м’ясом та сметаною
м`ясо та субпродукти, овочеві страви, овочеві страви
Світлана ЯСЬКОВА 759
Цікава святкова інтерпретація всім відомої буденної страви.
Показати ще
Коментарів - 0: