clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwayt
food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_user-recipefood_20warningstar

Гурман

1 Вересня 2015 р. Світлана ЯСЬКОВА 1490

Ткемалі по-грузинськи


Фото: автора

Не всі ми за національністю грузини, проте грузинський ткемалі знаємо і любимо! Смак і аромат цього кисло-солодко-гостро-пряного соусу може звести з розуму, а будь-яке м'ясо із ним набуває вишуканого та неповторного смаку.

Справжній грузинський ткемалі готують зі слив однойменного сорту «Ткемалі». На жаль, у мене такої сливи немає, проте на дачі росте розкішна угорка! Ось із неї я й приготувала свій соус. Рецептом поділилася моя колега й добра подруга, велика прихильниця грузинської кухні (дякую, квіточко!). За її словами, сливу можна використовувати будь-якого сорту, головне, щоб вона була не дуже солодка і не дуже зріла. Таким чином ви можете приготувати ткемалі різних кольорів — жовтого, зеленого, червоного...

Інгредієнти:
2,5 кг слив, 0,5 кг солодкого червоного перцю (у мене 700 г), 3-6 перчин гіркого перцю (кількість залежить від ваших вподобань та розміру перчинок), 2-3 головки часнику, склянка цукру, 2 ст. л. солі, 30 г хмелі-сунелі.

Приготування:
Сливу відділити від кісточки (тим і хороша угорка, що кісточка відділяється дуже легко, без зусиль).

Перець та часник почистити й ретельно помити.
Потім вам знадобиться модний нині блендер-млинок із ножами... (в кого немає цього дива техніки, цілком можна обійтися банальною м'ясорубкою, але перекручувати все доведеться двічі). Закинути у нього всі овочі й перетерти їх на кашку (я робила це у декілька етапів — спочатку сливу,

потім перці та часник).


Викласти овочеве пюре у каструлю, додати цукор, сіль та хмелі-сунелі. Тут все залежить від ваших уподобань і смаку самої сливи! Але соус повинен бути саме КИСЛО-СОЛОДКИЙ! Тільки не переборщіть із сіллю і цукром, адже вони не розчиняться моментально! Нехай маса трохи постоїть, просочиться, сіль і цукор добре розчиняться, а наприкінці ви вже «доведете» смак до досконалості!


Довести соус до кипіння (мають з’явитися маленькі вулканчики). Після цього кип'ятити хвилин 15-20, часто й активно помішуючи, щоб суміш не підгоріла.
Потім ще гарячою розлити в заздалегідь простерилізовані і СУХІ банки або пляшки (найкраще підходять скляні пляшки від магазинних соків і кетчупів, або баночки від томатної пасти). Заливати слід по самий краєчок горлечка.

Швидко щільно закатати (можна кришками, які загвинчуються, або звичайними металевими).

Накрити ковдрою і залишити до ранку. Зберігати як і будь-яку консервацію.

Окремим рядком: можна для приготування ткемалі використовувати й трохи іншу технологію — з попереднім відварюванням сливи. Це можливо й трохи довше, але зручно, коли кісточка важко відділяється. У цьому випадку сливу трохи приварюють у мінімальній кількості води, перетирають через сито й кашку використовують, як і у вищезгаданому рецепті. Консистенція такого ткемалі, до речі, набагато однорідніша, практично без шматочків. Також можна додавати у соус зелень — кінзу, м’яту, кріп.
Ткемалі можна подавати не лише як доповнення до м’ясних страв, але й використовувати для приготування супу-харчо.  

домашні заготовки, ткемалі, грузинська кухня, соус, сливи

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

До теми

Квашені помідори з гірчицею як з бочки
домашні заготовки
Світлана ЯСЬКОВА 1792
Томати приємно пощипують, а присутність легкого гірчичного аромату та цукор приголомшливо покращують смак розсолу.
Пряний домашній кетчуп на зиму
домашні заготовки
Світлана ЯСЬКОВА 987
Трохи гостренький, трохи солоденький і, звісно ж, ароматний, завдяки вдалому підбору спецій.
Найулюбленіший маринад для кабачків «Чеський»
домашні заготовки
Світлана ЯСЬКОВА 942
Перевірений і дуже вдалий рецепт, за яким я роблю консервацію щороку.
Баклажани в томатному соусі по-вірменськи +варіант заготовки цієї закуски на зиму
закуски, овочеві страви, домашні заготовки, пісні страви
Світлана ЯСЬКОВА 6739
Холодна страва, яка посіла почесне перше місце у моєму рейтингу рецептів із баклажанів.
Показати ще
Коментарів - 0: